Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umirovljeni bojnik HVO-a Željko Jukić o odlukama vlasti glavnog grada

Mi, pripadnici HVO-a nemamo prava u Sarajevu

bih-hvo-txt.jpg
import
29.08.2006.
u 18:11

Ljutit sam i razočaran što pripadnici Hrvatskog vijeća obrane koji su branili ovaj grad danas nemaju ista prava kao pripadnici Armije BiH. Kome se čovjek može obratiti za pomoć u ovakvim situacijama. Stvarno tužno, rezignirano kaže umirovljeni bojnik HVO-a i nositelj odličja Reda hrvatskog trolista Željko Jukić. Taj bivši dopredsjednik sarajevskog HVO-a i ratnog predsjedništva općine Novi Grad požalio nam se da su mu u Ministarstvu za pitanja branitelja županije Sarajevo kazali da se ne može natjecati za jednokratnu nepovratnu pomoć jer županijski propisi ne priznaju braniteljska prava pripadnicima HVO-a.

– Službenica u ministarstvu ljubazno mi je kazala kako pripadnici HVO-a nemaju pravo na pomoć za branitelje i da županijski propisi uređuju da se ta prava priznaju samo onim pripadnicima HVO-a koji su za vrijeme rata preši u sastav Armije BiH, što ja nisam napravio. Uzalud su bila moja uvjeravanja da mi je federalni zakon priznao statusna prava i da sam nositelj odličja koje je svrstano u isti rang kao i priznanje Zlatni ljiljan. Meni ta pomoć županijskog ministarstva možda i ne treba, ali što je s ljudima, Hrvatima, koji su se borili za ovaj grad, a danas nemaju što jesti – pita Jukić.

Priču o pripadnicima HVO-a koji su prešli u Armiju BiH smatra deplasiranom jer je, kako kaže, bio očevicem kako se taj “prelazak” odvijao. – Svatko tko je u ratu bio u Sarajevu zna da niti jedan pripadnik sarajevskog HVO-a nije dragovoljno prešao u Armiju BiH. Oni koji su odbili prihvatiti podčinjavanje završili su u zatvoru. Ja sam četiri dana proveo u zatvoru, a predsjednik HVO-a čak šest mjeseci, da bi kao ratni zarobljenik bio razmijenjen – priča Jukić.

Ljutit je i na hrvatske političke predstavnike u institucijama vlasti koji ništa ne čine da bi se ispravila poratna nepravda prema onima koji su branili svoj grad . – Napušteni smo i od onih kojima bi valjda trebao biti posao da nas štite – zaključuje Jukić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije