Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dunja Mazzocco Drvar

Meteorologinja o utjecaju vremena na širenje koronavirusa: 'Najvažniji dan bit će sljedeća subota'

Koronavirus
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
19.03.2020.
u 13:23

Savjetuje da se osigura neki dodatni način vlaženja stanova pogotovo ako ih se još uvijek grije

U moru raznoraznih teorija o koronavirusu koje se šire mogu se pronaći i mnogobrojne koje se bave opstankom koronavirusa u zraku i kako na sve to utječe vrijeme. Kako je uistinu povezano širenje virusa sa vlagom u zraku otkrila je RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

- U fizikalnom smislu zapravo je najjednostavnija i najjasnija teorija koja povezuje širenje virusa sa sadržajem vlage u zraku. Naime, kapljice vlage koje izađu iz našega tijela kada kašljemo ili kada kišemo zapravo se spoje s vlagom iz zraka i ako tih kapljica zraka ima puno one tada padnu na tlo i ne mogu se više širiti dalje kao što se mogu primjerice u suhom zraku .Postoje i teorije koje to potvrđuju, a rađene su prije nekoliko godina uglavnom vezano uz gripu - kazala je Mazzocco Drvar, pišu Vijesti.hr.

No dodaje da se tu radi o sadržaju vlage koji je znatno veći nego što mi općenito imamo na ovom području na planetu - uglavnom, od 65 do 70 posto vlage u zraku.

- Ako pogledamo dinamiku vlage koju ćemo imati sljedećih dana kod nas, možemo vidjeti da je ona sad uglavnom iznad 60 i tako će se i zadržavati. Vjerojatno ste i primijetili da je u vašim stanovima ovih dana negdje oko 30 ili 40 posto pa se svakako preporučuje da se osigura neki dodatni način vlaženja stanova pogotovo ako ih se još uvijek grije. Najvažniji dan u doglednom razdoblju bit će sljedeća subota, a to je ujedno i dan kada će ova aktualna toplina biti na vrhuncu - najavila je RTL-ova meteorologinja.

Govoreći o teoriji da toplo vrijeme ne odgovara širenju virusa, Mazzocco Drvar je kazala da toplina i vlažnost zraka su itekako povezani.

- Naime, topliji zrak može sadržavati više vlage pa onda imamo situacije koje zovemo sparinama – to je ono kad je jako vlažno i toplo vrijeme. Međutim, prema dostupnim istraživanjima i dokazima koje imamo jasno je da se virus širi i u toplijim dijelovima planete i tu činjenicu ne možemo zanemariti - kazala je.

Ističe da i sve da je moguće da toplo vrijeme zaustavlja širenje, u Europi nemamo i nećemo imati potrebne temperature od 23 do 27 stupnjeva. Ovih ćemo se dana zadržavati na negdje oko 20 stupnjeva, a za vikend nas čeka i osjetno zahladnjenje, kaže Mazzocco Drvar.

- 'Temperatura će se spustiti za 15-ak stupnjeva i onda ćemo na kopnu sljedećih dana imati maksimalnu temperaturu od dva do pet stupnjeva, a na moru će one biti ispod 10 - najavljuje.

VIDEO Znanstvenik Ivan Đikić o pandemiji i situaciji s koronavirusom

>> Tema: Koronavirus

Ključne riječi

Komentara 3

AU
austrougarskigeneral
17:52 19.03.2020.

bura odgovara virusima samo toplina ih ubija.

DU
Deleted user
14:17 19.03.2020.

Pa tako ugrozavaju sezonu,kako ne kuzis.To je njima prvo u interesu.Jucer gledam "Otvoreno" i oni jos misle na sezonu od lipnja.Za nevjerovati.

BA
Barbasmora
14:03 19.03.2020.

Svi virusi krepaju bez vlage. Zato imaju "oklop" koji ih stiti i zadrzava vlagu u virusu kad su izlozeni neugodoj suhoj okolini. A mi balkanci bi ih pobjedili vlagom... Nalik je ona nasa ideja da ne testiramo bas mnogo....dok zapadna civilizacija i nauka uce da sto vise testiramo, mi to ne radimo. Mozda da drzimo broj pozitivnih nisko da ne bi bilo panike....slovenci su testirali oko 10.000 gradjana a ima ih pola manje od nas...a mi oko 800.... A ono "najvazniji dan subota" mozemo smislit samo balkanci... Nit znamo koliko ima zarazenih nit ne priznajemo da bi mogli imat 5-10 puta vise zarazenih (ako bi normalno testirali!) kako veli kinesko iskustvo i zapadna nauka.... Mislimo kako cemo revidiranjem povijesti i geografije ukinut Balkan i prominit nas ne-balkandki karakter...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije