Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mi u Europi ne možemo oprati ruke od migranata

Nijedno društvo ne može osigurati svoju budućnost na temelju predrasuda i ideologije, rekao je kardinal Bozanić
27. rujna 2016. u 21:41 22 komentara 2547 prikaza
josip bozanić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

– Europa ne može oprati ruke u susretu s migrantima – poručio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, otvarajući kao predsjednik susret Komisije za migracije Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) koji je jučer započeo u Madridu pod nazivom „Izazovi milosrđa: Prihvat i integracija izbjeglica i migranata – Dijalog i ljubav“.

– Nijedno društvo ne može osigurati svoju budućnost na temeljima predrasuda i ideologije. Političke vlasti moraju izvršiti svoju dužnost i hitno provesti sve administrativne radnje u skladu s nacionalnim i međunarodnim zakonima. U ovom trenutku nema mjesta licemjerstvu i svi su pozvani surađivati. Ne može se danas u Europi samo “oprati ruke”: vlade, institucije EU i društvo općenito, vjerske zajednice – svi smo na neki način uključeni – rekao je kardinal Bozanić upozorivši na dva ekstrema koja treba izbjegavati kad je u pitanju integracija, a to su getoizacija i asimilacija.

– Sve europske zemlje ne mogu na isti način odgovoriti na ovaj izazov. Velike su ekonomske razlike između država Europske unije – rekao je kardinal Bozanić dodavši kako priljev migranata i posljedice koje s njime dolaze mijenjaju lice i izgled Europe, ali da je dužnost politike da pronađe prikladna rješenja za aktualno pitanje migracija.

– Poželjno je da državne vlasti tragaju za onim rješenjima koje uvažavaju dostojanstvo ljudske osobe, opće dobro, solidarnost i supsidijarnost – rekao je Bozanić naglašavajući kako je i Crkva pozvana reagirati na goruće izazove, izvijestivši da je u svakoj državi započeta značajna suradnja i koordinacija između državnih struktura i crkvenih udruga te da Crkva širi kulturu prihvaćanja i solidarnosti. Kardinal Bozanić kazao je kako bi fenomen migracija mogao postati velika prilika za europska društva da preispitaju vlastiti identitet i ponovno pronađu sve ljudske dimenzije.    

>> Migranti dolaze, hoće li i Hrvatska dizati zid na granici 

>> Kardinal Bozanić iz Marije Bistrice: Hodočašće nas potiče da se pomirimo s Bogom i ljudima

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
  • Deleted user:

    Neka ih udomi kod sebe na Kaptolu, a može i na Krku.

  • gooniegoogoo:

    Bozaniću odi s tom glupavom ideologijom njih indoktrinirat. Budući su vrijednosti nespojive nije pitanje getoizacije ili asimilacije nego preživaljavanja.

  • killdozer:

    Predlazem da crkva udomi izbjeglice u brojne objekte u svojem vlasnistvu te se pobrine za iste, to bi bilo krscanski.