Naslovnica Vijesti Svijet

Kovač: Srbija se ovime poistovjećuje s vojnom agresijom na Hrvatsku

Milan Tepić planirao je dići u zrak svih četiri skladišta, no u tome su ga spriječila četiri branitelja koji su time spasili Bjelovar i okolicu od opasnosti
29. rujna 2017. u 17:06 292 komentara 20314 prikaza
Barutana
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Spomenik majoru bivše Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću koji je 1991. dignuo u zrak skladište oružja u Bedeniku kraj Bjelovara, pri čemu je poginulo jedanaest hrvatskih branitelja, otkriven je danas u Beogradu, prenosi Tanjug. 

Kapetan Dragan Ratni zločin Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora: 'Odmah može tražiti uvjetni otpust'

Spomenik Tepiću otkriven je povodom 26. godišnjice od 29. rujna 1991. kad je dignuo u zrak vojno skladište sa 170 tona eksplozivnih sredstava, a vijence su mu u petak položili srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević, predstavnici srpske vojske i ostali građani, piše Tanjug. 

Tepić, zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik, planirao je dići u zrak svih četiri skladišta, no u tome su ga spriječila četiri branitelja koji su time spasili Bjelovar i okolicu od opasnosti. U njegovom samoubilačkom potezu poginulo je 11 hrvatskih branitelja.

"Ovaj spomenik kojeg smo danas otkrili danas ne ukazuje čast samo Milanu Tepiću i njegovoj obitelji, već čitavom srpskom narodu. Zahvaljujući ovom spomeniku Srbija je danas pravednija država, bolja nego što je jučer bila", poručio je Đorđević prilikom otkrivanja spomenika koji se nalazi na Dedinju. 

Predsjedništvo SFRJ je Tepića 1991. odlikovalo ordenom narodnog heroja Jugoslavije "za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru", čime je postao zadnji pojedinac koji je dobio to priznanje. 

Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, komentirao je postavljanje spomenika Milanu Tepiću u Beogradu.

- Otkrivanje spomenika u Beogradu, u nazočnosti dvojice ministara srbijanske vlade, majoru Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću, koji je prije 26 godina u Bjelovaru uništio vojno skladište i pritom ubio jedanaest hrvatskih branitelja i sebe, nedvosmislena je poruka da se Srbija poistovjećuje s vojnom agresijom na Hrvatsku početkom 1990-ih godina. Možda će nakon današnjeg neizravnog, ali vrlo simboličkog priznanja agresije Jugoslavenske narodne armije i Srbije na Hrvatsku biti lakše graditi normalne susjedske odnose. Od istine se ne može pobjeći. A istina o agresiji zapisana je i u prijedlogu zakona o hrvatskim braniteljima. Suočavanje s istinom važno je u međudržavnim odnosima - rekao je Miro Kovač.

barutana bjelovar UNIŠTENA ŠUMA I KUĆE Srpska vlada diže spomenik Milanu Tepiću: 1991. godine je dignuo u zrak vojno skladište i umalo razorio Bjelovar Barutana RAZNIO SKLADIŠTE KOD BJELOVARA Documenta osuđuje podizanje spomenika Milanu Tepiću u Beogradu barutana bjelovar MILAN TEPIĆ Hrvatska oštro prosvjedovala zbog podizanja spomenika časniku koji je raznio skladište oružja kod Bjelovara
ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

 • HRBHB:

  vi niste normalni,ubojice i idioti sve do jednoga na cijem teritoriju ste to napravili? kako vas nije sram banditi,stici ce vas ruka pravde,il nase il od njega gore....

 • Helena:

  Zločinac a ne heroj.

 • Avatar fastrac
  fastrac:

  E to je ta prijateljska i mirotvorna politika i govor koji zagovara vučko i pupi