Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Michael Rose: Ništa se nije moglo dogoditi bez Mladićeva znanja

Britanski general istaknuo je da je Mladić imao “totalnu kontrolu” nad podređenima, da je često predvodio napade na terenu i nadzirao “svaki snajper” u VRS-u
16. siječnja 2013. u 20:34 3 komentara 111 prikaza
'Former Bosnian Serb army commander Ratko Mladic attends his trial at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) at The Hague May 16, 2012. Mladic, 70, appeared on Wednesday
Foto: Reuters/Pixsell

Bivši zapovjednik UNPROFOR-a u BiH Michael Rose posvjedočio je u srijedu pred Haaškim tribunalom da je optuženi Ratko Mladić imao "apsolutnu kontrolu i zapovjedništvo" nad Vojskom Republike Srpske koja je 1994. i 1995. otvarala "nesrazmjernu" topničku vatru na Sarajevo, izazivajući civilne žrtve, javlja agencija Fena.

Objasnio je da je Mladić nadzirao topničke i snajperske napade na grad, a opsadu Sarajeva vođe Srba koristili su kao sredstvo pritiska na, u većini, muslimanske vlasti, UNPROFOR i međunarodnu zajednicu. Britanski je general istaknuo da je Mladić imao “totalnu kontrolu” nad podređenima, da je često predvodio napade na terenu i nadzirao je “svaki snajper” u VRS-u.

– Ništa se na vojnom planu nije moglo dogoditi bez Mladićeve ovlasti ili znanja – rekao je Rose dodavši da su sve odluke donošene na "vrhu piramide" vlasti na Palama, na kojemu je bio i Radovan Karadžić. Kada je Rose u siječnju 1994. došao u Sarajevo, grad je, kako je posvjedočio, bio “bez svjetla, vode i struje”, a srpske vlasti njihovo su uskraćivanje i blokadu humanitarnih isporuka koristili kao pritisak na tadašnje Predsjedništvo BiH da prihvati primirje pod njihovim uvjetima. Odmah po dolasku upozorili su ga da civili u Sarajevu ginu od granata ispaljenih sa srpskih položaja u što se, kaže, ubrzo i osobno uvjerio. Na prosvjede UNPROFOR-a Mladić i Karadžić govorili da samo uzvraćaju na vatru iz Sarajeva.

– Nesrazmjer u uzvraćanju na vatru, međutim, potkopavao je vjerodostojnost njihovih tvrdnji. Trebalo je samo pogledati Dobrinju, koja je bila potpuno razorena i u kojoj su ljudi živjeli u podrumima. Čak i kada bi mačka prolazila ulicom, gađalo bi je topništvo – posvjedočio je general Rose na suđenju Ratku Mladiću optuženom, između ostalog, za genocid u Srebrenici i za teror nad civilima u Sarajevu provođen dugotrajnim granatiranjem i snajperskim napadima.

>>'Bolje da umrem nego da slušam budalaštine NATO-propagande'

GLOBALNA PANDEMIJA
Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
 • -obrisani-:

  Ne mogu se oteti dojmu kada gledam ovog lika..Uspoređujem ga sa generalom Gotovinom. Neusporedivo. Takova usporedba je identična usporedbi države Srbije i države Hrvatske.

 • Avatar Vrijeme
  Vrijeme:

  Samo ovo svjedocenje je dovoljno da ga osude na dozivotnu kaznu. Hvala vam generale Rose sto niste zaboravili.

 • Toni50:

  Jeli za očekivati da mu sudi sudac Orije ? Onaj koji je shvatio da general je samo vojnik koji izvršava naređenja odozgor i nema krivca među tim herojima u Hagu !