Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Potresna priča afričkog migranta: Put ne bih ponovio ni za što

Prijatelj mu se utopio kada se njegov gumenjak probušio i potonuo
11. ožujka 2018. u 08:27 66 komentara 4594 prikaza
Pogledajte galeriju 1/0

Mnogim migrantima koji stignu u Europu teško je govoriti o traumama putovanja. Ali Ibrahhim Soumahoro neobično je iskren: četiri godine koje su mu trebale od Obale Bjelokosti do Francuske smatra "izgubljenim godinama".

policija Ilegalni prelazak U kombiju na granici zatečena 34 strana državljana

"Ne bih to više ponovio ni za što na svijetu", kaže 20-godišnji Bjelokošćanin jedva susprežući emocije.

"Poniženja koja sam doživio nisu za ljude".

Nakon što je prošao pakao u Libiji i izgubio najboljeg prijatelja u Sredozemlju, Soumahoro je napokon završio u Brianconu, gradu visoko u francuskim Alpama. U trapericama i s 'hudicom', Soumahoro izgleda kao i svaki drugi mladić, ali već se nagledao užasa za cijeli život.

"Ne znam ni sam koliko sam puta bio blizu smrti. Iskreno, izgubio sam četiri godine života".

Soumahoro je jedan od stotina mladih Afrikanaca koji su se iz Italije vukli preko Alpa u Francusku, koristeći se jednom od manje poznatih migrantskih ruta. Rođen u siromašnoj obitelji u udaljenom selu u Obali Bjelokosti, odrastao je s ujakom u ekonomskoj prijestolnici zemlje Abidjanu. Ujak je, međutim, izgubio život u nasilju nakon spornih izbora 2011. i Ibrahim je u 13-oj godini ostao prepušten sam sebi. Završio je u uličnoj bandi.

"Imao sam prijatelja koji mi je bio kao stariji brat i shvatili smo da to nije život", kaže Ibrahim.

Zato su spakirali stvari i otisnuli se u međunarodnu pustolovinu kada je Soumahorou bilo samo petnaest. Prvo su stigli u susjednu Burkinu Faso, ali i ondje je uskoro izbila politička kriza i prateće nasilje.Zato su dvojica mladića krenula dalje, prvo u Niger, jednu od najsiromašnijih zemalja svijeta, a zatim u Libiju, gdje su čuli da ima posla na obnovi zemlje nakon svrgnuća diktatora Moamera Gadafija. Nisu niti naslutiti mogli kakve ih grozote tamo čekaju.Završili su u pustinjskom gradu Sabhi, gdje su afričke migrante držali kao roblje i prisiljavali ih na rad.

Od tamo su nekako uspjeli pobjeći i krenuli za Tripolij, glavni grad Libije.  Ondje je Soumahoro radio kao nadničar, ali su ga poslodavci često zlostavljali i uperili mu pištolj u glavu kada se drznuo zatražiti povišicu.

"Pola sata do Italije"

Godine 2016. proveo je nekoliko tjedana u libijskom zatvoru ni kriv niti dužan. Svaki je dan bio izložen neljudskim poniženjima, spavao je u prljavštini i hranio se mrvicama kruha.

"Bilo nas je više od stotinu u tamnici, a čuvar bi nam bacio 70 komadića kruha. Ljudi su se tukli za okrajke, a oni su nas snimali. Bilo im je to zabavno", prisjeća se.

Krijumčari ljudima, u međuvremenu, nudili su im "lako" putovanje u Europu.

Andrej Plenković u Bruxellesu summit u Bruxellesu Hrvatska će dobiti onoliko novca iz EU koliko prihvati izbjeglica

"Govorili su nam da smo za pola sata preko u Italiji. Vaši prijatelji su već ondje, pa zašto i vi ne biste pokušali?", prepričava mladić.

U onakvim uvjetima lako je povjerovati u to i odlučiti domoći se Europe pod svaku cijenu. Pred kraj 2016. Soumahoro i njegov prijatelj otisnuli su se za Italiju u dva prekrcana gumenjaka.

Prijatelj mu se utopio kada se njegov gumenjak probušio i potonuo. Potreseni Soumahoro morao je dalje nastaviti sam.

Potucao se po Italiji, među ostalim spavajući u šatoru zimi. Naposljetku je čuo da neki migranti iz zapadne Afrike idu u Francusku preko prijevoja Echelle u Alpama, gdje na 1.762 metra nadmorske visine nema granične kontrole. Dva su mu dana trebala da prođe planinu i u Francusku je ušao u siječnju 2017. Ondje su ga prihvatili volonteri i pomogli mu da završi tečaj za njegovatelja. Njegov zahtjev za azilom, međutim, još je u proceduri. Osjeća se usamljeno i nespokojno.

"Nemam fiksno mjesto za život, sele me iz obitelji u obitelj", kaže.

"Pitam se što radim ovdje. Od mene nema nikakve koristi. Život ne bi trebao izgledati tako da sjedim u kući i ne radim ništa. Želim biti koristan", objašnjava i zaključuje "Želim nečim pozitivnim pridonositi društvu".

Raqqa, Sirija Ucjenjivanje žena Sirijke za konzervu hrane ili komad sapuna prisiljene na seks s humanitarcima Danska - migranti Nova migrantska politika Danska ide u razbijanje getoizacije Usporedba života Donosimo tri priče Hrvata koji su u potrazi za boljim životom otišli u Njemačku
pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • Deleted user:

    Sto nije ostao u svojoj zemlji da joj koristi, sto bi koristio drugima? To me potsjeca na demagogiju moje sestre koja je isla u Nepal. Kad sam je pitao sto je isla tamo, odgovorila mi je da je isla da ... prikaži još! pomogne siromasnima. A kad sam je pitao sto je isla tako daleko kad ima siromasnih puno blize, narocito u Hrvatskoj, naljutila se na mene rekavsi mi da nista ne razumijem.

  • Deleted user:

    Sto Afghanistanci, Iracani, Sirijci i ostali arapi "bjeze" prema Evropi, koja je daleko tisuce kilometara od njihove zemlje i koja ih ne treba, kad im je puno blize u Saudijsku Arabiju, Kuvajt ili Oman, koje su im puno blize i ... prikaži još! sa kojima granice? A osim toga, pricaju isti jezik i imaju istu religiju?

  • coobra1:

    plačen članak,sramite se večernji......evo plačem,hijene