Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nikada nisam zahladio odnose sa Crkvom'

Mesić: Svi imaju dežurne kritičare pa tako i ja

Stjepan Mesić
Patrik Macek/Pixsell
27.12.2009.
u 20:57

Mesić se pred kraj mandata osvrnuo na odnose sa Sanaderom, Kosor i Crkvom te na stanje u Hrvatskoj, a svojom najvećom zaslugom smatra otvaranje Hrvatske prema Europi.

U intervjuu za NovuTV predsjednik Stjepan Mesić osvrnuo se na prozivke da je mandat započeo pričajući po Francuskoj viceve o prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

- To se prezentiralo na krivi način. Nakon što sam tada bio gotov s intervjuom, rekli su mi da su čuli da sam duhovit pa da ispričam neki vic koji se priča u Hrvatskoj, i onda sam ja ispričao vic o Franji Tuđmanu koji je tada bio aktualan. Nisam znao da će to izići u javnost - objasnio je Stjepan Mesić.

O umirovljenju dvanaest generala na početku mandata predsjednik je rekao da je to morao učiniti jer je uplitanje vojske u politiku vrlo opasno.

Istaknuo je da je otvorio dokumente iz Tuđmanova arhiva koji nisu imali oznaku tajnosti.

- To su snimke razgovora koji su vođeni u uredu iz kojih se vidi da su se tu donosile odluke koje se tu nisu smjele donositi. Hrvatska zbog toga nema posljedica. Hrvatska ima posljedice zbog toga što je netko činio zločine. Još za vrijeme Tuđmanove vladavine donesen je zakon o suradnji s haaškim sudom, a to znači da je Hrvatska morala predati sve dokumente koje Haag traži - rekao je Mesić i dodao da Hrvatskoj neće pomoći da se za nju laže.

- Svi imaju dežurne kritičare pa tako i ja - komentirao je Mesić što ga zbog takvih izjava nazivaju veleizdajnikom.

Nisam zahladio odnose sa Sanaderom

Stjepan Mesić dotaknuo se Sanadera, Polančeca i priče o Ini i MOL-u. 

- Očito je da je netko iz vlasti omogućio da se dionice Ininih fondova prodaju MOL-u. Sanader je rekao da je Polančec za sve odgovoran - rekao je Mesić i dodao da nije istina da je sa Sanaderom, nakon što se povukao iz politike, zahladio odnose.

 - On meni govori da će mi poslati USKOK, a ja samo odgovaram. USKOK bi od njega imao sigurno mnogo toga za doznati, od mene definitivno ništa - rekao je Mesić i istaknuo da on nije tužilac, no siguran je da je bilo nezakonitih radnji.

Na upit kako to da je prije Jadranku Kosor zvao Suzana, a danas je hvali, Mesić je objasnio da su se te stvari događale za vrijeme predsjedničkih izbora. 

- U izbornoj kampanji u kojoj je sudjelovala i današnja premijerka ide se s težim  izjavama. Danas mogu reći da Jadranka Kosor dobro obavlja svoj posao, ima sposobnosti, razumije probleme i zna kako ih rješavati - tvrdi Mesić. Na upit  kome više vjeruje - premijerki Kosor ili Sanaderu, Mesić je reako da što više poznaje Sanadera, to više vjeruje Kosor.


Hrvatska je puna ratnih profitera

Stjepan Mesić izjavio je da je Hrvatska puna ratnih profitera te rekao da Vladimir Zagorec nije jedini.

Osvrnuo se na rad policije koja je ove godine nakon dva teška ubojstva itekako imala posla.

- Rad policije je sve djelotvorniji. No, trebaju raditi na edukaciji operativaca. Nisam zadovoljan kako je policija reagirala na pokušaj ubojstva Ive Pukanića. Tek kada je čovjek ubijen, shvatili su da je bio u opasnosti - rekao je Mesić.

Križ nisam ni spomenuo

U intervjuu za Novu TV Mesić je naglasio da nije istina da je nakon posjeta Papi zatoplio odnose s Crkvom.

- Nikada odnose s Crkvom nisam ni zahladio. Kada sam rekao da vjerskim simbolima nije mjesto u javnom ustanovama, onda su se javili neki moralizatori i rekli da sam protiv križa. Ja križeve nikada nisam spomenuo, islam nema križa, a ni židovska zvijezda ne može biti u javnoj ustanovi. Crkva mora biti odvojena od države i to mora biti jasno onim biskupima koji me napadaju -  rekao je Stjepan Mesić.

Svojom najvećom zaslugom na polju vanjske politike Mesić smatra otvaranje prema Europi i dobre odnose sa susjedima.

- Hrvatska neće izgubiti dio teritorija u sporu sa Slovenijom ako se bude poštovalo međunarodno pravo - rekao je Mesić.

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar kresh_35
kresh_35
10:00 28.12.2009.

@radant 91. sam bio u sunji tebi za informaciju, a meni nitko nista nije \"obezbjedio\" (ti tvoji srbizmi imaju valjda veze s okruzenjem u kojem zivis), ponajmanje takvi ko ovi bitange i razbojnici (gotovina), monteri centralnog (korade), konobari bez skolele i pameti (norac) i slicni zlocinci jedina razlika izmedju njih i arkana kojeg spominjes je ta da je arkan ipak bio ozbiljna bitanga

AA
AA
11:20 28.12.2009.

Stipice tutanj ostavi stolicu za najvecega demokratu da vodi Drzavu a to je g.Bandic a nikako komunisti sto su se presvukli u druge majice

RA
radant
09:47 28.12.2009.

ma samo neka te vrag nosi pa neka dođe crni vrag ako hoće jer većeg gada hrvatska nije upoznala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije