Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSE HITNE MJERE

Migranti uzbunili i Bosnu

migranti
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
17.05.2018.
u 22:12

Sedam hrvatskih policijskih uprava koje se protežu do granice s BiH dobilo je nalog da provode znatno jači nadzor državne granice.

Zbog sve većeg priljeva migranata prema BiH Vijeće ministara BiH usvojilo je plan hitnih mjera za suočavanje s migrantskom krizom, a prva je uspostava operativnog stožera koji će koordinirati sve aktivnosti tijela vlasti u BiH. Između ostalog, usvojen je paket mjera prioritetno usmjerenih na bolju kontrolu granice, učinkovitiju borbu protiv nezakonitih migracija na teritoriju BiH, realiziranje sporazuma o readmisiji te jačanje readmisijskih i kapaciteta u području azila, kao i intenziviranje aktivnosti za sprečavanje krijumčarenja migrantima.

Vlasti nemaju rješenje

Migranti iz arapskih zemalja u BiH uspostavili su novu rutu koja vodi iz BiH prema državama Europske unije, i to preko Banje Luke i Bosanske Gradiške. Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić kazao je kako je u prvih deset dana ovog mjeseca u BiH svakodnevno ulazilo oko 100 ilegalnih migranata, i to iz Sirije, Libije, Afganistana, Palestine, Pakistana, Alžira, Maroka, Iraka, Turske, Irana i Tunisa te se većinom nalaze u Sarajevu i na prostoru Velike Kladuše i Bihaća. U Sarajevu su u središtu grada podigli ilegalno šatorsko naselje jer tamošnje vlasti ne znaju kako riješiti problem s njihovim smještajem i vlada potpuni kaos u načinu rješavanja ovog problema. Na području Unsko-sanskog kantona migranti se za smještaj koriste napuštenim zgradama ili ih tamošnji stanovnici smještaju u svoje kuće.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je kako će učiniti sve da zaštite dosadašnji način života stanovnicima.

“Ne želimo promjene strukture stanovništva i poduzet ćemo sve mjere kako bismo zaštitili imovinu i ljude”, rekao je Dodik pozivajući BiH da pod hitno zatvori granicu, kako su to ranije učinile Mađarska i Hrvatska.

Isto tako, i ministar sigurnosti Dragan Mektić smatra kako BiH nema načina da presiječe rutu i zaustavi migrante napominjući kako se “u rješavanje tog problema moraju uključiti sve države jer je riječ o ozbiljnom problemu i ruti kojom migranti u BiH dolaze iz Turske, preko Grčke, Albanije i Crne Gore”.

Prijeti novi val

Iako je premijerka RS-a Željka Cvijanović kazala da postoje informacije o tome da prema BiH dolazi između 50.000 i 120.000 migranata, broj bi mogao biti i veći s obzirom na trenutačnu situaciju na Bliskom istoku, pogotovo na području palestinske samouprave. Isto tako, sirijska vojska priprema napad na provinciju Idlib u kojoj ima između 2,5 i tri milijuna ljudi od kojih će neki pobjeći prema Turskoj.

S druge strane, kako tvrdi povjerenik Srbije za izbjeglice Vladimir Cucić, Srbija bilježi blagi pad broja migranata kojih u cijeloj zemlji trenutačno ima oko 3500, a najveći broj ih je ušao u BiH.

“Europske zemlje moraju pojačati napore da migraciju stave pod kontrolu, pogotovo kad je riječ o osiguranju vanjskih granica EU”, kazao je jučer povjerenik EU za migracije Dimitris Avramopouluos. Više od 15.000 migranata ove je godine stiglo iz Turske, objavilo je povjerenstvo uz napomenu da je broj prelazaka preko kopnene granice s Grčkom devet puta veći u odnosu na lani.

Sedam hrvatskih policijskih uprava koje se protežu do granice s BiH dobilo je nalog da provode znatno jači nadzor državne granice zbog većeg pritiska migranata koji iz BiH žele ući u Hrvatsku.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
22:36 17.05.2018.

Vratite ih u Srbiju od tamo ih svercaju na zapad..ehhehe

DU
Deleted user
06:47 18.05.2018.

bih nema veze z drzavom..bakir mučko đubre radi.nered

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
22:35 17.05.2018.

Vratite ih u SRBIJU od tamo ich svercaju na zapad..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije