Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prisega ročnika

Milanović: Moderna vojska bez kvalitetne i skupe opreme nije prava vojska

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/12
07.03.2020.
u 13:22

Milanović je u govoru poručio kako je povijest učiteljica života koja se ponavlja jednom kao tragedija, drugi put kao farsa, ali uvijek je navala nečega novoga.

Izabrali ste nešto što danas, u vremenu komfora i duha u kojem svaka želja i svaka ambicija treba biti što prije zadovoljena, u vremenu lagodnosti, bira jako mali broj ljudi. Na tome vam hvala i poštovanje, jer život vojnika i poziv vojnika je vjerojatno najteži. Čestitam na prisezi koju ste danas dali i nadam se i vjerujem da one najteže dijelove i sastavnice te prisege nikada nećete morati ispuniti i da nikada do toga doći neće - poručio je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović okupljenim ročnicima na današnjoj (subota) svečanoj prisezi u Požegi.

Milanović je u govoru poručio kako je povijest učiteljica života koja se ponavlja jednom kao tragedija, drugi put kao farsa, ali uvijek je navala nečega novoga. Da se ne bi ponavljala, mi u današnjem svijetu moramo biti dobronamjerni, dobrohotni, ali nikada naivni, lakovjerni i malodušni. Predsjednik je naglasio kako moramo biti prisutni tamo gdje se donose odluke, braniti hrvatske interese i hrvatsku neovisnost i suverenitet i daleko od granica Hrvatske, ali prije svega ovdje u domovini i blizu domovine.

- Da bi vaša prisega imala što više smisla, da ne bi bilo sve na vama, država vam mora dati svoj dio. Država daje za vašu obuku, za vaše učenje i znanje, ali država vam mora osigurati i opremu, jer moderna vojska bez kvalitetne i skupe opreme nije prava vojska. Takva vojska nepotrebno i preko mjere izlaže riziku ono najvrednije što ima, a to su ljudi – upozorio je Milanović.

Predsjednik je rekao da u današnjem svijetu izazova nema jasnih odnosa i da nikada nije jasno što će se dogoditi sutra. Naglasio je kako migrantska kriza te globalne epidemije i pandemije čine otvoreni svijet u kojem živimo sve manjim i manjim mjestom i izlažu nas sve većim opasnostima.

- Želim vam još jednom sve najbolje, da date sve od sebe i da vam država i narod kojem služite da sve ono što može, pa i više od toga. Želim vam zdravjem čvrstu volju, osobnu ambiciju, ali u interesu Hrvatske, njezinog blagostanja i njezine dobrobiti. Hvala vam svima, živjela Hrvatska – poručio je predsjednik.

Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je pobjednička Hrvatska vojska proizišla iz hrvatskog naroda u teškim vremenima. Dodao je kako se posljednjih godina prilično ulaže u obrazovanje i obuku i kako čovjek treba biti u središtu cijelog sustava.

 - Ponosno bih istaknuo kako je ovo prva svečana prisega nakon Domovinskog rata koja se održava s našim narodom, izvan vojarni. Nema svečanijeg i prigodnijeg mjesta za hrvatskog vojnika nego onog među svojim narodom – rekao je Krstičević.

Svečana prisega ročnika na dragovoljnom ročnom osposobljavanju u Požegi ove je godine, umjesto u vojarni, prvi put nakon 28 godina održana na središnjem gradskom Trgu svetog Trojstva. Na vjernost domovini obvezalo se 327 djevojaka i mladića.

Komentara 7

DU
Deleted user
13:37 07.03.2020.

To kaže Titov gardist.Dva predsjednika onaj bivši Josipović i sadašnji Titovi gardisti.Koliko si znoja i krvi dao u ratu za Hrvatsku.

Avatar film
film
15:36 07.03.2020.

Znači josipovuć je bil tragedija a on je farsa ako sam ja dobro skužil njegov govor....

BA
Bandera
13:34 07.03.2020.

Zasto si onda postao vrhovni zapovjednik ako ti je vojska usrana kako kazes

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije