Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Migrantska povorka se raštrkala u Meksiku jer ne može u SAD

Vlasti u Tijuani su više od dva tjedna gotovo 6.000 migranata, uglavnom hunduraške obitelji, držale u športskom centru, u izdvojenoj četvrti, nekoliko metara od zida na granici
03. prosinca 2018. u 07:31 3 komentara 495 prikaza
Migranti u Meksiku čekaju priliku da uđu u SAD
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Migranti koji su sredinom listopada pošli iz Hondurasa prema Sjedinjenim Državama sada su se raštrkali u Tijuani, na sjeverozapadu Meksika, tek za oko 2.500 njih se zna gdje su, od više od 6.000 koliko ih je pristiglo na američku granicu, pokazuju službeni podatci do kojih je France Presse došao u nedjelju.

Pater Thomas Smolich Pater Smolich: 'Pozovite izbjeglice na piće. Vaša Vlada je 'good guy' za imigrante'

Vlasti u Tijuani su više od dva tjedna gotovo 6.000 migranata, uglavnom hunduraške obitelji, držale u športskom centru, u izdvojenoj četvrti, nekoliko metara od zida na granici.

No jake kiše i pad temperature pogodili su grad ovog tjedna i pogoršali dišne infekcije. Vlasti su zato morale preseliti migrante u drugo sklonište, u dvoranu za priredbe koja je udaljena i napola natkrivena pa kroz nju puše ledeni zrak.

Migranti u Meksiku čekaju priliku da uđu u SAD
1 / 14
Obilna kiša poplavila je šatorsko naselje u meksičkoj Tijuani gdje se okupilo nekoliko tisuća migranata koji žele uči u Sjedinjene Američke Države.

Ondje je oko 2.000 migranata, rekao je u nedjelju za France Presse Mario Osuna zadužen za socijalna pitanja u gradskoj upravi Tijuane.

MEKSIKO Katastrofalni uvjeti: Kiša poplavila šatorsko naselje migranta koji žele u SAD

No još ih je oko 500 ostalo u blizini prvog kampa koji je sada zatvoren i spavaju na ulici, doznaje se od istog izvora. Strahuju da će ih vlasti lišiti slobode smještajući ih u novo prihvatilište ili da će ih izgnati.

Za ostale migrante, njih oko 3.500, "ne znamo gdje su, jesu li na putu kući ili traže pomoć za povratak" u domovinu, rekao je Osuna.

Krajem studenog američka policija je suzavcem zaustavila oko 500 migranata koji su pokušali preskočiti zaštitnu ogradu na granici. Taj je događaj obeshrabrio mnoge migrante i nagnao ih da se vrate kući ili da ostanu u Meksiku.

Imigranti na američkoj granici NAPETO U TIJUANI Migranti pokušali ilegalno prijeći granicu, američke snage zaustavile ih suzavcem

Međunarodna organizacija za migracije (IOM), UN-ovo tijelo, dosad je pomogla 453 migranata, među kojima su i djeca, koji su izrazili želju da se vrate odakle su došli. Drugi čekaju na svoj red.

Migranti u Meksiku čekaju priliku da uđu u SAD
1 / 8
Imigranti na američkoj granici
NEVJEROJATNO!
Fotografija s vjenčanja otkrila tajnu njezina supruga: 'Posumnjala sam kad sam vidjela muževe sestre'
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • Avatar nekakav
  nekakav:

  sportski centar par metara od zida na granici sa amerikom.... ne bi čovjek vjerovao, da se dvorana može sagraditi skoro na samoj granici, kao da se radi gradnji kuće uz samu među sa susjednom parcelom. a kad ono, državna granica, ... prikaži još!, jedna od najopasnijih na svijetu, i najbolje čuvanih, pa da ima dvoranu uz samu granicu!

 • Vlaskoulicanec:

  Bravo Trump! Tako se brani granica!!!

 • istina_boli:

  Sportski centar je samo paravan, ispod je tunel.