Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP predlaže preferencijsko biranje

Milanović Karamarka izbornim promjenama navukao na tanak led

12.07.2014., Pula - Predsjednik Vlade Zoran Milanovic i ministar Branko Grcic posjetili su pulsko brodogradiliste Uljanik te se sastali i s vodstvom brodogradilista
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/2
11.10.2014.
u 16:04

SDP bi izborni zakon mijenjao uoči parlamentarnih izbora, HDZ ne želi promjene sada i nikako ne djelomične

Premijer Zoran Milanović danima je ponavljao da u Hrvatskoj treba rješavati važnije probleme od izmjena izbornog zakona i tako ignorirao referendumsku inicijativu U ime obitelji te onda uspio na tanak led navući šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Milanović je, što se donekle moglo naslutiti iz novinskih tekstova kojima je početkom tjedna najavljeno da grupa SDP-ovaca priprema izborne promjene, najavio da će se za iduće parlamentarne izbore uvesti preferencijsko glasovanje.

Nejasan model

Ono podrazumijeva da se jednom kandidatu s liste, uz glas za samu listu, može dati preferencijski glas. Redoslijed zastupnika na listi mijenjaju oni kandidati koji prijeđu prag, odnosno dobiju više od deset posto glasova koje je osvojila lista. Još je nejasno hoće li se u cijelosti preslikati model glasovanja s europskih izbora ili će biti nekih preinaka. Čim je Milanović izišao sa svojom inicijativom, šef HDZ-a Karamarko s izbornog skupa u Mostaru preksinoć je poručio da HDZ to neće podržati jer ne želi da se izborna pravila mijenjaju uoči izbora i da se izborni zakon mijenja parcijalno. Time je potpuno zbunio HDZ-ove zastupnike koji jučer u Saboru nisu htjeli komentirati šefovu izjavu, očito iznenađeni činjenicom da HDZ sada odjednom ne podržava uvođenje preferencijskog glasovanja. Jedino je Vladimir Šeks kratko dobacio da "o nečijim bojaznima treba pitati nekog drugog". O preferencijskom glasovanju jedini se službeno izjasnio Drago Prgomet, zamjenik predsjednika HDZ-a, koji je prvi na svom blogu i podržao takav način glasovanja. Jučer je rekao da kada Predsjedništvo HDZ-a bude zauzimalo stav o HDZ-ovu prijedlogu izbornog zakona, on će se, kao i dosad, zalagati za uvođenje preferencijskog glasovanja jer ono doprinosi razvoju demokracije i jača utjecaj birača na politiku.

Izvor iz vrha HDZ-a objašnjava pak da je HDZ i dalje za preferencijsko glasovanje, pa čak i da se dvoje kandidata na listi bira preferencijskim glasom, ali da HDZ inzistira na cjelovitoj izmjeni izbornog zakona s naglaskom na izmjenu čl. 45. Ustava jer ne može 400.000 Hrvata iz BiH birati samo tri zastupnika za Sabor.

– Kada HDZ dođe na vlast, napravit će sustavnu izmjenu izbornog zakona, posebno ćemo ispraviti nepravdu da glas Hrvata iz BiH vrijedi manje nego birača u Hrvatskoj i uvest ćemo preferencijsko glasovanje – rekao nam je izvor iz vrha HDZ-a. Poručio je da su uoči izbora "svi pametni", pa izborne i ustavne promjene predlažu Josipović, i U ime obitelji, i sada SDP... SDP-ovac Peđa Grbin, šef Odbora za Ustav, podsjetio je da su u Saboru trenutačno tri prijedloga za izmjenu izbornog zakona, a najbolji mu je onaj GONG-a i grupe zastupnika.

Rokove se može stići

Objasnio je da Sabor može stići rokove za izmjenu izbornog zakona uoči predstojećih izbora. Grbin prenosi da SDP želi razgovarati sa svima i postići dogovor o tim promjenama. Ipak, HDZ-ova košarica je stigla, a čini se da će od toga štetu imati upravo HDZ jer će uvođenje preferencijskog glasovanja podržati svi ostali, pa moguće i HDZ-ovi koalicijski partneri. Za je i HDSSB, a U ime obitelji još prebrojava potpise potrebne za svoj referendum. Najavljuju da će ih imati više od 10 posto potrebnih. 

>> 'Zastupat ćemo da se na parlamentarne izbore preslika model s europskih izbora'

Komentara 64

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
16:12 11.10.2014.

a da konačno zaboravite na tatekove i mamekove sinčiće iz komunizma?....ovi svi kaj su "poznati"...e to su ti...a rezultat je vidljiv. kaj znaju djeca koja su odgajana sa zlatnom komunističkom žlicom?....samo spletkariti i podmetati...kao što su im i roditelji radili...jabuka ne pada daleko od stabla

DZ
DINAMO-ZG
16:34 11.10.2014.

Navukla je gospođa Markić i jednog i drugog na tanak led! Ta bi definicija dragi moji podmićeni novinari bila točnija! Prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma razotkrila je i ono malo sumnji (ako ih je uopće i bilo) i najvećim slijepcima otvorila oči tko su i što su gore navedena dvojica, skupa sa svojim partijama SDP-om i KraDeZe-om! Sada je valjda i onim najglupljima jasno da među njima nema ama baš nikakve razlike i da će i kolairati bude li potrebno (kao što su učinili u Sunji), samo kako bi se održali na vlasti i sačuvali fotelje! Jer sve za vlast, vlast ni zašto, njihova je deviza! Boli ih briga za Hrvatsku i naš narod, bitno je napuniti džepove i prodavati maglu! Živjeti kao bubreg u loju na državnoj sisi i osigurati sebe i svoje jarane i krkane, uvlakače i poslušnike, dizače ruku i parazite... A sve njih plaćate vi, dragi moji sunarodnjaci i braćo Hrvati! Počnite misliti svojom glavom želite li bolje sebi i svojoj djeci!

TO
tolitol
16:22 11.10.2014.

Dobar/zao HDZ i dobar/zao SDP. Medijska mašinerija se pokrenula pa bismo sad svi trebali zaboraviti i da su SDP, Milanović, Karamarko s HDZ-om, HNS, Josipović, Kolinda, laburisti, Gong ... svi grmili protiv Markićkinog referenduma. A sad tobože Milanović hoće promjene. Ono što Milanović hoće bit će pravila po njegovom ukusu. I to je to. Svi su oni isti i nikakvog boljitka s dvoglavom partijom nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije