Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bura u Karlovcu

Mesić: Sramota je za Karlovac da nije postavljena ploča Holjevcu

antifasisti10_krs_171110
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
17.11.2010.
u 12:59

Bivši predsjednik i Savez antifašista nisu uspjeli na Dom zdravlja postaviti repliku spomen-ploče Većeslavu Holjevcu i partizanskoj akciji iz 1941. Je li nastao raskol u braniteljskim udrugama?

Činjenica da se onemogućava, bez obzira na to kakvi su razlozi, vraćanje spomen-ploče narodnom heroju, istaknutom antifašistu, borcu za slobodu, legendarnom gradonačelniku Zagreba i hrvatskom domoljubu Većeslavu Holjevcu, na mjesto gdje je godinama bila i gdje joj je mjesto, sramota je za ovaj grad, županiju i državu Hrvatsku - izjavio je Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, za današnjeg obilježavanja 69. godišnjice partizanske akcije.

Oko stotinu antifašista i građana, najprije minutom šutnje za poginule partizane u Drugome svjetskom ratu i hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, godišnjicu  je obilježilo kod biste Većeslavu Holjevcu u Šetalištu dr. Franje Tuđmana, umjesto, kako je bilo najavljeno, vraćanjem replike spomen-ploče V. Holjevcu i partizanima na staru bolnicu, odnosno, Dom zdravlja čiji su im vlasnici jučer odbili dati suglasnost za njezino postavljanje.

Nešto ranije ispred te zgrade postavili su vijence predstavnici Županijske koordinacije udruga branitelja.

– Postavljamo vijenac u spomen na ljude koji su u toj akciji zvjerski poklani. Riječ je o četničko-komunističkoj akciji u kojoj su ubijeni bolesnici. Ne govorimo to napamet nego iz povijesnih dokumenata, na temelju kojih je podnesena i kaznena prijava. Pokušaji vraćanja ploče zapravo su buđenje demona prošlosti. Nama u Karlovcu ne treba takvih antifašista, a žalosno je što to podupire i dio politike – rekli su Mario Mateša i Petar Banić.

Komentara 383

KU
kumajela
21:55 17.11.2010.

Zar Mesića još nisu ubajbokirali?

PA
patria
13:48 17.11.2010.

Možda se misli na jugo domoljube.

KT
Kralj Tomislav
19:13 17.11.2010.

110 usorska, nisam Ustasa ali Domoljub, jeli ja smijem idgovoriti? Ako da, zato sto smo 50% demokratska i 50% partizanska drzava...! Pametnome dosta.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije