Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konačni rezultati izbora

Milanović: Povjerenje u izborni proces mora biti čisto, bistro kao gorski potok

Zoran Milanović
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/6
21.01.2020.
u 17:55

Upravo je povjerenje u izborni proces bila jedna od zanimljivijih tema predsjedničke kampanje, a koliko je stvarno povjerenje svjedoči nikad veći broj promatrača na predsjedničkim izborima

Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović dobio je jučer izvješće o konačnim rezultatima izbora za predsjednika države.

Uručio mu ga je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa, koji mu je tom prilikom još jednom čestitao na pobjedi. Iza izvješća stoji rad gotovo 70 tisuća ljudi koji su i ovaj put predano, savjesno i precizno, kazao je Sessa, odradili izbore. Milanoviću je izvješće predano u vili Prekrižje u sklopu predsjedničkog kompleksa na Pantovčaku, koja je novoizabranom predsjedniku ponuđena na korištenje do inauguracije, odnosno do stupanja na predsjedničku dužnost.

Međutim, Milanović je to odbio. Novoizabrani predsjednik zahvalio je jučer članovima DIP-a na trudu i radu te posebno istaknuo da je jako važno da se rezultati izbora ne dovode u pitanje.

– Povjerenje u izborni proces mora biti čisto, bistro kao gorski potok, neokrnjeno, i to je Hrvatska postigla u posljednjih 20 godina – kazao je Milanović i dodao da se ne sjeća, kada su u pitanju veliki nacionalni izbori, da bi poražena strana dovodila u pitanje ili problematizirala njihov ishod.

– To je jako dobro, ima dosta prigovora i bit će ih uvijek na izborni sustav, naš je testiran, laboratorijski i u praksi, traje 20 godina. Jedno je način izbora kao izborni model, a drugo je kontrola izbora, tehničko pitanje, a to se u Hrvatskoj provodi dobro – rekao je novoizabrani predsjednik.

Milanović je kazao i da je sjajno što se konačan rezultat predsjedničkih izbora znao već u 21 sat na dan održavanja, da je to dobro i radi legitimiteta i poštivanja izbornog procesa.

– To imamo u Hrvatskoj, još nam fali dosta stvari, ali to imamo – zaključio je Milanović.

Upravo je povjerenje u izborni proces bila jedna od zanimljivijih tema predsjedničke kampanje. Sam Milanović u kampanji je, na pitanje boji li se nepravilnosti na biralištu, kazao da se boji potkradanja, a stranke koje su mu dale potporu na čelu sa SDP-om u Saboru su održale i konferenciju za novinare s koje su pozvale sve građane da izađu na izbore u što većem broju kako bi se spriječile moguće malverzacije s glasovima.

Sličnu retoriku imali su i u stožeru Miroslava Škore, a koliko je bilo nepovjerenje najbolje svjedoči nikad veći broj promatrača na predsjedničkim izborima. Naime, drugi krug predsjedničkih izbora nadzirala su rekordna 24.333 promatrača. SDP je još ljetos uputio u saborsku proceduru i izmjene i dopune Zakona o izboru predsjednika Republike, tražeći da se one usvoje u hitnom postupku upravo zbog straha od krađe. Bit je bila u dvije važne izmjene, i to u uvođenju višestranačkih biračkih odbora i uvođenju obveze potpisivanja pri preuzimanju glasačkog listića.

Komentara 2

PO
Pobjeda
00:10 22.01.2020.

Gorski potok je cist na pocetku a na kraju je mutan kao i izbori,oni koji ih sprovode ne mogu biti nadgledani.

Avatar mofo
mofo
01:48 22.01.2020.

Evo počele su kvazi mudre izjave.. ajd, bar još nisu na latinskom..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije