Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ŠIROKOM BRIJEGU

Milanović: Izbit će rat u BiH. Čime? Ta opasnost ne postoji

Krapinske Toplice: Zoran Milanović dao je izjavu za medije
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
15.08.2023.
u 15:19

Istaknuo je da Hrvatska kao članica EU i NATO-a mora skrbiti za državu BiH i ravnopravnost Hrvata.  “Odgovornost Zagreba za ovo što se događa u BiH je da je se čuva, da se taj poredak ne urušava i da svaki narod bude jednakopravan”, rekao je Milanović.

 Predsjednik Zoran Milanović izjavio je u Širokome Brijegu da nema opasnosti od rata u Bosni i Hercegovini, te je izrazio očekivanje od visokog predstavnika da izmijeni Izborni zakon kako bi se prestalo s preglasavanjem tamošnjih Hrvata.  Milanović je na prigodnoj svečnosti u Širokome Brijegu odlikovao Poskok bojnu Hrvatskoga vijeća obrane Široki Brijeg Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge njezinih pripadnika u Domovinskome ratu.

Odličje je uručio nekadašnjim zapovjednicima Marinku Mikuliću i Anđelku Ćužiću. U obraćanju je odbacio tvrdnje kako postoji prijetnja ratom u toj zemlji.  “U BiH oružja nema. Kome to treba objašnjavati, onima koji nas plaše izbijanjem ratnog sukoba i nereda. Međunarodnoj zajednici iz Sarajeva, unitaristima. Izbit će rat u BiH. Čime? Ta opasnost ne postoji”, rekao je Milanović. 

Istaknuo je da Hrvatska kao članica EU i NATO-a mora skrbiti za državu BiH i ravnopravnost Hrvata.  “Odgovornost Zagreba za ovo što se događa u BiH je da je se čuva, da se taj poredak ne urušava i da svaki narod bude jednakopravan”, dodao je hrvatski predsjednik.  Izrazio je očekivanje da će visoki predstavnik Christian Schmidt spriječiti nastavak preglasavanja Hrvata kako se ne bi ponavljao izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića kojega su u četiri navrata izabrali Bošnjaci. “Dok god visoki predstavnik bude mogao mijenjati zakone ove zemlje kako bi podigli optužnice protiv Pere, Marka ili Milorada, a nemaju vremena promijeniti Izborni zakon što mogu jednim potpisom pera i omogućiti da Hrvatima drugi ne biraju predstavnika, ja u takvu pravdu ne vjerujem”, istaknuo je.

Dodao je kako su unatoč svemu Hrvati u BiH neiskorjenjiv narod, te da su od 1991. godine pokazali odlučnost oduprijeti se agresiji i obraniti u ratu. Podsjetio je na zaustavljanje tenkova JNA u mjestu Pologu između Mostara i Širokog Brijega u svibnju 1991. godine. “Hrvatski narod je pokazao visoko produhovljeno mirotvorstvo, ali i lukavost, pronicljivost jer su znali što se sprema”, rekao je Milanović. Opetovao je kako je ponaprije zahvaljujući postrojbama Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane oslobođena Bosna i Hercegovina čime je srpska strana prisiljena sjesti za pregovarački stol u Daytonu. Milanović je nakon svečanosti dodjele odlična Poskok bojnoj položio cvijeće i zapalio svijeće za poginule hrvatske branitelje u središtu Širokog Brijega. 

VEZANI ČLANCI: 

VIDEO: Zoran Milanović o sazivanju izvanredne sjednice Sabora

Komentara 25

DU
Deleted user
16:21 15.08.2023.

rcuksel@..daj se malo informiraj, tuta ja bio zapovjednik kažnjeničke bojne a ne ove, i nitko tu ništ ne opravdava, tura je odslužio svoju kaznu za tzv ratne zločine, za razliku od tih muslimana čiji si ti odvjetnik a koji suu ubijali djecu i civile po srednjoj Bosni i Hercegovini, (Uzdol, Grabovica, Križančevo selo, Trusina itd) i klali ljude doslovno, zajedno sa mudžahedinima .. Zato ne se.. i već nauči nešt

BR
Brdo
18:35 15.08.2023.

Nije oruzja bilo u BiH niti 1992, ali se onda naglo pojavilo i 200.000 ljudi u 4 god. rata izgubi zivot.

DU
Deleted user
15:54 15.08.2023.

Republika Srpska je Putinova ispostava. Ako imaju svoje ljude u nekoj luci Crne Gore, dostave im oružja koliko žele ili ce naći neki način preko Srbije. Prava garancija mira je ulazak BiH u Nato i EU. Glavna prepreka tome jeje Milorad Dodik - tvoj i Putinov prijatelj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije