Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porast slučajeva u PGŽ

Mićović: Pitanje preranog popuštanja mjera je na mjestu, no pojavili su se apsurdi u tom režimu

Foto: Goran Kovacic/Nel Pavletic/PIXSELL
1/4
29.04.2021.
u 09:46

Ako gledamo isključivo s epidemiološke strane, definitivno bi bilo bolje da smo još održali mjere, naveo je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a

U Primorsko-goranskoj županiji ponovno je došlo do porasta broja novooboljelih. Prema jučerašnjim podacima, obrađeno je 1.367 testova od čega su 283 bila pozitivna. U Kliničkom bolničkom centru Rijeka preminulo je osmero bolesnika, a liječilo se njih 197, od čega devetero na respiratoru. Sekundarni COVID-centar, opatijska Thalassotherapia skrbila je o 33 pacijenta.

– S virusom se borimo proaktivno, o čemu svjedoči velik broj testiranja. Tu se posebno treba zahvaliti našim liječnicima obiteljske medicine koji stalno šalju svoje pacijente na testiranje. Broj od 283 nova slučaja vidno je veći od broja s kojim smo se susretali prethodnih dana, no i dalje smo ispod prosjeka udjela pozitivnih slučajeva među ukupno testiranima u odnosu na prošli tjedan kad je prosjek iznosio 21,9 posto. Zbog toga se nadamo da je broj od 283 nova slučaja zaraze vrhunac koji smo dostigli ovaj tjedan, kazao je za Novi list ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. Vladimir Mićović te istaknuo kako se broj bolesnika koji se s dijagnozom COVID-19 liječe u riječkom KBC-u ne povećava.

– Mi i dalje mislimo da je došlo do stagnacije, odnosno pada novih slučajeva zaraze u PGŽ-u. Taj pad je realan i popraćen velikim brojem testiranih osoba. Zbog toga u ovom tjednu očekujem niži prosjek udjela pozitivnih u ukupnom broju testiranih od 21,9 posto koliko smo zabilježili prošli tjedan i što bi trebalo biti dodatni dokaz da se epidemija smiruje, ističe Mićović.

U županiji su od ponedjeljka popuštene ranije uvedene mjere te su otvorene trgovine odjećom i obućom i terase ugostiteljskih objekata. Mićović smatra kako su mjere dale rezultate. 

– Meni kao čovjeku koji to prati, ove su mjere definitivno polučile rezultate u suzbijanju epidemije i zaustavile maligni uspon broja zaraženih. Pad novih slučajeva koji očekujemo, neće biti ni brz ni velik, no da nismo poduzeli mjere koje smo poduzeli, epidemija bi se i dalje širila, smatra Mićović. Dio javnosti ipak smatra da su ograničenja prerano obustavljena te da dva tjedna zatvaranja nisu mogla biti osobito korisna. 

– Pitanje preranog popuštanja mjera je na mjestu, no ono s čime smo se suočili jest da su se pojavili apsurdi u tom režimu, poput masovnih putovanja naših ljudi u druge županije gdje su mjere liberalnije pa i same nekonkurentnosti mjera u odnosu na druge županije. Ako gledamo isključivo s epidemiološke strane, definitivno bi bilo bolje da smo još održali mjere, rekao je Mićović.

Aktualne su mjere u Primorsko-goranskoj županiji na snazi do ponedjeljka, a prošlog je tjedna najavljena mogućnost povratka učenika u škole. Mićović kaže da je za većinu popuštanja ipak potrebno dodatno smanjiti dnevne brojke zaraženih.

– Za veća popuštanja mjera, naš je cilj dosegnuti barem brojku od 100 novih slučajeva u danu. Svako približavanje toj stotici, može biti razlog za neka popuštanja, poručuje Mićović.

VIDEO Što bi trebalo piti i jesti prije i nakon cijepljenja, a što ne bi?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije