Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA ZRAČNOG PROSTORA

Hrvatski MIG-ovi presreli izraelski avion u međunarodnim vodama

mig
Davor Puklavec/PIXSELL
19.07.2019.
u 13:44

Privatni izraelski business jet ušao je u hrvatski zračni prostor iz smjera Bosne i Hercegovine s namjerom preleta prema Italiji

MORH je izvijestio kako je dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske te uspješno izvršio presretanje zrakoplova.

"Na temelju zapovijedi nadležnog zapovjedništva NATO-a smještenog u Torrejonu, u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC) u petak 19. srpnja 2019. dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske.

Naime, privatni izraelski business jet ušao je u hrvatski zračni prostor iz smjera Bosne i Hercegovine s namjerom preleta prema Italiji.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe nije uspjela uspostaviti komunikaciju i potvrditi identitet zrakoplova, nakon čega je CAOC TJ, kao nadređeno zapovjedništvo, angažiralo dežurni borbeni dvojac HRZ-a za provjeru identiteta zrakoplova.

Zrakoplov su presreli u međunarodnim vodama prije granice s Republikom Italijom nakon čega su piloti HRZ-a izvršili pozitivnu identifikaciju te ispratili zrakoplov iz zračnog prostora Republike Hrvatske", priopćili su iz MORH-a.

Po odobrenoj proceduri, pripadnici HRZ-a sletjeli su u Pulu, gdje je u tijeku dopuna gorivom i priprema za povratak u Zagreb. Cijeli postupak u skladu je s procedurama za slijetanje na alternativni aerodrom te predstavlja uobičajen postupak u takvim situacijama.

Ključne riječi

Komentara 71

Avatar TamiFlu
TamiFlu
14:50 19.07.2019.

U medjunarodnim vodama??? Da niste mozda htjeli napisati u medjunarodnom zracnom prostoru?? Pa nisu presreli brod???!! Prejako

Avatar Trica
Trica
14:01 19.07.2019.

Ufff dobro je , uspijeli su bezbijedno sletit:))

DU
Deleted user
14:44 19.07.2019.

Sad tom liku treba isporučiti račun barem za gorivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije