Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAISKRILO U HRVATSKOM PARLAMENTU OKO ARBITRAŽNOG SPORAZUMA

Milanović: Ova Vlada ne štiti hrvatske interese

sabor
Davor Puklavec/PIXSELL
20.11.2009.
u 10:34

Milanović je optužio Vladu da nije učinila ništa da zaštiti hrvatske interese, te da je Sporazum o arbitraži povoljniji za Sloveniju. Kosor mu je uzvratila da dezinformira javnost.

Nakon dogovora Kosor-Pahor jutros je u Saboru, u raspravi o ratifikaciji Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom, uslijedio konflikt Kosor-Milanović. Premijerka Jadranka Kosor pozvala je zastupnike da podrže dokument koji osigurava napredovanje i ulazak Hrvatske u EU, a za čiju je potvrdu potrebna dvotrećinska većina od najmanje 102 glasa.

Zoran Milanović najavljuje, naime, da će SDP, nakon puno razmišljanja, bez imalo entuzijazma i s puno rezervi glasovati za ratifikaciju, premda on kao vođa stranke na to neće tjerati svoje zastupnike. Misli da će oni podržati sporazum vjerojatno zato što će osigurati nastavak pregovora, omogućiti ministru financija Ivanu Šukeru da se i u EU nastavi zaduživati te da se nakon sedam godina prestane traumatizirati narod.

Milanović je optužio Vladu da nije učinila ništa da zaštiti hrvatske interese, te da je Sporazum o arbitraži povoljniji za Sloveniju, koja se, kazao je, pobrinula da iza leđa Hrvatskoj dogovori s Europskom komisijom da se u tekst sporazuma unese kontroverzna riječ "juncktion". Slovenija računa da joj taj pojam osigurava veće šanse da u arbitraži uspije doći do otvorenog mora.

Milanović se, među ostalim, pozivao na izjave koje je slovenski premijer Borut Pahor dao slovenskoj televiziji. Pahor je, kaže Milanović, otvoreno govorio što se događalo i kako se Slovenija izborila da stvari za nju budu bolje postavljene. Najprije je, kaže Milanović, Sabor prihvatio prvi prijedlog povjerenika Ollija Rehna. No, Slovenija ga je odbacila iz bez sudjelovanja Hrvatske dogovorila drugi prijedlog koji je iznio Rehn, a u kojemu se pobrinula za unošenje pojma "juncktion" u odredbe sporazuma kao i za to da se arbitri biraju načinom koji više odgovara Sloveniji.

Naša je Vlada, optužuje Milanović premijerku Kosor, reagirala tek nakon potpisivanja Sporazuma o arbitraži te napisala pismo Europskoj komisiji u kojoj je tražila da se arbitri biraju uz sudjelovanje hrvatske strane. Ako sad Barrosso govori da će arbitri biti neovisni i nepristrani, zašto se to nije moglo ugraditi i u sporazum - pita Milanović.

Ovo nije način kako se vodi država nego pristajanje na uvjete koji su za Sloveniju bolji. Ovo je nažalost najbolje što ova Vlada s ovom predsjednicom može dati. Mi ćemo biti bolji, kazao je Milanović. Doveo je u pitanje i smisao Izjave o neprejudiciranju budući da je Slovenija ne prihvaća, a uz to je uspjela i minirati najavu da će tu hrvatsku izjavu supotpisati švedsko Predsjedništvo.

Premijerka Kosor mu je uzvratila da dezinformira javnost te nažalost nastavlja tradiciju i slabost političara iz povijesti koji su više vjerovali strancima nego svojim ljudima. Kazala je da je Slovenija tražila da se u Sporazum ugradi pojam "teritorijalni kontakt s otvorenim morem" te da se pregovori deblokiraju tek nakon potpisivanja. Na kraju smo dogovorom, kaže Kosor, došli do pojma "juncktion" i trenutačne deblokade. Zamjerila mu je da na ponižavajući način govori i o Europskoj komisiji i njezinu predsjedniku Barrossu. Milanovićeve ocjene da je HDZ spriječio da se slično rješenje postigne još prije sedam godina, premijerka Kosor mu uzvraća da to nije točno.

Sporazum Račan-Drnovšek nije bio dobar jer se kroz njega Hrvatska u startu odricala svoga teritorija. Taj dogovor nije prihvatio ni predsjednik Mesić niti članice tadašnje vladajuće koalicije, kazala je Kosor.

Komentara 40

LD
ldraskic
12:45 20.11.2009.

ok stoji ali me smeta politiziranje na ovome kao partiji je stalo do interesa ,da im je stvarno stalo bili bi protiv a ne suzdržani.

PR
Protivcenzure
10:55 20.11.2009.

kosor ne štiti interese zemlje. nastavila je politiku od sanadera i pristaje na sve zahtjeve i sve ucjene. nažalost vidimo da niti oporba nije puno drugačija....

AP
ApoloniDafne
03:58 24.11.2009.

Uloga svake socijaldemokratske stranke jeste u suštini,beskompromisna borba za prava onih ,koji žive od svoga rada. Socijaldemokracija mora po svojoj ideologijskoj esenciji biti bitiantikomunistička ( ne naravno iracionalno! ) i borac za osnovna ljudska prava. Što radite gospodine predsjedniče SDP-aDP-a kada radnici protestiraju i budu zaustavljeni pred najslavnijim trgom našega stolnoga grada, Trgom Svetoga Marka! Gdje ste Vi ,gospodine predsjedniče lijevoga centra,kada oni koji su lišeni osnovnih Ustavnih prava, prava na rad i pravednu nadnicu ,mirno dolaze još uvijek moliti za svoja prava? A gdje će te biti kada Hrvati pokažu onu snagu , koju stvarno imaju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije