Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločini

Mijenjat će se zakon zbog žena silovanih u ratu ili donijeti novi

miljenic
Goran Jakuš/Pixsell
28.06.2012.
u 16:31

MUP će izraditi posebnu bazu podataka sa žrtvama silovanja tijekom Domovinskog rata, a iz Ministarstva branitelja najavljuju izmjene postojećeg zakona ili donošenje novoga

Ministarstvo branitelja predložit će novi zakon o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata ili izmjene postojećega kako bi žrtve silovanja za vrijeme Domovinskog rata mogle ostvariti svoja prava kao civilne žrtve rata, najavila je zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ. Problem zbog kojega žrtve do sada nisu mogle ostvariti ta prava leži u činjenici da prema postojećem zakonu silovane žene dokumentaciju o tom zločinu moraju dostaviti najkasnije tri mjeseca nakon počinjenog zločina, što u ratu nije učinjeno.

– Najvjerojatnije bi išli na novi zakon i ženama ponudili odštetu. No, problem je u tome što ne znamo kako dokazati čin silovanja i koliko je točno silovanih žena, na osnovu čega bismo procijenili koliku ćemo financijsku štetu isplatiti. Zato je neophodna suradnja s MUP-om, DORH-om i Ministarstvom pravosuđa – najavila je Nađ na radnom sastanku na temu "Žene nad kojima je izvršen ratni zločin silovanja u Domovinskom ratu" organiziranom u Hrvatskom saboru. U tom je kontekstu i iz ministarstva obrane poručeno kako su otvoreni za diskusije i suradnju s Ministarstvom branitelja kako bi se možda osigurao i stambeni prostor za žene silovane u Domovinskom ratu.

Načelnik krim-policije MUP-a Vitomir Bijelić obećao je da će od danas policija pristupiti izradi posebne baze podataka sa žrtvama silovanja tijekom Domovinskog rata, budući da taj pojedinačni zločin trenutačno vode u jednoj bazi pod nazivom ratni zločini.

– Napravit ćemo bazu gdje će kriterij biti silovanje. Zato pozivamo sve udruge ili druge koji imaju bilo kakve podatke o ratnim silovanjima da podatke dostave u MUP ili DORH – poručio je Bijelić, a s njime se složila i Davorka Čolak, savjetnica DORH-a u Odsjeku za ratne zločine koja je pojasnila kako je DORH organizirao četiri specijalizirana županijska suda za ratne zločine.

– S Udrugom žena u Domovinskom ratu surađujemo od rujna 2010., analizirali smo knjigu Sunčica u kojoj su svjedočanstva žrtava, i uspjeli smo utvrditi pojedine identitete zločinaca – kaže Čolak te dodaje kako surađuju i s Haaškim tribunalom za ratne zločine. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić ustvrdio je kako je veliki problem u procesuiranju zločinaca koji su silovali žene tijekom rata protek vremena, budući da mnogi počinitelji više ne žive u Hrvatskoj, a neki nisu ni živi.

– Kroz razne sporazume pokušavamo doći do toga da državljanstvo i skrivanje u nekoj zemlji ne bude zapreka za njihovo procesuiranje. Do kraja godina doći će i do pomicanja nadležnosti sudova u Hrvatskoj, pa će županijski sudovi biti rasterećeniji i sigurno će od iduće godine moći procesuirati više sporova – najavio je Miljenić.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić zaključila je pak kako je svrha ovakvih sastanaka kažnjavanje počinitelja, ali i stvaranje i mijenjanje društvene svijesti o odnosu prema silovanju, odnosno da se nikako ne smije događati da silovanje bude sramota za žrtve.

Predsjednica Udruge žena u Domovinskom ratu Marija Slišković zamjerila je što ni nakon 20 godina žrtve silovanja nisu dobile pripadajući status, obeštećenje za torture koje su trpjele kao ni posebnu liječničku skrb, dok u isto vrijeme zločinci i dalje žive među nama. Sastanak je organiziran suradnjom saborskog Odbora za ravnopravnost spolova i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije.

Komentara 13

ZO
zof
18:30 28.06.2012.

Ovo je velika sramota Republike Hrvatske. Svima su bila puna usta domoljublja kad se trebalo ogrebat o lažni vojni invaliditet ili neku sličnu pogodnost.. Umjesto da zločinci već odležavaju dugogodišnje zatvorske kazne zbog svojih odvratnih zloćina, šef Uskoka danas kaže da će tek ustrojiti registar žrtava ???? Užas !!! A sjetite se kad se prije dvije godine Jadranka Kosor užasavala one reklame za hrvatski turizam na kojem je bila djevojka u kupaćem kostimu i rekla da je to seksistički i zabranila taj dio reklame..A za jadne silovane žene nije ni prstom makla..Sramota !!!!

CA
cactus
19:11 28.06.2012.

Većina onih silovatelja su imenovani i poznato im je prebivalište, molim lijepo pošaljite maricu i napunite onima koji su dostupni hrvatskom pravosuđu. Ovdje je riječ o ratnom zločinu a taj nema zastaru. Ili možda silovanje ulazi u prava određenih nacionalnihh manjina. Da se to dogodilo nekome od mojih pravda bi već odavno bila zadovoljena.

PA
paper2cuts
21:57 28.06.2012.

neka pitaju cika vojislava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije