Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rim traži pomoć

Migranti iz Italije i u hrvatskim lukama?

Italija, migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
03.07.2017.
u 09:25

Italija je u prvih šest mjeseci ove godine primila 83 tisuće migranata, što je 18 posto (12.700) više u odnosu na isto razdoblje 2016. Čak 97 posto stiglo ih je iz Libije

Talijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti pozvao je jučer europske zemlje da otvore svoje luke za brodove koji spašavaju migrante kako bi ublažile pritisak na Rim. Minniti je to izjavio uoči sinoćnjeg sastanka u Parizu s ministrima unutarnjih poslova Francuske i Njemačke.

Važan znak

„Sjeverna granica Libije postala je prava južna granica Europe“, izjavio je talijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti, koji se u Parizu sastao s kolegama iz Francuske (Matthias Fekl) i Njemačke (Thomas de Maizière), a nazočio je i europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos.

U posljednjih šest mjeseci u Italiju je stiglo 83.000 izbjeglica, što je povećanje od 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. A u prvih pet mjeseci čak 97 posto tih izbjeglica stiglo je iz Libije ali, kako kaže Minniti, Libija je zemlja tranzita, dakle migrante treba zaustaviti na njezinoj južnoj granici. Libija bi trebala imati stabilnu vladu koja bi se mogla suočiti s problemom migracija.

Razmišlja se o postavljanju prihvatnih centara za izbjeglice na južnoj granici Libije kako bi se tamo vidjelo tko ima pravo na azil, a tko nema. Jer, „prije negoli ti ljudi krenu, treba utvrditi tko ima pravo na humanitarnu pomoć, a tko nema“, drži Minniti. Drugo pitanje na razgovoru u Parizu bili su brodovi, sada ih je 25, obavljaju razne operacija i nose zastave raznih europskih zemalja, ali svi izbjeglice dovode u talijanske luke. Minniti predlaže da se ti brodovi s izbjeglicama upute i u luke drugih država.

– Ako su jedine luke prema kojima se upućuju migranti one talijanske, to ne ide. To je osnova problema – kazao je Minniti u razgovoru za dnevni list Il Messaggero.

Ako barem jedan brod umjesto u talijansku luku bude upućen u neku drugu, bit će to “važan znak” da Europa želi pomoći Italiji, dodao je Minniti.

Posljednji uplov broda bio je u Cataniji, na Siciliji, sa 650 migranata, a na brodu je bilo i devet leševa. Migranti svakodnevno umiru.

Samo tijekom prošlog vikenda do Italije ih je stiglo 12.600.

Nakon sastanka u Parizu, održat će se 6. i 7. srpnja sastanak na vrhu Europske unije u Tallinnu jer je Estonija postala predsjedavajuća. I na tom sastanku razgovarat će se o migrantima, ali rješenje problema trebalo bi biti jasnije.

Muke zbog balkanske rute

Priprema se europski plan na kojem rade šefica europske diplomacije Federica Mogherini i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker s povjerenikom Avramopoulosom. Četiri su osnovne točke: prihvat (Europska komisija uložila bi 35 milijardi eura); nadzor nad granicama; pomoć Libiji koja bi dobila 42 milijuna eura (12 milijuna eura od Italije i 30 milijuna eura od EK) te pomoć Africi od 30 milijardi iz fondova EU.

U vezi sa zaštitom granica, razmišlja se i o tome da brodovi europske operacije u Sredozemlju, Frontex, koji trenutačno dovoze izbjeglice samo u Italiju, ubuduće ih odvoze i u luke u Francusku, Španjolsku, Portugal, Belgiju, Nizozemsku i Njemačku. Bio bi to više politički nego stvarni znak, jer brodovi Frontexa spašavaju samo 10 posto migranata. Italija traži da se polovica spašenih migranata uputi u druge netalijanske luke. Problem glede dolazaka migranata u Italiju pogoršan je kada je zatvorena balkanska ruta.

Komentara 37

Avatar pora
pora
09:32 03.07.2017.

tjeraj to iz hr

Avatar Maxich
Maxich
09:59 03.07.2017.

Sve muško, teraj to tamo odkud je i došlo!

SI
Sidro123
09:55 03.07.2017.

To se može jednostavno riješiti samo da se hoće. Vraćati ih sve nazad i sa tim im poslati poruku da ih se više ne prima. Malo pomalo i više se neće usuditi dolazi. Koliko će se samo života ovim putem spasiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije