Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'On je zločinac'

Karamarko: Da sam predsjednik Hrvatske, izbacio bih Titovu bistu iz ureda

Tomislav Karamarko
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
27.06.2014.
u 19:26

– Ne mogu držati zločinca u holu – jasan je bio Karamarko

Gostujući u HTV-ovoj emisiji Javna stvar, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazao je da bi, da je predsjednik Hrvatske, izbacio Titovu bistu iz predsjedničkog ureda.

– Žalosno je da predsjednik Josipović nije shvatio da je Tito teško kompromitirao antifašističku borbu zločinima nakon rata – rekao je Karamarko. Podsjetimo, predsjednik Ivo Josipović je u povodu Dana antifašističke borbe kazao da je bistu Josipa Broza Tita u ured na Pantovčaku postavio predsjednik Franjo Tuđman, a da su je Stjepan Mesić i on zadržali.

– Da sam predsjednik Republike, izbacio bih Titovu bistu. Ne mogu držati zločinca u holu – jasan je bio Karamarko i dodao kako je Tito odgovoran za stotine tisuća žrtava. Govoreći zašto je HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović bolji kandidat od Josipovića, Karamarko je kazao kako aktualni predsjednik "u četiri godine nije ostavio nikakav trag".

"Josipović ima velike ovlasti, ali ih ne koristi"

– Kad su god neke bitne stvari za malog čovjeka, on šuti. Ne kritizira Vladu jer očekuje potporu od SDP-a na izborima – rekao je Karamarko o HDZ-u dodavši da je Josipović trebao sazvati tematsku sjednicu Vlade o gospodarstvu. – On ima velike ovlasti, ali ih ne koristi. Mi imamo boljeg kandidata koji će pobijediti Josipovića – kazao je Karamarko misleći na HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović.

Na pitanje hoće li Vlada izdržati mandat do kraja, Karamarko je kazao da građani očekuju da se on skrati "jer je ovo sada već agonija". Smatra da je Vlada, zajedno s Josipovićem, trebala napraviti "inventuru" i zapitati se jesu li dovoljno napravili u svom mandatu. – Očito ovako dalje ne može – zaključio je priču o prijevremenim izborima Karamarko.

Ponovio je svoj stav da ankete smatra lošima jer su one u "funkciji kreiranja javnog mnijenja, a ne njegova ispitivanja". Dodao je da se već godinama vršio pritisak na birače HDZ-a time što su ankete "pokazivale da smo mi lošiji". Kao paradoks je naveo anketu provedenu nakon izbora za Europski parlament u kojoj je HDZ-ova koalicija imala 6 posto prednosti, dok su nekoliko dana ranije na izborima imali prednost od 12 posto ispred SDP-ove koalicije.

"Moj je problem što ne želim biti zvijezda"

Na pitanje kako komentira činjenicu da je njegov osobni rejting u anketama ispod rejtinga HDZ-a, Karamarko je kazao da je njegov problem "što ne želi biti zvijezda", ali i da je njegov rad dao rezultate na trima posljednjim izborima.

Karamarko ne osjeća osobnu ili političku odgovornost zbog presude bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL jer "bivšem premijeru nije presuđeno kao šefu stranke". – Ne osjećam niti stranačku odgovornost jer su svi koji su osuđeni iz HDZ-a, osuđeni su kao pojedinci, a ne članovi stranke – kazao je Karamarko i još jednom ponovio da je po dolasku na čelo stranke rekao da će iz nje izbaciti korupciju i HDZ-u vratiti neke stare vrijednosti.

– Ponašanje ove Vlade naspram Ine poprima obličje onog ponašanja zbog kojeg su neki ranije optuženi – kazao je Karamarko o stanju u hrvatskoj naftnoj kompaniji te je istaknuo da je problem što opozicija "nema pojma o svemu što se događa u Ini", a za takvo stanje je optužio Vladu.

Zadovoljan potvrdom Junckera

Potvrdio je da ima "jako dobru komunikaciju" s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji želi, po Karamarkovim riječima,  da se problem  Ina-MOL riješi što prije. – Treba spriječiti da se to pitanje prelije na političko polje – rekao je Karamarko. Upozorio je da se ne slaže s načinom na koji predsjednik Ivo Josipović i Vlada vode vanjsku politiku. – Ne slažem se s aktivnostima Vlade koje su splasnule. Vlada i Josipović imaju jako malo kontakata s državnicima. Očito smo u jednoj pasivi – kazao je Karamarko i dodao da se "globalno" slaže s vanjskom politikom Hrvatske, ali ne i načinom na koji se ta politika provodi.

Zadovoljan je što je danas Europsko vijeće potvrdilo kandidata pučanina Jean-Claudea Junckera kao kandidata za predsjednika Europske komisije. – Zadovoljan sam jer je on od početka bio naš kandidat. Juncker je podržavao hrvatske pregovore s EU i forsirao je početak tih pregovora. Dobar je izbor – kazao je Karamarko te otkrio da na sastancima šefova pučkih stranaka, kakav je ovih dana održan u Bruxellesu, posljednjih mjeseci najviše razgovaraju o Ukrajini.

– Ulažemo veliki trud da se ta kriza riješi na miran način i na zadovoljstvo svih, bez ljudskih žrtava – kazao je Karamarko i dodao da je podržao Ukrajinu zato što "želi pripadati slobodnom i sigurnom svijetu koji se zove Europska unija", no smatra kako će EU sigurno razvijati i dobre odnose s Rusijom. – To moraju dogovoriti Ukrajinci i Rusi, to je vrlo komplicirana stvar – rekao je Karamarko na pitanje treba li Ukrajina vratiti Krim.

>>'Meni su te ankete presmiješne. To je bio pokušaj da se demoralizira HDZ'

>>Karamarko: Da Milanović misli ozbiljno, mijenjao bi ministre koji se bave gospodarstvom

Komentara 159

ST
stefj
19:48 27.06.2014.

Hm, od cijelog intervjua, izdvojili su Titovu bistu kao najbitniju stvar? Ajoj, nije čudo što nam je ovako, kad mediji stavljaju fokus na te stvari...

Avatar Feniks
Feniks
19:40 27.06.2014.

Nema znatne razlike između komunizma i fašizma, napose nema razlike u njihovim zločinstvima, uz uvažavanje, da su komunistički zločini nad ljudima bili čak 30 puta veći od fašističkih. Na ovu zločinačku prednost komunizma ispred fašizma ukazju i obadvije 10-člane tabele najvećih ratnih i mirondobskih zločinaca 20. stoljeća. Naime, među 10 najvećih europskih zločinaca čak šestorica su komunisti, a u svjetskoj tablici od 10 miešanih zločinaca čak sedmorica su komunisti.

BH
bijela_hrvatska
19:44 27.06.2014.

jednostavno je nevjerojatno da se bista, slika ili bilo što što podsjeća na tog komunističkog zločinca i diktatora drži na nekom javnom mjestu bilo gdje u svijetu... a mi Hrvati je držimo "ponosno", eto, u samom - Uredu Predsjednika Republike... jednostavno za ne povjerovati... i onda nećemo propasti ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije