Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE HUP-A

Micanje sa začelja EU: 68% poduzetnika spremno za ulaganja veća od 21 milijarde kuna

Zagreb: HUP predstavio rezulatate istraživanja o investicijskom potencijalu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
24.02.2021.
u 17:43

Planirani projekti kroz javne investicije ne smiju nikako konkurirati onima iz privatnog sektora

Više od 68% hrvatskih poduzetnika ima pripremljene projekte ili planove investicija za sljedeće financijsko razdoblje u iznosu većem od 21 milijarde kuna, čulo se na jučerašnjem predstavljanju ankete koju je među poduzetnicima u veljači proveo HUP.

U anketi je sudjelovalo više od 1700 mikro, malih, srednjih i velikih poduzetnika, a rezultati su potvrdili ranije HUP-ove stavove o tome da je upravo privatni sektor taj koji je za investicije u velikoj mjeri spreman već danas. Zbog toga minimalno 50% EU sredstava treba staviti poduzetnicima na raspolaganje kroz pozive za dodjelu bespovratnih sredstava. Jer, čak 28% poduzetnika ističe kako bez sufinanciranja bespovratnim sredstvima neće preživjeti recesiju.

– Ulaganja u privatni sektor dokazano znatnije djeluju na gospodarski rast od javnih investicija za države u razvoju poput naše. Upravo su nam ta ulaganja posljednja prigoda da se pomaknemo s tradicionalnog mjesta začelja EU. Ulaganja u projekte privatnog sektora vode prema održivom zapošljavanju za visokovrijedna radna mjesta koja će pospješiti ukupan rast BDP-a.

Nasuprot tome, prekomjerne investicije javnog sektora dovode do istiskivanja privatnih investicija što je štetno za održivi razvoj gospodarstva. Također, imperativ u korištenju EU fondova je da planirani projekti kroz javne investicije ne smiju nikako konkurirati onim privatnog sektora – izjavio je Boris Drilo, predsjednik Udruge za ICT HUP-a.

 

Pogledajte kako se pripremala spektakularna izložba "Hrvatska svijetu"!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije