Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova migrantska politika

Danska ide u razbijanje getoizacije

Danska - migranti
Foto: Press Association/PIXSELL
1/3
07.03.2018.
u 22:13

Plan danske vlade predviđa 22 točke grupirane u pet ključnih područja kojima bi se ukinula getoizacija i pojačala integracija migranata

Danska se odlučila za novo, sustavno rješavanje problema getoizacije migranata u toj zemlji predstavivši strategiju razbijanja paralelnih socijalnih struktura koje se stvaraju u pojedinim četvrtima koje naseljava većinski useljenička populacija.

Danski premijer Lars Løkke Rasmussen predstavio je s još nekoliko ministara kompleksan paket mjera čiji je cilj spriječiti da veći broj osoba s migrantskom pozadinom naseljava jedno ograničeno područje u gradu.

Paket mjera obuhvaća 22 operativne točke koje su grupirane u pet ključnih područja, a počet će se primjenjivati već na jesen ove godine.

– Odrastanje u ovim kvartovima u startu njegovim stanovnicima daje lošije šanse za uspjeh u životu nego onima koji su odrasli u kvartovima koji nisu većinski migrantski – kazao je na predstavljanju programa premijer Rasmussen u Mjølnerparkenu, jednom od kopenhaških geta.

Danska - migranti
1/19

– Geto u Danskoj mora postati stvar prošlosti – poručio je Rasmussen i u pet glavnih područja predstavio najavljeni program okupljenim stanovnicima Mjølnerparkena.

1. Novo urbano planiranje u danskim getima

Kako bi se spriječilo formiranje geta, potrebna je promjena u stambenim područjima. To se planira napraviti potpuno novim urbanim planiranjem.

“Prodajom, rušenjem i transformacijom može se postaviti temelj za razvoj novog i privlačnijeg urbanog područja koje je integrirano u društvo”, piše danska vlada u svojoj koncepciji.

Ova radikalna promjena trebala bi biti osobito važna u područjima koja su godinama pogođena nezaposlenošću i zločinima. U slučaju rušenja njihova stambenog prostora stanovnicima koji tamo žive moraju biti ponuđeni zamjenski stanovi i pomoć pri preseljenju u druge dijelove grada.

2. Socijalni stanovi i posao za Dance koji se presele u problematične četvrti

Vlada predlaže da se stanovnici čiji član obitelji prolazi program integracije, nezaposlen je, bolestan ili prima socijalnu pomoć najmanje šest mjeseci ne sele u getoizirane kvartove. Naprotiv, kako bi se postigla promjena društvenih struktura u getima, općine i stambene udruge trebale bi odabirati stanare prema kriterijima zapošljavanja i obrazovanja. Na primjer, socijalni stanovi davat će se domaćem stanovništvu koje želi se preseliti u te kvartove, a imaju traženo obrazovanje i zanimanje potrebno zajednici, kao i onima koji su počeli vlastiti posao.

Vlada u svojem programu naglašava prije svega važnu ulogu općina. Oni su ključni u ostvarivanju cilja ukidanja geta do 2030. godine. Zato vlada obećava općinama i visoke novčane bonuse ako uspiju zaposliti veći broj migranata na svojem području.

3. Veća prisutnost policije i rigorozne kazne za kriminalce

Povećana prisutnost policije, posebice u posebno problematičnim četvrtima, te strože sankcije trebale bi pomoći u borbi protiv kriminala i pružanja veće sigurnosti. Stoga, vruće točke moraju biti proglašene “posebnim kaznenim područjima”. Ovdje bi se prema vladinu programu mogle izreći strože kazne za određene zločine. Kriminalcima će biti ukinuto prebivalište u getima, a svatko tko je počinio kazneno djelo u svom stambenom području bit će po hitnom postupku udaljen od tamo. U vladinu konceptu za sada ostaje nejasno kamo će te kriminalce preseliti.

4. Bolje obrazovanje za djecu iz imigrantskih obitelji

Imigrantske obitelji treba prisiliti da počnu voditi brigu o svojoj djeci, posebno što se tiče obrazovanja i integracije u dansko društvo u za to predviđenim centrima. Predviđa se i uvođenje stalnih jezičnih testova koji bi trebali osigurati da migrantska djeca uče danski. Nadalje, ovlasti lokalnih zajednica trebaju dobiti snažniju potporu kako bi se prepoznalo kada su djeca ugrožena nasiljem.

5. Predstavnici geta trebaju nadgledati i poticati uspjeh i razvoj programa

Vlada premijera Rasmussena ističe da je za uspjeh programa nužno sustavno praćenje napora u borbi protiv paralelnih društava. Iz tog je razloga predloženo i imenovanje posebnih “predstavnika geta” koji bi trebali pratiti provedbu projekta, voditi računa o zbivanjima u različitim četvrtima i poticati svoje susjede na uspješno provođenje naznačenih ciljeva.     

Komentara 10

KA
Kameni
22:31 07.03.2018.

Kasno gospodo Danci. Za cijelu Europu: Pakistanci i Afganistanci mogu napraviti puno vise djece nego sto vi imate kose na glavi svi skupa u Danskoj. Nema te granice ni politike koja je zaustavila gladne stomake.

DU
Deleted user
22:52 07.03.2018.

Ha ha ha ha. To se dragi moji danci nikada neće desiti. Prije će biti da ćete se vi morati prilagoditi na svim područjima gdje su stigle nove kulture. To su puno odlučnije samosvjesnije i što je najbitnije puno potentnijeje zajednice koje sigurno nisu došle da bi prihvatili vaš načina života.

AN
anp
22:47 07.03.2018.

Ima li izbjeglica zena ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije