Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šef stranke ljutit

Milanović: Kažnjava nas HDZ-ov revizor, a lani je spavao

Zoran Milanović (1)
Daniel Kasap/Pixsell
28.03.2013.
u 13:48

HDZ odgovara: 
Važno bi trebalo biti je li netko prekršio zakon, a ne tko je član koje stranke

Državni ured za reviziju dostavio je danas saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav prijedlog da SDP-u, nezavisnim zastupnicima Vladimiru Bileku i Furiju Radinu ukinu pravo na redovito godišnje financiranje iz proračuna za razdoblje od tri mjeseca jer nisu objavili financijske izvještaje za 2012. na svojim web stranicama do 1. ožujka. U slučaju kažnjavanja, najgore bi prošao SDP koji bi upravo u vrijeme izbora ostao bez 5,1 milijuna kuna pa je premijer Zoran Milanović danas reagirao na prijedlog Revizije te kritizirao zakon nazivajući ga “besmislenim, protuustavnim i proturječnim temeljnim ustavnim načelima.”

Kazna kao i za pljačku

Nije onda, doduše, jasno zašto “protuustavne” članke zakona ova Vlada nije izmijenila prije mjesec dana, kada su mijenjane druge njegove odredbe. Milanović je najavio pokretanje upravnog spora “pa da sud odluči je li to zakonito, ispravno i pravedno”, a nakon toga i izmjenu zakona – opet.

– Svojim kolegama u Odboru za Ustav predložit ću da glasuju za kažnjavanje, jer ima u tome neke ironične simbolike da upravo SDP plati na ovaj način. Mi to možemo preživjeti. Stranke koje imaju optužnicu da su opljačkale pola Hrvatske mogu na kraju platiti maksimalnu kaznu upravo u ovom iznosu kao i mi – govorio je Milanović te podsjećao da je SDP kasnio samo dva dana s objavom izvješća. Zasmetala mu je i činjenica da na čelu Državnog ureda za reviziju još sjedi hadezeovac.

– Lani je zaboravio raditi svoj posao, jer je bilo stranaka koje su također zaboravile poslati izvješća po dva tjedna, ali to mu je promaklo, odspavao je, možda zbog straha jer su to bile dvije stranke iz vladajuće koalicije. Želim vjerovati da to nije bilo iz straha, da to nema veze sa stranačkom pripadnošću – rekao je Milanović.

U HDZ-u su to samo kratko komentirali: “Nama je važno je li netko prekršio zakon, a nije bitno čiji je tko član. Premijer bi trebao biti legalist.”

Furio Radin nam je pak rekao da je Revizija postupila po zakonu, iako su i on i Bilek izvješća na vrijeme predali Reviziji, no zbog vikenda i nesporazuma s programerima nisu ih na vrijeme objavili na stranicama.

– Mislim da zbog tog kratkog kašnjenja transparentnost nije dovedena u pitanje – tvrdi Radin, koji ne zna kolika bi ga točno kazna mogla stići, ali nije ni važno, dodaje.

Nema ni HSU-a i Kajtazija?

Među strankama i zastupnicima koje je Ured za reviziju predložio za kažnjavanje nema HSU-a i Veljka Kajtazija, koji nisu imali objavljene izvještaje još 2. ožujka. Reviziji su ih dostavili na vrijeme, no u Kajtazijevu uredu objašnjavaju da je s objavom na internetu kasnio zbog “ljudi koji održavaju internetsku stranicu”.

>>SDP nije objavio financijski izvještaj, prijeti mu 5 mil. kn kazne

>>Državni ured za reviziju: SDP laže! Nisu nas obavijestili!

Komentara 1

Avatar comparator
comparator
23:34 28.03.2013.

Zapitajte se dragi Hrvati što su sedepederovci napravili od javne televizije. To više ne liči na nešto normalno iako nikad ni nije bilo nešto takvo. Od udbaško komunističke agenture našpravili su Gestapo prop.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije