Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mesić za suzdržanost Hrvatske glede rata u Gruziji

13.08.2008.
u 16:51

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je u srijedu da bi Hrvatska trebala pokazati suzdržanost po pitanju rata u Gruziji.

"Smatram da ne smijemo biti žestoki kao što je bilo najavljeno. Trebamo pokazati suzdržanost, jer smo i s jednom i s drugom stranom u prijateljskim odnosima. Moramo dozvoliti da se utvrde sve činjenice u vezi sukoba, kako bismo donijeli konačne sudove", rekao je Mesić u intervjuu za Hrvatski radio.

Ocijenio je kako "nije dobro da se Hrvatska prerano svrstava i pokvari odnose s bilo kojom stranom".

Mesić je potvrdio i da ga iz Banskih dvora nisu kontaktirali u vezi stanja u Gruziji prije nego je Vlada objavila svoju izjavu. On je međutim dodao da je, kao sukreator vanjske politike, naknadno intervenirao i Vladi poslao svoja razmišljanja za stav koji će Hrvatska zauzeti pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Najavio je da će se, odmah po povratku s Hvara gdje se odmara s obitelji, sastati s premijerom Ivom Sanaderom, s kojim je, kaže, u dobrim odnosima.

Slovenskom ministru vanjskih poslova Dmitriju Rupelu, koji je izjavio da granična pitanja sa Slovenijom Hrvatska treba riješiti prije ulaska u EU, Mesić je uzvratio da je to "dosta čudno, jer to nije rekao kad je Slovenija ulazila u EU".

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija izrazilo je u nedjelju navečer "duboku zabrinutost u povodu posljednjih oružanih sukoba i pogoršanja situacije u pokrajinama Gruzije Južnoj Osetiji i Abhaziji".

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u priopćenju je dodalo da se "Hrvatska pridružuje zajedničkoj izjavi Europske unije po ovom pitanju, te poziva sve strane da se suzdrže od nastavka sukoba i djeluju u smjeru smirivanja napetosti, a u cilju izbjegavanja daljnje eskalacije sukoba".

(Hina) xibob ydv

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije