Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović: Ako suspendiramo ljudska prava, o tome treba odlučiti Sabor

Vlada će morati ponuditi još nešto u smislu jasnoće u smislu što nekoga tko je izgubio posao čeka za tri mjeseca, a dalje od toga ne vidi ni Angela Merkel", rekao je Milanović.
28. ožujka 2020. u 12:11 59 komentara 10292 prikaza
Predsjednik Zoran Milanović obišao je kamp ispred KB Dubrava
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je potresom oštećene objekte Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u 10.30 sati, a potom je obišao i potresom oštećenu zgradu Pravnog fakulteta i Rektorata Sveučilišta u Zagrebu. Tom je prilikom dao izjavu za medije.

"Mučno je to gledati. Vidim da će to trajati nekoliko godina ako budemo dobro organizirani", rekao je Zoran Milanović ispred Pranvog fakulteta u Zagrebu.

"Sanacija štete u Zagrebu, iako to nije moja ni zakonska ni ustavna ovlast, trajat će relavitno kratko ako se dobro organiziramo i donesemo zakonski okvir na nivou države i od sanacije potresa osnujemo zavod ili centralnu ustanovu po uzoru na ono što je rađeno u Dubrovniku prije 40 godina. Dubrovnik je globalno i svjetski vredniji, ali je sto puta manji od Zagreba. Zagreb je glavni grad Hrvatske", dodao je.

Predsjednik se osvrnuo na pandemiju koronavirusa.

"Svakom tko je ostao bez posla, država treba osigurati minimalac. Dakle, svakom. Mislim da sam bio dovoljno jasan", rekao je Milanović. Istaknuo je da se država ponaša odgovorno.

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta avionom Croatie Airlinesa sletjeli u RH 11. KONTIGENT Vratili se hrvatski vojnici iz Afganistana: Najteže je bilo pratiti potres iz druge zemlje

"Ovo je vrijeme za zaduživanje. Razumijem da su to teške odluke, Vlada će morati ponuditi još nešto u smislu jasnoće u smislu što nekoga tko je izgubio posao čeka za tri mjeseca, a dalje od toga ne vidi ni Angela Merkel ni Macron", rekao je Milanović.

Istaknuo je kako nitko prije par mjeseci nije mogao predvidjeti ovakvo stanje.

"I zato moramo, kada ograničavamo ljudske slobode, ići korak po korak. Ako smo ograničili slobodu kretanja, a jesmo, i na taj način ograničili građanima da dođu do svoga vlasništva, onda je to odluka koju mora donijeti Hrvatski sabor. Osim ako Sabor nije fizički spriječen da radi, mora raditi. Tu nema mjesta za mene u ovom trenutku", naglasio je. 

Upitan o hrvatskom Ustavu, točnije članku 17. o ograničavanju prava data Ustavom zbog ratnih okolnosti ili neposrednoj ugroženosti jedinstvenosti države, Milanović je rekao kako je hrvatski Ustav predvidio većinu stanja u kojima se možemo naći, te da ga nema potrebe mijenjati.

"Dok Sabor funkcionira, nema potrebe za duetom Vlada - predsjednik", zaključio je predsjednik Zoran Milanović.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • Draš:

    Mene je Zoran ugodno iznenadio,ispunio je svoje predziborno obečanje za razliku od ostalih političara ,obečao je da neče ništa raditi i toga se drži.

  • Švecki epidemiolog dr.Pedersen:

    Milanović dobro zna kako nam je, i on je jednom imao virus na računalu koji mu je izbrisao rekord u Solitareu.

  • Dinko Horvat:

    Predsjednik je u okviru svojih ovlasti, ne otežava posao vladi već joj čak i daje podršku što je u situaciji ovakve ugroze korektno i poželjno. I premijer i predsjednik se vrlo dobro drže i iznenađujuće dobro funkcioniraju na sreću svih nas.