Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA AGRAM

Mihaljević iznio obranu, niječe krivnju te tvrdi da nije oštećen Grad Zagreb već Bramgrad

Zagreb: Suđenje za aferu Agram na Županijskom sudu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
31.01.2022.
u 15:05

On je vlasnik građevinske tvrtke Bramgrad projekt te je optužen u djelu optužnice koji se bavi zamjenama zemljišta

Kaznena djela koja mi se stavljaju na teret nisam počinio. Ostajem kod obrane koju sam dao tijekom istrage - kazao je Branko Mihaljević, jedan od optuženika u aferi Agram koji je na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku tog postupka iznio obranu.

On je vlasnik građevinske tvrtke Bramgrad projekt te je optužen u djelu optužnice koji se bavi zamjenama zemljišta. USKOK tvrdi da su njegova tvrtka i Grad Zagreb mijenjali zemljišta te da je pri tome Grad Zagreb oštećen za 20 milijuna kuna. Mihaljeviću se na teret stavlja i da je načinio lažnu specifikaciju za navodne troškove gradilišta. 

U svojoj obrani naveo je da nije imao utjecaja na imovinsko-pravnu službu Grada Zagreba kod zamjene zemljišta, a naveo je i da je nagodba o zamjeni zemljišta bila nekorektna za njegovu tvrtku Bramgrad. Njegova tvrtka je 2003. trebala graditi na Ferenščici, no toj su se gradnji usprotivili stanari okolnih zgrada, pa mu je Ministarstvo graditeljstva  poništilo već izdanu građevinsku dozvolu.  Nakon toga su Bramgrad projekti pokrenuli sudsku parnicu, a Upravni je sud nakon nekoliko godina ukinuo odluku o poništavanju građevinske dozvole. 

- Okolni stanari su ometali radove i stopirali projekta od 20 milijuna eura, pa smo tražili drugo rješenje te smo 2004. Gradu Zagrebu poslali pismo namjere o zamjeni zemljišta. Tek kada je Upravni sud potvrdio da imamo pravovaljanu građevinsku dozvolu javio nam se predstavnik gradske četvrti Peščenica. Predložio je da mi prekinemo  radove, a da će nam Grad dati drugu lokaciju. Grad Zagreb je predložio zamjenu zemljišta, a mi smo pristali na projekt s čistim zemljištem na kojem smo mogli izgraditi 100 stanova zamijeniti za zemljište na Trnju koje nije bilo regulirano. Nije oštećen Grad Zagreb već Bramgrad projekti. Nanesena mi je ogromna šteta i materijalna i nematerijalna. Nisam nikoga poticao već sam nevoljko pristao na zamjenu zemljišta misleći da će to biti realizirano u godinu dana. Vještak mi je priznao 11 milijuna troškova, a  Grad Zagreb isplatio 7,5 milijuna kuna - rekao je Mihaljević.  

Naveo je i da je  predlagao da mu u zamjenu daju zemljište u Španskom ili Malešnici koje je bilo u istoj zoni no da mu je Grad Zagreb ponudio zemljište na Trnju. Isplaćen je tek 2011. kad je na građevinskom tržištu bila kriza pa tvrdi da su mu zbog toga naneseni ogromni gubici i šteta. 

U točki optužnice koja se bavi zamjenama zemljišta osim njega još su optuženi Milan Bandić te Ines Bravić, bivša pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove, i Koraljka Rožanković Uremović, bivša načelnice Odjela za pravne poslove unutar Sektora za pravne poslove Grada Zagreba.

USKOK ih tereti da su  znali da je vrijednost zemljišta koju Grad Zagreb daje u zamjenu znatno veća od one koju Bramgrad nudi Zagrebu te da se takvim izračunom izravno pogoduje toj privatnoj tvrtki.

Osim toga, Mihaljević je optužen i da je napravio neistinitu specifikaciju navodnih troškova na lokaciji Leprovička-Ivekovićeva od 9,6 milijuna kuna. Prema optužnici,  Mihaljević je predao Gradu Zagrebu i četiri neistinita računa. Ranije su obranu iznijele i njegove suoptuženice koje kao i on niječu krivnju te tvrde da Grad Zagreb u poslovima oko zamjene zemljišta nije oštećen. 

>> VIDEO Razotkrivene ilegalne ulične utrke u Zagrebu: Policija zaustavila čak 20 nabrijanih jurilica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije