Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ATMOSFERSKA POJAVA

Meteorološki tsunami pogodio Vela Luku: Razlika u razini mora je bila 70-ak cm

Foto: Screenshot
1/4
14.05.2020.
u 23:06

Iako najčešće tsunamiji nastaju kao posljedica seizmičkih aktivnosti, primjećeni su i oni koje potiču atmosferske prilike.

Olujno jugo koje već dva dana puše u Dalmaciji dovelo je do zanimljive pojave - meterološkog tsunamija. Zbog promjena u tlaku zraka došlo je do izraženog utjecaja na razinu mora što se moglo primijetiti na dalmatinskim otocima. 

Kako navodi Dalmacija danas, najizraženija je bila danas u popodnevnim satima i to u Vela luci. Naime, razina mora oscilirala je u rasponu od 70-ak centimetara. U jednom trenutku more se dizalo i preplavljivalo rivu, zatim se naglo povlačilo, ostavivši brodice na suhom zbog čega su neki vlasnici morali intervenirati. 

Meteotsunami zabilježen je i na Hvaru, no slabije je bilo izraženo. 

Što je meteotsunami?

Iako najčešće tsunamiji nastaju kao posljedica seizmičkih aktivnosti, zabilježeni su i oni koje potiču atmosferske prilike. 

U tom slučaju u atmosferi postoje brze promjene u tlaku zraka na relativno malom području, te su pojave najčešće za vrijeme prolaska fronte ili na rubu olujnih kumulonimbusa gdje je zrak toliko nestabilan da se izrazito mijenjaju polja tlaka zraka i vjetra. Težinski valovi koji tada nastaju mogu dosezati duljinu od nekoliko stotina kilometara.

To znači da atmosferski poremećaj na moru može napraviti val dugačak i 200 km, no visok samo 20 cm. Najteže je zamijetiti ga na otvorenom moru, a približavanjem obali visina mu se naglo povećava, a najviše raste u uskim uvalama i zaljevima.

Kako bi šteta bila čim manja, Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu predlažio je projekt u vrijednosti od oko pola milijuna kuna koji uključuje postavljanje kontrolnih uređaja na Vis, Korčulu i Hvar., piše Dalmacija Danas. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije