Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović: Stožer je u stvari ništa, a na obljetnicu Oluje bi trebali doći svi

Milanović tvrdi i da aplikacija "Stop Covid-19" ne može postati obavezna na jesen kao što to najavljuje ministar zdravstva Vili Beroš ukoliko situacija postane ozbiljnija
28. srpnja 2020. u 23:00 50 komentara 15887 prikaza
Vela Luka: Predsjednik Milanović razgledao izložbu Oliver u Luci Luka
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u utorak da doživljava kao kompliment komentar premijera Andreja Plenkovića da reciklira stvari oko neustavnosti Nacionalnog stožera jer je recikliranje - vrsta osviještenosti.

"Plenkovićevu izjavu da je to reciklaža doživljavam kao kompliment. Sutra ćemo nositi recikliranu robu, dakle, to je vrsta osviještenosti. Da, mi živimo u vremenu reciklaže, a posebno ako nekome treba deset puta ponavljati najočitije stvari", kazao je Milanović nakon svečane sjednice općinskog vijeća Vela Luke.

Zagreb: Andrej Plenković predstavio Zakon o obnovi zgrada oštećenih u potresu ZAKON O OBNOVI NAKON POTRESA Plenković: Ako bude kvalitetnih sugestija oporbe, mi ćemo ih prihvatiti

Smatra da se Plenković "vjerojatno boji da mu se Sabor ne bi uplitao u posao, da mu ne bi komplicirao život". "To je donekle racionalan strah, polazim od toga da nema nikakve diktatorske niti uzurpatorske namjere. Ali, 'de facto', imamo problem i on se vrlo lako da riješiti", ustvrdio je Milanović, dodavši da će "biti još reciklaža". Reciklaža je, kaže, kada od nečega što je potrošeno i trulo napravite nešto što je novo. "To ja radim", dodao je.

Sabor je iznad stožera

Zalaže se da se postojeće odluke Stožera, koje se donose i "koje se ljudima nameću", pokriju odlukom Sabora. "Sabor je iznad Stožera. Stožer je u stvari ništa", kaže.

Ne misli da Vlada uvodi autokraciju, ali "postoji nešto što se zove uzurpiranje tuđih prava". "Ovo je pravo Sabora i Sabor o tome mora odlučivati", smatra Milanović. Odbacio je mogućnost da se sastane s premijerom i porazgovara s njim o tome. "Ne, ovo moja dužnost, ja to govorim javno", rekao je.

"Kao predsjednik ću uvijek upozoravati na situacije koje su granične i potencijalno prijete situacijom, odnosno stanjem u kojem grupa, da se ne uvrijede, anonimnih ljudi, upravljaju vašim životom. Može, na kratko vrijeme, svaki put uz odluku Sabora. To govorim ovako polako i dosadno da bi pametnjakovići koji izvrću moje riječi se umorili od reciklaže", istaknuo je.

Zagreb: Plenković dolazi na konstituirajuću sjednicu 10. saziva Hrvatskog sabora 'Stop COVID-19' Plenković: Instalirali su mi aplikaciju za praćenje. Zasad ne radi ništa posebno

Milanović tvrdi i da aplikacija "Stop Covid-19" ne može postati obavezna na jesen kao što to najavljuje ministar zdravstva Vili Beroš ukoliko situacija postane ozbiljnija. 

"Nema načina da se to utjera, osim ako Sabor sam ne donese takvu odluku dvotrećinskom većinom", ustvrdio je.

Proslava Oluje trebala biti na kninskoj tvrđavi, a ne na kolodvoru 

Vezano za obljetnicu "Oluje" i tko će doći odgovorio je da bi "trebali doći svi". Ipak smatra da bi bilo bolje da se centralni događaj održi na kninskoj tvrđavi jer je simboličko mjesto, a ne na kolodvoru, na čemu, kaže, premijer inzistira.

"Kolodvor je spomenik Josipe Rimac koji je platila moja Vlada. Na tvrđavi je razvijena hrvatska zastava, to je bila utvrda zadnjeg hrvatskog kralja Zvonimira, tako povijesni izvori kažu", zaključio je.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Tomašević o Zakonu o obnovi Zagreba, rejtingu stranaka, poplavama...

Belma Šoljanin
Korona joj uzela život
Ovo je posljednja poruka majke čija je smrt zaprepastila regiju: Taj strah niste doživjeli...
Gorenje
Pametni savjeti
Borba protiv otpada: Bacamo hrane više nego ikada, ali postoje načini kako to smanjiti
  • Lastan:

    Stožer radi dobro i ispravno. U političkom smislu postoji i zakon koji se zove Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Odmah u prvom poglavlju sve je rečeno. Ne treba komplicirati stvari tamo gdje ne treba.

  • Prekosutra:

    PItanje predsjedniku: Je li WHO ”nesto”? Hocemo li slusati njih? Zasto bi slusali Vas? Je li Vam jasno da Vasim izjavama srozavate stabilnost strucnog i politickog stanja po pitanju pandemije!

  • stefj:

    Da, stožer možda radi dobre poteze, no zapravo nema nikakve zakonske ovlasti.