Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNI IZBORI U izravnu utrku za 20 župana i gradonačelnike u 20 gradova ušla 153 kandidata

Milan Bandić predao listu s pogrešnim kućnim brojem

28.04.2009.
u 19:19

Kad je riječ o zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, ništa ne može biti jednostavno. Ni 24 sata od predaje izbornih lista potpuno je neočekivano postala upitna upravo njegova kandidatura. Bandić je, naime, prijavio da i dalje živi u Bužanovoj 41 iako je poznato da je odavno promijenio stan te se u istoj ulici preselio na broj 4.

Pogrešan kućni broj
Šef zagrebačkog Izbornog povjerenstva Đuro Sessa, međutim, kaže da podatak koji je gradonačelnik prijavio odgovara evidenciji u MUP-u, što bi značilo da Bandić nije prijavio novo prebivalište niti promijenio osobnu iskaznicu.

No, čak i ako se dogodilo da je na listu stavio pogrešan kućni broj, to ga, kaže Sessa, ne bi diskvalificiralo jer je za kandidata za gradonačelnika uvjet da ima adresu na području grada, a Bandić to ima. No, za očekivati je da će se mjerodavna tijela još baviti valjanošću Bandićeve kandidature, jer njegov protukandidat Zlatko Klarić kani uložiti žalbu.


Milana Vlaović (HDZ)
Foto: Slavko Midžor / 24 sata

Uglavnom, liste za nove vlasti u županijama, gradovima i općinama predane su. Igre mogu početi. Za 20 župana kandidiralo se 90 kandidata, a za 20 gradonačelnika u županijskim središtima, te u gradu Zagrebu njih 63. Za županijske skupštine zaprimljeno je 125 lista, što je pad u odnosu na lokalne izbore 2005., kad ih se natjecalo 187.

Za gradska vijeća u 20 velikih gradova kandidirana je 171 lista. Najviše je kandidata za župana u Istarskoj županiji, gdje na mjesto koje još dva tjedna drži Ivan Jakovčić pikira šest kandidata. Među najozbiljnijim izazivačima Jakovčiću jest poduzetnik Plinio Cuccurin. U Istarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinkoj županiji zaprimljeno je najviše lista za skupštinu, njih devet. U utrku za gradonačelnika grada Zagreba, što je nakon premijerskog najprestižnija politička pozicija u državi, ušlo je osam kandidata.

Za Gradsku skupštinu Zagreba, pak, natječe se čak 28 lista, što je četiri više nego na izborima 2005. Među njima je, spomenimo, i nezavisna lista Ljube Ćesića Rojsa. Velik interes za ulazak u gradski parlament zabilježen je i u Splitu, gdje su se kandidarale 23 liste. U Gospiću je, pak, situacija bipolarna. Samo su dva kandidata za gradonačelnika i dvije liste za vijeće. Vode ih, dakako, HDZ i SDP. HDZ je okupio blok, pa će jedina opozicija ostati SDP.


Stipe Gabrić Jambo (HSS)
Foto: Petar Grubišić

Jambov samostalni put
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nezavisnu je listu dostavio i HSS-ov zastupnik Stipe Gabrić Jambo. Hoće li zbog neposluha prema stranačkoj odluci da se u toj županiji izađe s HDZ-om Jambo snositi posljedice, zasad se ne zna. Ako bude, kaže glavni tajnik stranke Nenad Matić, o tome će odlučivati županijska organizacija HSS-a. Stranke koje čine državnu koaliciju u nekim su se sredinama odlučile pojačati svoje šanse angažiranjem najjačih kandidata.

Tako koalicijske liste HDZ-a u Zadarskoj županiji i gradu Zadru nosi ministar Božidar Kalmeta, a onu u Ličko-senjskoj županiji Darko Milinović. Nositelj liste HDZ - HSLS u Koprivničko-križevačkoj županiji potpredsjednik je Vlade Damir Polančec, a listu HSS-HSU nosi potpredsjednik Sabora Josip Friščić. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji HDZ, HSS i HSLS daju zajedničkog župana, ali imaju posebne liste za županijsku skupštinu, koje nosi ministarski trojac Đurđa Adlešič, Gordan Jandroković i Damir Bajs. (RI)


Milana Vlaović na listi HDZ-a u zagrebu

Nastavljajući tradiciju angažiranja poznatih imena na svojim listama, zagrebački HDZ je, uz bivšeg izbornika Miroslava Ćiru Blaževića, kandidirao i Milanu Vlaović, koja se afirmirala pisanjem skladbi za zvijezde domaće estrade. Osim po estradnom angažmanu, poznata je i kao supruga nogometnog reprezentativca Gorana Vlaovića. Zanimljivo je da je HDZ izbacio iz igre Asju Bebić, kćer šefa Sabora, stavivši je na neperspektivno 36. mjesto na listi za skupštinu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije