Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNA STRUČNJAKINJA SANJA BARIĆ

'Milanović samog sebe stavlja u fokus. Njegova odluka stvara velike probleme građanima, na rubu je pameti'

Zagreb: U organizaciji pucke pravobraniteljice održana rasprava "Kako zaštititi starije osobe od zlouporaba ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju"
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
15.03.2024.
u 13:19

Koristi svoje ustavne ovlasti, ali sebe stavlja u fokus i stvara više problema: hoće li se taj dan tretirati kao nedjelja, kako će raditi uslužne djelatnosti, bolnice, policija, komentirala je Sanja Barić

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić kritizirala je datum koji je predsjednik Zoran Milanović odredio za parlamentarne izbore. Oni će se, podsjetimo, po njegovoj odluci održati 17. travnja, u srijedu, što je sasvim drukčije od prakse koja se provodila prošlih godina. Ustavna stručnjakinja za 24sata komentirala je ovu odluku te poručila kako je ona – nepotrebna. 

– Činjenica da je izabrao dan usred tjedna, sam sebe stavlja u fokus. Koristi svoje ustavne ovlasti, ali sebe stavlja u fokus i stvara više problema: hoće li se taj dan tretirati kao nedjelja, kako će raditi uslužne djelatnosti, bolnice, policija. Koliki je to onda trošak za poslodavce, što gube radnici, tisuću i jedan praktični problem prouzročen odlukom koja nema nijednu praktičnu svrhu osim mućenja vode, potpuno nepotrebno. Sukladno zakonu i Ustavu, ali nepotrebno – poručila je Barić.

– Biračka mjesta su u mjesnim odborima, ali i školama, vrtićima i fakultetima. Ta mjesta treba pripremiti dan ranije, a sve te institucije rade, škole imaju nastavu do 19 ili 20 sati, fakulteti isto. Što će se po noći pripremati biračka mjesta? To je na rubu racionalnosti! Ako se nekome jako žuri, zašto nije odlučio jučer pa bi bio 14. travanj što je nedjelja. Što mijenja na stvari četiri dana? Ovo je velika količina problema za građane, na rubu pameti – dodala je.

Pitali smo i analitičare Večernjeg lista što misle o ovom neobičnom datumu, o čemu više možete pročitati OVDJE. Građani, s druge strane, komentirali su ''praktičnost'' ovog dana koji će, iako je inače radni, sada zbog zakona morati biti neradni.

– S obzirom na to da će izbori biti u srijedu, 17. travnja, koja postaje time neradna hoćete li spajati: ponedjeljak i utorak, četvrtak i petak ili cijeli tjedan – pitanje je koje je odmah osvanulo na X-u.

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 70

Avatar VargaiBoric
VargaiBoric
15:21 15.03.2024.

Ovo je super. Bit ce komplikaja organizirat bus iz Srbije za jedan dan..kako im ga je stavio.

PA
pasodoble12
16:18 15.03.2024.

Vama gospođo Barić smeta što koristi ustavne ovlasti? Ili po svaku cijenu pokušavate naći dlaku u jajetu?

MA
marsovka
15:07 15.03.2024.

Joj sto se baba uzbudila, nije se brinula za poslodavce koliko gube kada se uvela neradna nedelja.Puno škola radi samo u jutarnjim satima,a ima i mjesni odbora i slični ustanova gdje se može organizirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije