Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVIO KANDIDATURU

Milaković: Položaj Srba u Vukovaru je i dalje loš

Branimir Bradarić
04.03.2021.
u 14:14

"Mladi Srbi nisu ravnopravni i nemaju jednake mogućnosti. Mnoge pozitivne stvari iz Mirne reintegracije su nestale", kazao je.

Položaj Srba u Vukovaru je loš, a u prilog tome govore i podaci o proporcionalnom zapošljavanju pripadnika srpske nacionalne manjine u tijelima gradske uprave. Rekao je to na današnjoj konferenciji za novinare zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković iznoseći i konkretne podatke. Pojasnio je kako je proporcionalno zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina zagarantirano Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina prema kojemu u gradskoj upravi treba biti zaposleno 34,87 posto Srba, odnosno onoliko koliko u gradu živi Srba prema popisu stanovništva iz 2011. godine.

-Imali smo 2014. godine u gradskoj upravi zaposleno ukupno 60 ljudi od kojih je 19 bilo pripadnika srpske nacionalne manjine. Bilo je to oko 29 posto Srba. U 2017. godini, kada smo imali lokalne izbore, u gradskoj upravi bilo je zaposleno 70 osoba od kojih je 16 bilo Srba, a postotak je pao na 23 posto. U 2021. godini imamo 80 zaposlenih i 20 Srba što je 20 posto, rekao je Milaković.

Dodao je i kako među pročelnicima Upravnih odjela nema niti jednoga pripadnika srpske nacionalne manjine, a isti je slučaj i među direktorima gradskih tvrtki kao i ravnateljima osnovnih škola.

-Očigledno je kako pozitivna diskriminacija kod zapošljavanja u praksi ne funkcionira i da to nije realnost. Položaj pripadnika srpske nacionalne manjine je premrežen i gdje god dolazi u dodir s javnom sferom je negativan. Mladi Srbi nisu ravnopravni i nemaju jednake mogućnosti. Mnoge pozitivne stvari iz Mirne reintegracije su nestale, kazao je Milaković.

Dodao je i kako je njegov položaj kao zamjenika gradonačelnika lišen operativnog djela te da je maksimalno nevidljiv u javnosti.

 -U protokolarnom djelu ja kao zamjenik gradonačelnika nigdje nisam zastupljen. Mene se samo proziva kod polaganja vijenaca ali ne i kada se potpisuju ugovori, dodjeljuju neka sredstva i slično što ide na dobrobit svih građana, istakao je Milaković.

Najavio je i kako će na predstojećim lokalnim izborima kandidirati se za zamjenika gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine kao i da će Demokratska stranka Srba, čiji je predsjednik, imati i svoju listu za Gradsko vijeće. 

 

Komentara 11

FA
fajlpz
14:45 04.03.2021.

E moji Srbi ovaj vas sveo na postotke. Kako Hrvati nemaju predstavnika u Srbijanskom Saboru?)

Avatar Cornelius
Cornelius
14:55 04.03.2021.

Ma rešenje ti je bre vrlo jednostavno: natankiraš IMT i ...

SN
Snowman
16:15 04.03.2021.

nebi im dao ni jedno radno mjesto a kod grada ili drzave pogotovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije