Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIK RH

Milanović s Brijuna: 'Prava Hrvata u BiH se perfidno i sustavno gaze. Preko toga neću prijeći'

Trilateralni sastanak Milanović, Pahor i Van der Bellen na Brijunima
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/4
03.06.2022.
u 13:21

Posebna pozornost posvetila se situaciji u jugoistočnoj Europi, uključujući aktualnu situaciju u Bosni i Hercegovini te europsku perspektivu država jugoistočne Europe.

Predsjednik Zoran Milanović domaćin je 9. Trilateralnog sastanka na kojem je ugostio predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora i predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena u petak na Brijunima.

Milanović je rekao da je prvi put ugostio svoje kolege u sklopu formata trilaterale. "I neformalno, posebno s Pahorom, imam čast razgovarati i pretresati materiju", kazao je Milanović.

Razgovarali su o ratu u Ukrajini. "Tri glave uvijek su vrednije od jedne", kazao je Milanović. Dodao je da je po porivu govorio o statusu Hrvata u BiH. "Prava se sistematski i perfidno krše. Nasilni rasplet, ako je to utjeha, praktički nije moguć. No, politička nestabilnost stvarnost je Hrvata u BiH i preko toga Hrvatska neće moći prijeći", rekao je predsjednik.

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL, ilustracija

Van der Bellen rekao je da su mu Brijuni predivni. "Povezuje nas sadašnjost i budućnost, a to je EU", kazao je. Pahor je naglasio da je oduvijek bio za mirno rješavanje svih sukoba, referirajući se na rat u Ukrajini.

Posebna pozornost posvetila se situaciji u jugoistočnoj Europi, uključujući aktualnu situaciju u Bosni i Hercegovini te europskoj perspektivi država jugoistočne Europe.

Prvi trilateralni sastanak predsjednika Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Republike Austrije održan je 2014. u Beču, kada je dogovoreno da sastanci postanu tradicija razmjene mišljenja o aktualnim pitanjima u međunarodnim odnosima, situaciji u EU i regiji te o odnosima triju država.

Od tada se sastanci održavaju redovito svake godine, a domaćinstvo sastanaka se izmjenjuje. Predsjednik Milanović do sada je sudjelovao na dva sastanka: 2020. u Beču u Austriji i 2021. u Kostanjevici na Krki u Sloveniji.

Komentara 27

KO
koraknaprijed
15:35 03.06.2022.

Hrvatska je za vrijeme rata u BH udomila i nahranila preko 400 000 Bosnjaka. I danas Hrvatska zapisljava i hrani tisuće siromašnih Bosnjaka i Srba. Stara poslovica opet dolazi do izrazaja; POMOZI SIROTU ZA SVOJU SRAMOTU.

DA
danijelrukavina4
14:33 03.06.2022.

Prava Hrvata perfidno se gaze i u Hrvatskoj, pa nikome ništa.

HU
Hubrvi
16:22 03.06.2022.

I odmah su se Izetbegovicu pocele tresti gace od straha, kad je cuo da Milanovic nece preko necega preci. Problem prava Hrvata u BiH mogu rjesiti samo BiH Hrvati izmedju sebe i muslimana. A ako im se prava toliko krse onda se nek dignu na noge i nek se brane. Ali ocekivati da ce Hrvatska za njih vaditi vruce kestene iz vatre, je iluzorno. Ne Hercegovci, to nebu tak proslo niti islo. Hrvatska im moze dati potporu i nista vise. Hrvatska nece i nesmije za njih voditi tu bitku. Nek ode u BiH Raspudic, pa nek on lupa po muslimanima, ali u Sarajevu, a ne u Zagrebu. A kaj se Milanovica tice, onaj tko ne postuje zakone drzave Hrvatske, nemoze i nesmije biti njezin Predsjednik, onaj koji je polozio zakletvu, da ce postivati Ustav i zakone drzave Hrvatske, a iz tog Ustava i tih zakona radi smijuriju ne moze se zvati Predsjednikom te drzave. Tko to drukcije vidi, taj je ili pokvaren i glup ili ljevicar i Mostovac, a to je jedno te isto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije