Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Meteorit pao na područje Dalmacije. Kreće velika potraga, a traži se i pomoć građana

Prilično je izvjesno da je meteor 'preživio' pad kroz atmosferu, pa Hrvatska meteorska mreža organizira potragu za meteoritom
10. ožujka 2021. u 07:17 10 komentara 13877 prikaza
meteorit
Foto: David Cheskin/Press Association/PIXSELL

Hrvatska meteorska mreža krajem veljače ove godine snimila je pad meteora na području Dalmacije, točnije šibenskog zaleđa. Ovaj događaj snimile su četiri kamere koje su dio sustava više od 30 kamera Hrvatske meteorske mreže. Prilično je izvjesno da je meteor “preživio” pad kroz atmosferu, pa Hrvatska meteorska mreža organizira potragu za meteoritom.

UZBUDLJIVO OTKRIĆE VIDEO Meteorit koji je pao na Zemlju mogao bi nositi 'sastojke života'

Kako su za Dalmaciju danas objasnili u HMM-u, potrebna je što brža potraga za ostatkom ovog tijela iz svemira jer na njega jako utječu naše atmosferske prilike, prvenstveno vlaga i oborine. Nakon pronalaska meteorita najbolje ga je sačuvati u vakuumu, odnosno u uvjetima koji neće puno utjecati na njega.

Izgaranje meteora počne na otprilike 140 kilometara visine, a do 40 kilometara visine on najčešće ili izgori ili se “ugasi”. Ako nije u potpunosti izgorio ili se nije potpuno raspao, događa se “tamni let”. Tada su nam jako bitni visinski vjetrovi čije su vrijednosti poznate visinskim meteorološkim mjerenjima. Sve to utječe na putanju, a mi prilično precizno možemo odrediti gdje je meteorit pao – pojasnili su u Hrvatskoj meteorskoj mreži.

Meteor u Australiji Nevjerojatan prizor Snimili pad i eksploziju meteora: 'Mislili smo da je munja, bilo je svjetlo kao usred dana pa zeleno'

– Što se tiče područja gdje je pao meteorit u Dalmaciji, suzili smo područje mogućeg pada na 150 metara širine i 2 kilometra dužine. Pronalazak meteorita uvijek je koristan, osobito za znanost. Meteoriti, ovisno o svom sastavu, vrijede više ili manje na tržištu, no od velike su važnosti za astronome. Tako doznajemo mnogo podataka o Sunčevu sustavu – kažu u HMM-u.

Hrvatski astronomi imaju poruku za eventualne očevice pada meteorita ili za one koji ga pronađu.

– Ako netko pronađe meteorit, imamo molbu da ga fotografira i pošalje nam snimke na info@sci.hr – bili bismo jako zahvalni.

Marina Tucaković
Izgubila je borbu
U 68. godini života u Beogradu je preminula Marina Tucaković, autorica nekih od najvećih hitova
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
  • Penkala80:

    Meteorit nije vlasništvo RH niti ikoga drugoga, vlasništvo je onoga koji ga pronađe! Nadalje cijena meteorita kreće se kao i cijena zlata po gramu!

  • Dorian56433:

    E da ste tako trazili kriminalce i hapsili ih bilo bi puno bolje u RH.

  • Zeko_zna:

    Tako je prošle godine u ovo vrijeme sve počelo...korona, meteor, potres. Dalmacijo oprez..deja vu