Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović: Ova Vlada ne štiti hrvatske interese

Milanović je optužio Vladu da nije učinila ništa da zaštiti hrvatske interese, te da je Sporazum o arbitraži povoljniji za Sloveniju. Kosor mu je uzvratila da dezinformira javnost.
20. studenoga 2009. u 10:34 40 komentara 2 prikaza
sabor
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon dogovora Kosor-Pahor jutros je u Saboru, u raspravi o ratifikaciji Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom, uslijedio konflikt Kosor-Milanović. Premijerka Jadranka Kosor pozvala je zastupnike da podrže dokument koji osigurava napredovanje i ulazak Hrvatske u EU, a za čiju je potvrdu potrebna dvotrećinska većina od najmanje 102 glasa.

Zoran Milanović najavljuje, naime, da će SDP, nakon puno razmišljanja, bez imalo entuzijazma i s puno rezervi glasovati za ratifikaciju, premda on kao vođa stranke na to neće tjerati svoje zastupnike. Misli da će oni podržati sporazum vjerojatno zato što će osigurati nastavak pregovora, omogućiti ministru financija Ivanu Šukeru da se i u EU nastavi zaduživati te da se nakon sedam godina prestane traumatizirati narod.

Milanović je optužio Vladu da nije učinila ništa da zaštiti hrvatske interese, te da je Sporazum o arbitraži povoljniji za Sloveniju, koja se, kazao je, pobrinula da iza leđa Hrvatskoj dogovori s Europskom komisijom da se u tekst sporazuma unese kontroverzna riječ "juncktion". Slovenija računa da joj taj pojam osigurava veće šanse da u arbitraži uspije doći do otvorenog mora.

Milanović se, među ostalim, pozivao na izjave koje je slovenski premijer Borut Pahor dao slovenskoj televiziji. Pahor je, kaže Milanović, otvoreno govorio što se događalo i kako se Slovenija izborila da stvari za nju budu bolje postavljene. Najprije je, kaže Milanović, Sabor prihvatio prvi prijedlog povjerenika Ollija Rehna. No, Slovenija ga je odbacila iz bez sudjelovanja Hrvatske dogovorila drugi prijedlog koji je iznio Rehn, a u kojemu se pobrinula za unošenje pojma "juncktion" u odredbe sporazuma kao i za to da se arbitri biraju načinom koji više odgovara Sloveniji.

Naša je Vlada, optužuje Milanović premijerku Kosor, reagirala tek nakon potpisivanja Sporazuma o arbitraži te napisala pismo Europskoj komisiji u kojoj je tražila da se arbitri biraju uz sudjelovanje hrvatske strane. Ako sad Barrosso govori da će arbitri biti neovisni i nepristrani, zašto se to nije moglo ugraditi i u sporazum - pita Milanović.

Ovo nije način kako se vodi država nego pristajanje na uvjete koji su za Sloveniju bolji. Ovo je nažalost najbolje što ova Vlada s ovom predsjednicom može dati. Mi ćemo biti bolji, kazao je Milanović. Doveo je u pitanje i smisao Izjave o neprejudiciranju budući da je Slovenija ne prihvaća, a uz to je uspjela i minirati najavu da će tu hrvatsku izjavu supotpisati švedsko Predsjedništvo.

Premijerka Kosor mu je uzvratila da dezinformira javnost te nažalost nastavlja tradiciju i slabost političara iz povijesti koji su više vjerovali strancima nego svojim ljudima. Kazala je da je Slovenija tražila da se u Sporazum ugradi pojam "teritorijalni kontakt s otvorenim morem" te da se pregovori deblokiraju tek nakon potpisivanja. Na kraju smo dogovorom, kaže Kosor, došli do pojma "juncktion" i trenutačne deblokade. Zamjerila mu je da na ponižavajući način govori i o Europskoj komisiji i njezinu predsjedniku Barrossu. Milanovićeve ocjene da je HDZ spriječio da se slično rješenje postigne još prije sedam godina, premijerka Kosor mu uzvraća da to nije točno.

Sporazum Račan-Drnovšek nije bio dobar jer se kroz njega Hrvatska u startu odricala svoga teritorija. Taj dogovor nije prihvatio ni predsjednik Mesić niti članice tadašnje vladajuće koalicije, kazala je Kosor.

- Cilj slovenske politike u ovome trenut

- Cilj slovenske politike u ovome trenutku na čelu s Pahorom bio je samo jedan - kako se domoći hrvatskog teritorija - zaključak je ideesovca Damira Kajina koji je sa saborske govornice još jednom poručio kako Sporazum o arbitraži između Hrvatske i Slovenije neće podržati.  - Oni do dana današnjega drže vojsku na Svetoj Geri, a otvoreno govore da je to hrvatski teritorij. Ne žele razriješiti pitanje štednje za 115 tisuća hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci - nabrajao je Kajin. Sporazum neće podržati niti Klub zastupnika HDSSB-a jer je, kaže Boro Grubišić, sramotan i proizišao iz slabe pozicije hrvatskog pregovarača. Za Vesnu Pusić i klub HNS-a dvojbe nema - ovaj sporazum djelomično je i politički i pravni, ima svoje rizike, ali Hrvatskoj će donijeti daleko više koristi nego štete. - Istina je da je Slovenija u ovom slučaju koristila svoje članstvo u EU i to joj je pomoglo - napomenula je Pusić. Da s

ANALIZA
Može li se scenarij SDP-a i Možemo! ponoviti na desnici? Evo što kažu analitičari
HUO
SAMO NA VEČERNJI TV-U OD 13 SATI
Doznajte kako se možete osigurati i financijski zaštititi od privatnih i poslovnih rizika
  • ldraskic:

    ok stoji ali me smeta politiziranje na ovome kao partiji je stalo do interesa ,da im je stvarno stalo bili bi protiv a ne suzdržani.

  • treble:

    kosor ne štiti interese zemlje. nastavila je politiku od sanadera i pristaje na sve zahtjeve i sve ucjene. nažalost vidimo da niti oporba nije puno drugačija....

  • ApoloniDafne:

    Uloga svake socijaldemokratske stranke jeste u suštini,beskompromisna borba za prava onih ,koji žive od svoga rada. Socijaldemokracija mora po svojoj ideologijskoj esenciji biti bitiantikomunistička ( ne naravno iracionalno! ) i borac za osnovna ljudska prava. Što radite gospodine predsjedniče SDP-a ... prikaži još!DP-a kada radnici protestiraju i budu zaustavljeni pred najslavnijim trgom našega stolnoga grada, Trgom Svetoga Marka! Gdje ste Vi ,gospodine predsjedniče lijevoga centra,kada oni koji su lišeni osnovnih Ustavnih prava, prava na rad i pravednu nadnicu ,mirno dolaze još uvijek moliti za svoja prava? A gdje će te biti kada Hrvati pokažu onu snagu , koju stvarno imaju?