Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Milanović bi bio oštećen jedino ako je planirao još jedan mandat

Varaždin: Milanović i Plenković na svečanoj sjednici Varaždinske županije
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
20.10.2020. u 13:30

O potrebi da se predsjednik države bira u parlamentu prvi su govorili HDZ-ovci u vrijeme Karamarka, a za to se zalagao i sam Milanović

Osobni sukob premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića prijeti da bi mogao prerasti u opći politički i pravni sukob svih političkih snaga u Hrvatskoj ako se ostvare najave da u HDZ-u razmišljaju o mijenjanju ustavne pozicije oko izbora predsjednika RH. To je ustvari ovih dana najavio sam premijer tvrdnjom kako Milanović dovodi u pitanje svrhu funkcije predsjednika države. Takva bi inicijativa bila dugotrajna i politički prilično skupa jer bi takva promjena Ustava pokrenula lavinu i drugih zahtjeva za promjenu Ustava, gdje bi sve političke snage željele uvjetovati svoju potporu prihvaćanjem promjena za koje se one zalažu, od definicije braka i broja zastupnika manjina.

O potrebi da se predsjednik države bira u parlamentu prvi su govorili HDZ-ovci u vrijeme predsjedanja Tomislava Karamarka, da bi se potom za to zalagao i sam Milanović kada je bio premijer. On je čak govorio da, ako bi došlo do smanjivanja predsjedničkih ovlasti, da ta funkcija uopće više ne bi imala smisla.

>> VIDEO Milanović ponovno uzvratio Plenkoviću: Ne znam što znači relativizirati funkciju predsjednika, to je vokabular iz Plenkovićeve maturalne radnje

Politička moć predsjednika RH prema Ustavu nije velika, no u stvarnosti nije uopće zanemariva, pa tako i Milanović sada crpi svoj politički utjecaj iz činjenice da je političar koji ima izravni legitimitet koji mu daje milijun glasova birača, što je barem deset puta više nego što dobiva bilo koji drugi političar na izborima. Kada bi HDZ sada otvorio Pandorinu kutiju ustavnih promjena, Milanović bi svejedno do kraja nastavio konzumirati svoj mandat.

Žele li maknuti Milanovića, u HDZ-u trebaju pokrenuti opoziv, za koji je isto potrebna dvotrećinska većina u Saboru, no on se pokreće ako predsjednik krši Ustav. Promjenom mjesta izbora predsjednika Milanović bi bio oštećen jedino ako je planirao boriti se za još jedan mandat. Sagledavajući veličinu Milanovićeva ega, i to bi ga zadovoljilo jer tada bi ušao u povijest kao zadnji hrvatski predsjednik kojeg su birali izravno građani.

Promjena sustava izbora predsjednika, međutim, dovela bi do toga da bi parlamentarna većina imala apsolutnu vlast, birala bi sve predsjednike – Vlade, Sabora i države. Teško da bi građani RH, kada bi ih netko pitao, bili za takav sustav jer njima se do sada sviđalo da sva “jaja nisu u istoj košari” pa su najčešće tako i birali. 

Komentara 29

VE
vedranozretic
13:55 20.10.2020.

Predsjednika ne smije birati Sabor. Nikada.

Avatar Carlton
Carlton
16:44 20.10.2020.

Ovako, predsjednika biraju građani. Predsjednik imenuje mandatara, a potvrđuje ga Sabor. Dakle, mandatara za premijera, preko predsjednika, imenuje narod. Ako bi to mijenjali, pa da predsjednika, umjesto građana, bira Sabor, onda bismo imali situaciju u kojoj bi jedna politička opcija imenovala predsjednika, potvrđivao ga Sabor, koji bi onda imenovao mandatara za premijera, kojeg bi potvrđivao Sabor. Drugim riječima, premijer bi imenovao predsjednika, a predsjednik premijera, sve bi blagoslovio Sabor, koji je, javna je tajna, pod čizmom šefa najjače stranke. Imali bismo apsolutizam, totalitarizam i diktaturu. To se dogoditi ne smije. Nikad. Pa ni onda.

JZ
Jogurt Zbregov
16:35 20.10.2020.

Ma kakvo mijenjanje Ustava, jeste li vi normalni? Amerika ima svoj Ustav stotinama godina i takav je kakav je - nema mijenjanja kako se kad kojoj političkoj opciji sprdne. Takve ideje treba tretirati kao državni udar. Ma nismo mi još zreli za imati državu, mi smo nezreli kao nacija. I dok se austrijski predsjednik vozi tramvajem zajedno sa svim ostalim građanima i uredno nosi masku, dok švedska ministrica rada putuje na posao i s posla vlakom kao i svi drugi, Hrvatskom vladaju dvije taštine, svaka veličine svemira, i samo se svađaju ko dva osnovnoškolca. Sramota! Za ovo su ljudi ginuli devedesetih.... ah da, oni toga nisu svjesni, oni su tada zbrisali van....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije