Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvjet za izbore

Milanović će na izbore ako se ljevica ujedini?

Zoran Milanović i Željko Jovanović
Foto: Željko Jovanović/Facebook
1/4
30.01.2019.
u 08:12

Je li novo okupljanje suspendiranih SDP-ovaca s bivšim šefom stranke i premijerom u opuštenoj atmosferi samo ispitivanje snage ili iza svega stoje planovi o velikom povratku u političke vode

Slika govori više od tisuću riječi. Pokazalo se to i u utorak navečer kada je na svom profilu na Facebooku saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović objavio dvije fotografije nastale isti dan poslijepodne kod Poreča u konobi u vlasništvu Vladimira Pantovića - Pante. Na njima se vidi bivši šef SDP-a i premijer Zoran Milanović u dobro raspoloženom društvu SDP-ovaca među kojima su i sva četvorica suspendiranih članova predsjedništva SDP-a – Peđa Grbin, Mihael Zmajlović, Siniša Hajdaš Dončić i Vedran Babić.

Trebaju se poklopiti stvari

S njima su bili i zastupnici Damir Tomić i Damir Mateljan, zagrebački SDP-ovac Dalibor Prevendar te član porečkog SDP-a Roland Fable koji je s Jovanovićem bio domaćin druženja.

“U dobrom društvu dobro smo se družili i naravno da smo razgovarali o brojnim temama, od sporta i glazbe preko kulinarstva i savjeta za pripremu ribe do politike, izbora i ‘fotomontaža’. Bio je to ručak za 5, prijatelja i kolega, kakve mi redovito održavamo svakih nekoliko mjeseci i nastavit ćemo u istom ritmu i ubuduće. Bilo je tu, naravno, i pjesme, a najbolji glas imaju Miha i Peđa”, napisao je na Facebooku ispod fotografija Jovanović.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Za Večernji list Jovanović je jučer dodao i da je to bilo vrlo ugodno druženje, ni prvo ni zadnje takve vrste.

Nedavno smo bili i u Zagorju gdje su nam domaćini bili Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović. Prije toga bili smo i u Lici gdje nam je domaćin bio Nikola Maras. Sada je na red došla i Istra gdje smo se za sve pobrinuli kolega Fable i ja pa tako i za hranu koju smo pripremali kod našeg prijatelja Pante. Atmosfera je bila toliko dobra da se i zapjevalo. Na repertoaru nije bilo Thompsona, ali jest laganijih melodija od Kemala Montena i Tome Zdravkovića – kazao je Jovanović.

Očekivano, fotografije su pokrenule lavinu špekulacija je li njihova objava na Facebooku samo još jedan dokaz da Zoran Milanović ozbiljno planira kandidaturu za Pantovčak. Neki su fotografije čak i proglasili objavom same kandidature Zorana Milanovića za predsjedničke izbore. Međutim, iako se na spomenutom druženju jest razgovaralo i o predsjedničkim izborima, mogućoj kandidaturi, svim njezinim plusevima i minusima, dobro informirani kažu da je Zoran Milanović još jako daleko od odluke. Hoće li se kandidirati ili neće, trenutačno ne zna ni on sam, a odluku vjerojatno neće ni donositi prije lipnja. Točnije, čekat će kraj izbora za EU parlament.

– Nitko na druženju nije Zorana Milanovića nagovarao na kandidaturu jer tko ga zna jasno mu je da ga se teško na išta može nagovoriti. No druženje svakako jest išlo u smjeru jačanja socijaldemokracije, ali i izbora najboljeg predsjedničkog kandidata i dobra je stvar u svemu tome da Milanović nije toj potencijalnoj opciji rekao ne, a to je dovoljno da radimo dalje – kaže Jovanović.

Hoće li to izazvati probleme u samom SDP-u koji još nikakvu odluku po pitanju predsjedničkih izbora nije donio i čiji je predsjednik stranke u svom zadnjem intervjuu za Večernji list poručio da čeka Zorana Milanovića da se prvi izjasni? Jovanović kaže da za to ne vidi razloga.

– Bude li više kandidata, onda će biti više kandidata – kaže.

Naši izvori iz SDP-a bliski s Milanovićem kažu da su šanse da se Milanović kandidira velike ako mu se poklopi nekoliko stvari.

Dalija Orešković ugroza

Jedna od tih stvari je da dobije potporu ne samo SDP-a, odnosno da njegova stranka ne ode na te izbore s nekim drugim kandidatom, ali i da ga podrži što više stranaka iz oporbe.

– Milanović želi da iza njega stane SDP, ali i Amsterdamska koalicija. Kad bi iza njega stala i Dalija Orešković bilo bi jasno da ga podržava gotovo cijela ljevica, lijevi centar pa i dio centra i to bi vjerojatno bilo to – kaže naš izvor.

Iako je ta odluka daleko, naši izvori kažu da se neformalni razgovori između Milanovića i svih šefova spomenutih stranaka već događaju. Komunikacija, tvrde, postoji. Uostalom, svi su oni javno već istaknuli da bi bilo dobro da se oporba pokuša okupiti oko jednog kandidata, a neki od njih, poput šefa HSS-a Kreše Beljaka, otvoreno su isticali da Zorana Milanovića vide kao kandidata s najviše potencijala. Najveća ugroza Milanoviću može biti upravo Dalija Orešković ako se odluči na kandidaturu, što ne odbacuje kao mogućnost, a to je izjavila i u intervjuu za televiziju Večernjeg lista.

Milanovićevu potencijalnu kandidaturu jučer je komentirao i bivši predsjednik države Stipe Mesić za N1 televiziju.

– Milanović je fajter, obrazovan čovjek koji se, uz nekoliko krivih koraka, već afirmirao u politici. I on bi imao šanse, ako je shvatio u čemu je griješio – kazao je Mesić.

VIDEO Dalija Orešković odgovorila ide li na predsjedničke izbore

 

Komentara 56

Avatar Le-Freak
Le-Freak
08:26 30.01.2019.

Ajde ujedinite se vec jednom. Pozelio sam Milanoviceve bisere. Ipak njegove glupe provale najbolje stoje za ljevicarski intelekt i dobronamjernost.

GO
Gomila
08:51 30.01.2019.

Milanovic je svoje dane izbrojio odavno kao Josipovic i Mesic to su stare cante za smece

LO
lojtra1
08:34 30.01.2019.

Znači, opet ćemo tanko rezati kruh?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije