Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susret s papom

Milanović: Nismo govorili o ugovorima i oni neće biti revidirani

milanović,papa (1)
Reuters/PIXSELL
29.10.2012.
u 08:25

Papa je nevjerojatno fokusiran za čovjeka od 86 godina, ocijenio je premijer Milanović

– U Vatikanu, dakle ni s papom ni s kardinalom Bertoneom, nismo razgovarali o eventualnoj reviziji ugovora između Hrvatske i Svete Stolice, jednostavno zato što  nemamo namjeru mijenjati ih – izjavio je hrvatski premijer Zoran Milanović hrvatskim novinarima poslije razgovora s papom Benediktom XVI. i državnim tajnikom kardinalom Tarcisijem Bertoneom.

U vezi s imovinom u Dajli Milanović je kazao kako se nada da će se pitanje riješiti, ali jedna ozbiljna pravna država ne oduzima imovinu nakon što ju je vratila. Dajla je samo stvar vlasništva nad imovinom na hrvatskom prostoru. Nitko tu imovinu neće odnijeti iz Hrvatske i za nju neće plaćati poreze u nekoj drugoj državi. U slučaju Dajle Sveta Stolica ima pravo, smatra Milanović.

Benedikt XVI. primio je u 11.05 u privatnoj papinskoj biblioteci hrvatskog premijera Zorana Milanovića s kojim se zadržao oko 20-ak minuta u razgovoru u četiri oka (govorilo se na dva jezika, na engleskome i vjerojatno na francuskome, jer je Milanović kazao da drugi nije bio ni njemački ni talijanski) bez prevoditelja. Pozdravili su se na engleskom jeziku, a zatim su novinari i snimatelji morali izaći iz biblioteke kako bi se razgovor između pape i Milanovića nastavio u četiri oka. U priopćenju ureda za tisak Svete Stolice poručili su da je razgovor bio srdačan te da su razmijenjena mišljenja o izazovima s kojima se treba sučeliti u sadašnjoj ekonomskoj krizi te o bilateralnim pitanjima.

Posebno je naglašeno da će se i raspravom na okruglom stolu obilježiti 20. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice. Milanović je kasnije novinarima kazao kako bi, da nije bilo Vatikana, Hrvatska vjerojatno još dugo čekala međunarodno priznanje.

– Sveta Stolica podupire legitimne hrvatske težnje za punom integracijom u Europu. Razgovaralo se o stanju u regiji i s posebnim zanimanjem za situaciju u kojoj žive Hrvati u Bosni i Hercegovini – kaže se u priopćenju.

Nakon razgovora s papom Milanović je razgovarao s Bertoneom i vatikanskim ministrom za vanjske poslove Domeniqueom Mambertijem. U vatikanskom priopćenju kaže se da će “slučaj Dajle dvije strane suglasno riješiti što je prije moguće u duhu tradicionalnog prijateljstva između Svete Stolice i Hrvatske”. Milanović je potvrdio da bi se slučaj Dajle trebao što prije riješiti i kako će na tome raditi ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

U Hrvatskoj se prevelika buka digla oko imovine u Dajli, drži Milanović. – Pravna država ne smije, nakon što je imovinu vratila Crkvi, ponovno je oduzeti nakon 15 godina. Mislim da su najveći utjecaj na nastanak spora s Vatikanom imali neki hrvatski biskupi. Nije to nikakvo nacionalno pitanje, već imovinsko i kao takvo se mora riješiti što prije ako želimo o sebi dati sliku pravne države. Nisam znao da je to pitanje toliko važno u Vatikanu – dodao je Milanović te naglasio kako će biti riješeno po načelima dobrih odnosa.

– To je nije teritorijalno pitanje, već pitanje nekretnine na hrvatskom teritoriju. Sveta Stolica je u pravu – rekao je Milanović, ali i dodao kako ne zna što će sud riješiti. Premda će se možda, to nije rekao, ali bi se moglo naslutiti, pitanje Dajle riješiti bez suda.

– Dajla je više od novca. To je simbolika pravne države. Ja razumijem namjere bivše vlade, ali trebalo je biti mudriji i stati na loptu. Neće nekoliko milijuna kuna određivati odnose Hrvatske i Svete Stolice – kazao je Milanović. Stječe se dojam da će se imovina Dajle vratiti benediktincima iz Praglie pokraj Padove. Dakako, Milanović to nije kazao, ali iz rečenice da pravna država ne može vraćeno ponovno zaplijeniti, može se zaključiti sudbina Dajle. O vatikansko-hrvatskim ugovorima kazao je da oni nisu bili predmetom razgovora.

– Što je potpisano, ostaje potpisano – naglasio je Milanović. Razgovaralo se, dakle, i o stanju u Bosni i Hercegovini, statusu katolika u toj državi, ali i o granicama. Milanović je kazao kako i Vatikan smatra da BiH nije država “pro tempore” (privremena), prema tome nema promjene granica.

– Papa je nevjerojatno fokusiran za čovjeka od 86 godina – ocijenio je Milanović držanje Benedikta XVI. Nakon audijencije kod pape, koja je trajala oko 30 minuta, a razgovor u četiri oka oko 20, Milanović je predstavio hrvatsko izaslanstvo te su razmijenjeni darovi. Papa je Milanoviću poklonio vrijedno nalivpero, a papi su darovani reprint fotografija iz albuma Franza de Laforesea te sakralni predmeti iz Dalmacije iz XIX. stoljeća.

>>Posjet papi Benediktu XVI: Milanović u Vatikanu i o Dajli?

Komentara 104

SL
slavicabosnjak317
09:13 29.10.2012.

Milanoviću! hoćeš li i Papi reći kako je Hrvatska slučajna država?

ST
stefj
09:31 29.10.2012.

He, he, kako je Milanović otvoreno Titov sljedbenik, možda predloži otcjepljenje Hrvatske biskupije od Vatikana, kako je i Tito želio...

FE
Felicijen
15:35 29.10.2012.

Što će sad Karamarko? Da zove HAK ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije