Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PEKING ODBACIO OPTUŽBE

MI5 i FBI upozorio na kinesku gospodarsku špijunažu: 'Odlučni su ukrasti vašu tehnologiju'

MI5 and FBI joint press conference
Foto: Dominic Lipinski/PRESS ASSOCIATI
1/2
07.07.2022.
u 07:06

McCallum i Wray upozorili su i na to da bi kineska invazija na Tajvan znatno poremetila svjetsku trgovinu i industriju.

Šefovi FBI-a i MI5 upozorili su na porast kineske gospodarske špijunaže na Zapadu, prigodom rijetkoga zajedničkog obraćanja u središtu britanske obavještajne službe u Londonu, dok je Peking te optužbe odbacio kao neutemeljene.

Obraćajući se predstavnicima poslovnoga svijeta u Thames Houseu, glavni direktor MI5 Ken McCallum i direktor američke savezne policije Chris Wray ustvrdili su da prijetnja kineskih špijuna ne prestaje rasti.

Po McCallumu, britanska unutarnja obavještajna služba MI5 pojačala je operacije povezane s Kinom. "Danas provodimo sedam puta više istraga povezanih s Kinom nego 2018.", rekao je.

Dodao je da kineske obavještajne službe djeluju polagno i strpljivo te da su malobrojni svjesni toga da su mete. "Trenutačno se na britanskom tlu odvijaju neprijateljske aktivnosti", rekao je dodavši da su na meti znanje, tehnologija, istraživanja i slično.

Wray je dodao da je kineska prijetnja "složena, trajna i sveprisutna", opasna za SAD i Veliku Britaniju, ali i za ostale saveznike. Kina je "odlučna ukrasti vašu tehnologiju (...) i iskoristiti je da bi potkopala vaše aktivnosti i zavladala vašim tržištem", rekao je.

McCallum i Wray upozorili su i na to da bi kineska invazija na Tajvan znatno poremetila svjetsku trgovinu i industriju.

Pozvali su predstavnike poslovnoga svijeta da budu oprezni te da ukažu na eventualne prijetnje. "Kinesku komunističku partiju zanimaju naši demokratski, medijski i pravosudni sustavi. Ne zato da bi ih oponašala, nažalost, nego zato da bi ih iskoristila u svoju korist", rekao je McCallum.

Peking je putem svojega veleposlanstva u Londonu odbacio te optužbe, ocijenivši ih "neutemeljenima".

"Navodne afere o kojima su govorili obične su dimne zavjese", napisao je glasnogovornik kineskoga veleposlanstva u Ujedinjenom Kraljevstvu u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici diplomatskoga predstavništva.

"Šire sve vrste laži o Kini kako bi okaljali kineski politički sustav, pojačali antikinesko raspoloženje i njezino isključivanje i kako bi skrenuli pozornost javnosti i prikrili vlastito sramotno djelovanje", dodao je.

VIDEO: Imovinska kartica Marka Primorca: Ima znatnu štednju i kredit s kamatom od 1,13 posto

 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar nekakav
nekakav
09:30 07.07.2022.

najjaču industrijsku špijunažu provode upravo amerikanci i britanci. ameri su 80-ih uništili toshibu, koja ih je šišala u poluvodičima, elektronici. na kraju je toshiba amerima predala svu tehnologiju i prestala se baviti time. to su sad pokušali napraviti sa kinezima, huaweijem, koji ih razbija u 5g tehnologiji, ima najviše patenata u tome. ali su ih kinezi sredili, i kroz par godina će biti ravnopravni, a onda amer neće više držati korak s njima. amer ima monopol na nekim stvarima, i to nije problem, ne, ta ovisnost iz koje se teško izvući. ukrasti vašu tehnologiju? pa najviše krađa izvodi apple, on je ukrao nokijine patente, lgove, samsungove, lista je duža nego biblija. zanimljivo da američki sudovi su to odigrali perfidno, većinu tih patenata proglasili industrijskim standardom, za koji nije potrebno plaćati neke naknade za korištenje. kinez je izumio barut, papir, tiskane knjige, kompas, čaj, tjestenina, tačke, svila... seizmograf isto! što je u to doba zapadni čovjek imao? prljave krpe na otvorima u kolibama, kinez je imao staklo u to doba! pentium, izvorni koncept, arhitektura, je sovjetska, sredina 80-ih. raspadom sssr-a nestalo je financija i projekt je skoro pa propao, al su ameri uzeli ruske stručnjake i arhitekturu mikroprocesora, koja je bila generacijama iznad njihove 486-ice. da naglasimo još jednom, ključni korak u mikroprocesorskoj industriji su ameri ukrali rusima, pentium nije rezultat ulaganja u istraživanje, već tipična američka krađa tuđe tehnologije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije