Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović: Bitno je samo da ovaj put ne dođemo u sraz s EK

Zakon se mijenja radi uvođenja europskog naloga za zaštitu koji se tiče žrtava kaznenih djela
31. listopada 2014. u 22:00 37 komentara 6106 prikaza
20.10.2014., Muenchen, Njemacka - Nastavak sudjenja Josipu Perkovicu i Zdravku Mustacu za ubojstvo Stjepana Djurekovica 1983. u Njemackoj. Zdravko Mustac.  Photo: Boris Scitar/Vecernji list
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Lex Perković opet se mijenja, sa 51 člankom, ponajviše radi uvođenja u naš pravni poredak novog oblika pravosudne suradnje - za što je krajnji rok 15. siječnja 2015. - europskog naloga za zaštitu.

Premijer je svojedobno najavljivao da će se pobrinuti da se promijeni značaj zastare kaznenog progona kod europskog uhidbenog naloga, ali Ministarstvo pravosuđa to nije predložilo. Odredba koja govori o zastari odnosi se na to kad Hrvatska izdaje EUN pa je propisano da "tijelo koje je izdalo europski uhidbeni nalog dužno ga je odmah staviti izvan snage kad (...) nastupi zastara kaznenog progona...". Ali, premijer se na sjednici Vlade osvrnuo na predložene izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, istaknuvši: "Bitno je samo da ovaj put ne dođemo u bilo koju vrstu sraza s Europskom komisijom jer je prije godinu dana došlo do nesporazuma i sraza u kojem su si bivši povjerenici (Viviane Reding, nap. a.) dopuštali svašta", rekao je Zoran Milanović obećavši kako će sa svojim suradnicima raditi na tomu da se taj sustav primjenjuje jednako u svim državama EU.

U slučaju zastare zna se kako se postupa u Njemačkoj, rekao je ustvrdivši da se ne može na drugi način "ne tumačiti, nego primjenjivati kako to netko želi". – Čak i oni kojima je mjesto u zatvoru imaju pravo na tu minimalnu razinu pravne sigurnosti. Bez toga nismo demokratska država – rekao je Milanović. Iz njegova izlaganja moglo se zaključiti i da je smatrao kako će suci sada morati uvijek odbijati izvršenje EUN-a koje izdaju članice EU ako je nastupila zastara u RH.

I u Ministarstvu pravosuđa potvrdili su da nema govora o tomu. Europski nalog za zaštitu (ENZ) izdan u jednoj državi članici pratit će u slučaju priznanja zaštićenu osobu koja prebiva ili boravi, ili ima tu namjeru, u Hrvatskoj, a i obrnuto za mjere izdane u kaznenim predmetima u Hrvatskoj. Riječ je o zabrani približavanja osobi, posjećivanju nekih mjesta, zabrani uhođenja i uznemiravanja, udaljenja iz doma...

>>Ostojić izvijestio Milanovića o provedbi Schengenskog akcijskog plana

>>Za dvije trećine građana uhićenje Milana 
Bandića je političko. 
Bravo, Milanoviću!

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Nadalinaaa:

    "Prije godinu dana došlo je do nesporazuma i sraza u kojem su si bivši povjerenici (Viviane Reding, nap. a.) dopuštali svašta". Ha ha ha ha ha ha ha Baš je smiješan naš Milanče! Čuj, bitno je da su udbaši sada ... prikaži još!da na sudu, unatoč i usprkos vašoj muljaži. A o nesporazumu i srazu s pravnim sustavom jedne demokratske zemlje neka razmišljaju hrvatski komunistički zombiji, jer Viviane Reding sigurno neće.

  • Poljanak:

    Zašto večernji ne piše o suđenju u Njemačkoj?

  • Poljanak:

    Već dugo mi nismo demokratska država od kad ste vi i vaši na vlasti.