Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

želi i ORaH 
i Laburiste

Milanović protiv HDZ-a širokom lijevom koalicijom

Premijer Zoran Milanović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
23.01.2015.
u 19:00

Holy kaže da ne želi u koaliciju, a čelnica Laburista: “Sve su opcije otvorene”

HDZ je okupio široku desnu koaliciju i “pomeo” konkurente četiri puta uzastopce. Nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović, iako vrlo tijesno, pobijedila Ivu Josipovića, u SDP-u su shvatili da je vrag odnio šalu pa su odmah krenuli u pripreme za parlamentarne izbore.

Sastanak pokraj Pule

Šef stranke Zoran Milanović počeo je akciju proširenja Kukuriku koalicije u kojoj želi i ORaH i Laburiste, pa su njegovi ministri jučer “gradu i svijetu” uputili poruku kako je za pobjedu nad HDZ-ovom koalicijom potrebno okupiti veliku lijevu koaliciju.

Potpredsjednik SDP-a i ministar poduzetništva Gordan Maras jučer je rekao da SDP ozbiljno razmišlja o širenju Kukuriku koalicije i kako će u tom smislu biti razgovora s ostalim strankama na ljevici.

– U obzir dolaze sve političke opcije koje žele da se ova država razvija u normalnom smjeru i da postanemo normalna europska zemlja, a ne zemlja u kojoj će se jugofile tražiti po ulicama – rekao je Maras.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić također je najavio da će lijeva koalicija biti “proširena i jaka”, ali kako još treba vidjeti u kojem točno sastavu. O širenju koalicije razgovarat će se i danas u jednom restoranu pokraj Pule u kojemu će se okupiti šefovi SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a.

Dok šefica ORaH-a Mirela Holy tvrdi da predizborna koalicija sa SDP-om ne dolazi u obzir, čelnica Laburista Nansi Tireli kaže: “Sve su opcije otvorene”.

– Medijske špekulacije kako će Laburisti koalirati sa SDP-om nisu istinite. Za početak je potrebno postići konsenzus na ljevici o temeljnim problemima u Hrvatskoj, a zatim da svi zajedno radimo prema tom dogovoru. Ali ne u koaliciji – rekla je Tireli. Međutim, dodala je i da za pregovore o predizbornoj koaliciji ima vremena i kako se “to uvijek može napraviti”. Naravno, i ona je svjesna da će Laburisti morati u koaliciju ako im se rejting ne vrati na nekadašnjih sedam-osam posto.

Reformisti sami na izbore

– Za društvo je bolje da je na vlasti lijeva nego desna koalicija – jasna je Tireli.

Reformisti, koje neki u SDP-u također žele u proširenoj koaliciji, poručuju da će na izbore sami jer su sigurni da u trećoj izbornoj jedinici mogu osvojiti tri saborska mandata koja će, vjeruju, “odrediti tko će sastavljati iduću vladu”.

>> 'Apsurdno je da lijevo i desno još uvijek podrazumijeva odnos ustaša i partizana'

Komentara 64

BU
Bulaba
19:25 23.01.2015.

Kojom lijevom koalicijom? To nije lijeva, nego jugoslovenska opcija. Laburisti su jugo ljevica, SDP je jugo centar, HNS je jugo desnica.

DU
Deleted user
19:22 23.01.2015.

Traži se netko toliko mudar da zaveže konope svoje stranačke brodice na tonući brod esdipija! Josipović je izašao zavezanih zastava s Milanovićem na izbore pa je i on otišao na dno!

GO
google385
19:34 23.01.2015.

tip je protiv sebe na celu sa hrvatskim narodom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije