Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oni ne žele istragu

Michael Moore i Oliver Stone stali u obranu Assangea

Julian Assange, prosvjedi (1)
Reuters/Pixsell
21.08.2012.
u 08:44

Tijekom svojih karijera pokušali smo informirati javnost o ružnim postupcima naše vlade i zbog toga smo zahvalni postignućima WikiLeaksa i čestitamo Ekvadoru, smatraju poznati filmski redatelji

– Kao filmski redatelji proveli smo svoje karijere pokušavajući javnost informirati o ružnim postupcima naše vlade. Zbog toga smo duboko zahvalni postignućima WikiLeaksa i čestitamo Ekvadoru na odluci o azilu za Juliana Assangea koji sada živi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu – započeli su svoju kolumnu objavljenu u The New York Timesu poznati filmaši Michael Moore i Oliver Stone.

– Ekvador je postupio u skladu s važnim načelima međunarodnih ljudskih prava – smatraju Moore i Stone te dodaju kako je najbolji dokaz tome spremnost britanskih vlasti da prekrše diplomatske odnose i upadnu u ambasadu te uhite Assangea.

Nakon što je WikiLeaks objavio snimku "Collateral Murder" koja prikazuje ubojstvo civila tijekom napada američkog helikoptera na Bagdad, javnost je dobila pravu sliku rata s Irakom i Afganistanom, SAD je bio u dosluhu s jemenskim diktatorima kako bi prikrili odgovornost za bombaške napade tamo, a Obamina administracija vršila je pritisak na druge nacije da ne optuže dužnosnike iz Bushove ere za napade, navode u svom članku poznati redatelji.

– Izabrani lideri obje stranke Assangea su nazvali "velikim teroristom". Senatorica  Dianne Feinstein, kalifornijska demokratkinja koja vodi senatski obavještajni odbor, zahtijevala je da ga se kazneno progoni zbog špijunaže. Većina Amerikanaca, Britanaca i Šveđana ni ne zna da Švedska nije službeno optužila Assangea za neki zločin – pišu. Navode kako su švedski dužnosnici često putovali u druge zemlje kada su trebali nekoga ispitati te da im je Assange jasno dao do znanja da će odgovoriti na njihova pitanja u Londonu. Ekvadorska vlada također je ponudila Švedskoj da ga ispitaju u veleposlanstvu, no u oba slučaja Šveđani su to odbili.

Prema postupcima britanskih i švedskih vlasti, može se zaključiti kako im je cilj dovesti Assangea do Švedske jer bi tada lakše bio izručen SAD-u. Zbog toga, navode Moore i Stone, Julian Assange ima pravo strahovati.

– Julian Assange nije američki državljanin i nijedan njegov postupak nije napravljen na američkom tlu. Ako SAD može kazneno progoniti novinare pod ovakvim okolnostima, onda bi i vlade Rusije i Kine, vođene istom logikom, mogle zatražiti izručenje stranih novinara zbog pisanja protiv nekih njihovih postupaka – smatraju redatelji.

Pozivaju Britance i Šveđane da zapitaju svoje vlade zašto su švedske vlasti odbile ispitati Assangea u Londonu i zašto nijedna vlada nije mogla obećati da neće biti izručen SAD-u.

– Građani Velike Britanije i Švedske imaju rijetku priliku govoriti u ime cijelog svijeta – zaključuju Moore i Stone.

Komentara 16

Avatar flegmatik
flegmatik
10:12 21.08.2012.

Svi smo mi Julian Assange!

Avatar Sidewinder
Sidewinder
10:15 21.08.2012.

Kad Assange počne otkrivati ruske, ekvadorske i venezuelanske "tajne", tada će biti vjerodostojan.

OB
-obrisani-
09:08 21.08.2012.

Bravo ! Demaskirali su potpuno prljavi rat koji se vodi oko Assange-a. Sve same laži i podvale cionističke bagre,ne bi li njihov kriminal i obmane ostali duboko u sjeni van dodira i uvida javnosti.Oni koji se deklariraju da provode "rat protiv terorizma",ustvari su najveći teroristi koji provode teror nad svima nama !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije