Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTREBNA POMOĆ

Borba malene Maše za život: 'Ne zna što je snijeg, kiša, sunce'

Foto: Privatni album
1/4
21.12.2017.
u 12:31

Govoreći o kćeri, Sanda kaže kako je Maša u godinu dana života preživjela pet sepsi, nekoliko upala pluća, moždani udar…

Iako joj je tek nešto više od godinu dana, život malene Maše Čuvalo iz Vukovara prepun je teške borbe za život i dokaz da život piše drame. Maša je nakon uredne trudnoće njezine majke Sande u KBC-u Osijek rođena mjesec dana prije termina. Od toga dana započinje Mašina borba za život. Devet dana provela je u inkubatoru tijekom kojih su i liječnici govorili kako strahuju da neće preživjeti. Maša je ipak izdržala i preživjela. Dijagnosticirana joj je iznimno rijetka i teška bolest – kongenitalni nefrotski sindrom NO4.9. Riječ je o bolesti bubrega kod koje svi proteini iz tijela odlaze putem urina. Uz tu bolest, Maša boluje i od hipertrofije lijeve klijetke, malnutricije, hepatosplenomegalije, stanja nakon CVI, stanja nakon ljevostrane nefrektomije te poremećaja koagulacije. Od prvoga dana rođenja Maša ni jedan svoga života nije provela u svojem domu u Vukovaru. Jedini trenuci kada je bila izvan bolnice bilo je vrijeme transporta od bolnice do bolnice.

– Danas bi Maša prvi put trebala na nekoliko dana izići iz bolnice, ali opet neće biti kod kuće u Vukovaru nego s nama u iznajmljenom stanu u Zagrebu. Putovanje do Vukovara bilo bi joj naporno, a uz to moramo i zbog neželjenih komplikacija uvijek biti blizu bolnice – objašnjava Mašina mama Sanda.

Govoreći o kćeri, Sanda kaže kako je Maša u godinu dana života preživjela pet sepsi, nekoliko upala pluća, moždani udar… Početkom studenoga ove godine podvrgnuta je i teškoj operaciji u kojoj joj je izvađen lijevi bubreg.

– Za Mašinu bolest nema lijeka, a jedino je rješenje za njezin život transplantacija bubrega. Takvi zahvati ne rade se u Hrvatskoj nego u Padovi ili Lyonu. Problem je što sve puno košta, a mi nemamo sredstava da to platimo – kaže Sanda.

Naime, ona je nakon godinu dana porodiljskog ostala bez primanja. I suprug Igor, kako bi bio bliže kćeri i supruzi, otišao je put Zagreba te i on trenutačno ne radi. Njih troje žive od 1250 kuna Mašine invalidnosti i uvećanog dječjeg doplatka koji iznosi 830 kuna. Da prežive i nekako sve uspiju, pomažu im roditelji, obitelj, prijatelji…    

Sanda kaže i kako je kao majka teško bolesnog djeteta predala zamolbu HZZO-u za priznavanje prava na dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju. Država je u tome slučaju još jednom pokazala kako je kamenoga srca pa je zamolbu odbila iako Maša ispunjava sve kriterije na priznavanje prava njege. Zamolba je odbijena zato što je dijete hospitalizirano.

– Svakodnevno vodimo borbu za zdravlje i život naše Maše koja pokazuje iznimnu želju za životom. U svojih godinu dana ona nije vidjela svoj dom, Vukovar… Nije se uprljala čokoladom, ne zna što je snijeg, kiša, sunce… Zna samo za bolnicu i liječnike. Zbog nje i njezina zdravlja spremni smo učiniti sve za da joj bude bolje i da ima kvalitetniji život – kaže Sanda.

Trenutačno im problem predstavlja i činjenica što Maša ima samo 7,3 kilograma, što je nedovoljno za transplantaciju. Tek s deset kilograma može na taj zahvat. Prije toga mora biti na listi Euro transplant i čekati svoga donora.

– Još je dalek put pred nama, ali sigurna sam da ćemo izdržati i uspjeti – istaknula je Sanda.  

Ako želite pomoći Maši i njezinoj obitelji, to možete učiniti uplatom na račun za posebne namjene u Erste banci:

IBAN: HR5924020061500060801

SWIFT: ESBCHR22 (za uplate iz inozemstva)

Vlasnik računa je organizator humanitarne akcije: Egoist 1997 d.o.o.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije