Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mesić: Prosvjedi dokazuju da živimo u demokratskom društvu

mesic1-txt.jpg
import
12.04.2008.
u 17:04

Prosvjedi sindikata na zagrebačkome glavnom trgu dokaz su da živimo u demokratskom društvu, način komunikacije s vlašću koja treba uzeti u obzir ono što se traži u zahtjevima i pokušati naći konsenzus koji bi zadovoljio sve strane, rekao je danas u Smiljanu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Mesić je to rekao novinarima odgovarajući na pitanja o dnevno-političkim temama nakon što je zajedno s predstavnicima diplomatskog zbora u Zagrebu obišao Plitvička jezera i Memorijalni centar Nikole Tesle u njegovu rodnom selu pokraj Gospića.

Predsjednik je ocijenio kako prosvjedima sindikat izražava svoju volju i da su oni jednako legalni i legitimni kao i manifestacije u kojima se pruža potpora.

"Demonstracija nema u diktaturama, u sredinama gdje nema demokracije. Ovo je, dakle, samo dokaz da živimo u demokratskom društvu", rekao je Mesić dodajući kako smatra dobrim to što političari ne sudjeluju u prosvjedu i kako se slaže da se politika ne treba koristiti događajima u kojima sindikati brane svoje staleške interese.

Na pitanje o tome što želi postići najavljenim sastankom s gospodarstvenicima 19. travnja Mesić je odgovorio kako želi pomoći Vladi u tome da se učini još taj važan iskorak i da se dobiju veći impulsi za strana ulaganja za greenfield investicije i proizvodnju za izvoz.

"Mi se možemo hvaliti i biti zadovoljni onim što je učinjeno dobro, ali moramo reći da nismo zadovoljni onim što se događa s izvozom i uvozom budući da Hrvatska duplo više uvozi nego što izvozi", rekao je Mesić.

Predsjednik je rekao kako su banke u Hrvatskoj u stranom vlasništvu pa je "njihov interes davati kredite za domaću potrošnju, a ne za izvoznu proizvodnju".

"Ja upućujem kritiku bankama koje ne kreditiraju dovoljno uspješno našu proizvodnju koja je usmjerena prema izvozu", rekao je, dodajući kako je lako pronaći banku koja će dati kredit za strane proizvode ili proizvodnju usmjerenu prema hrvatskome tržištu, ali ne i za proizvodnju namijenjenu izvozu.

"Ovim načinom želimo pridonijeti tome da banke prihvate logiku da - ako žele da Hrvatska uvozi - onda Hrvatska prije svega mora i izvoziti", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Komentirajući događaje vezane uz suvlasnika "Nacionala" Ivu Pukanića, Mesić je rekao kako se sad najveća pozornost posvećuje jednoj obiteljskoj drami koja se ne bi trebala preuveličavati i eksploatirati dok se s druge strane zanemaruje slučaj pokušaja ubojstva jednog poznatog novinara.

"Sad su počele špekulacije o tome da je to sve skupa možda montirano i da je Pukanić sam inscenirao pokušaj ubojstva", rekao je Mesić.

Predsjednik je želio podsjetiti hrvatsku javnost i medije na slučaj direktora i vlasnika "Promdei banke" Ibrahima Dedića koji je, prema Mesićevim riječima, također godinu dana upozoravao javnost i hrvatske institucije, od policije do tužiteljstva, kako mu prijete smrću i da traži zaštitu.

"Mnogi su se na to podsmjehivali, mediji su ga ismijavali i rekli da izmišlja, a kad je ubijen, svi su rekli kako je Dedić bio u pravu. Bio je u pravu, ali je bio i mrtav", rekao je predsjednik.

Dodao je kako na tom slučaju (Pukanić) trebaju raditi ovlaštene institucije. Ne treba ga podcjenjivati, rekao je Mesić, dodajući kako treba ići tragovima koje je napadač ostavio i pronaći čovjeka koji je pucao i onoga u čije je ime pucao.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije