Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
J. Kosor i Šimonović ističu da je oprost u rukama predsjednika

Mesić: O pomilovanju Petrača odlučit ću kad vidim prijedlog Komisije

hrvoje petrač
Davor Višnjić/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
08.12.2009.
u 19:25

U Ministarstvu pravosuđa cijelu prošlu godinu bilo je 666 molbi za pomilovanje, a sad u dva mjeseca čak 475; I Clinton je na kraju mandata pomilovao bjegunca koji mu je platio dio kampanje.

Predsjednik države Stjepan Mesić ostavio je otvorenom mogućnost da prije isteka svoga mandata ipak pomiluje Hrvoja Petrača. Na novinarsko pitanje o mogućem pomilovanju H. Petrača predsjednik je odgovorio da on prijedlog pomilovanja još nije dobio.

– Dok Komisija ne odluči, ne mogu ni ja – rekao je Mesić.

Petrač, podsjetimo, treba biti u zatvoru do ožujka 2013. godine, do kada će služiti jedinstvenu zatvorsku kaznu za otmicu sina Vladimira Zagorca te iznudu novomarofskog poduzetnika Miroslava Matkuna.

Za otmicu je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina, a za iznudu na kaznu od godinu dana i osam mjeseci. Spajanjem kazni zbroj tih dviju osuda umanjen je za samo mjesec dana. Premda Mesić navodi kako ne može donijeti odluku o tome hoće li pomilovati Petrača dok Komisija koja se sastaje početkom idućeg tjedna ne iznese svoj stav, prema slovu Zakona o pomilovanju, konačna odluka u njegovim je rukama.

Ministar protiv
U tom je smjeru i današnje priopćenje Ministarstva pravosuđa koje objašnjava proceduru postupka za pomilovanje te da su oni u tome procesu samo svojevrsni tehnički servis koji zaprima i obrađuje molbe.

– Predsjednikova Komisija za pomilovanje nije vezana prijedlogom Ministarstva pravosuđa, a konačnu odluku o pomilovanju donosi sam predsjednik – priopćeno je danas iz kabineta ministra pravosuđa Ivana Šimonovića. Neslužbena informacija govori da je Šimonovićev stav negativan. S obzirom na to da je pomilovanje isključivo u Mesićevim rukama, o tome hoće li se Petraču dodijeliti akt milosti od komentara se suzdržala i premijerka.

Petrač financirao Mesića?
Inače, to što se Mesićev mandat bliži kraju, izazvalo je poplavu molbi za pomilovanje. Dok je cijelu prošlu godinu bilo podneseno 666 molbi, od 1. rujna do 8. prosinca ove godine Ministarstvo pravosuđa zaprimilo je čak 475 molbi, a svakim danom pristiže ih sve više.

Tijekom svoga mandata Mesić je donio više spornih pomilovanja. Najviše se govorilo o pomilovanju nekadašnjeg vozača Josipa Boljkovca, i to kada je ovaj bio na čelu Komisije za pomilovanje. Skandal je bio i kada je pomilovao oca i sina ubojice te dilera iz Splita. Mesiću se osporavalo i nekoliko pomilovanja za ratne zločine.

U kontekstu Petrača, koji je navodno financirao Mesićevu kampanju, zanimljiv je sličan američki slučaj. Bill Clinton zadnjeg je dana svog mandata pomilovao Marca Richa, bjegunca osuđenog jer nije platio 48 mil. dolara poreza, a Rich mu je financirao kampanju.

Ključne riječi

Komentara 28

LU
lux020
00:18 09.12.2009.

Da ima imalo časti i poštenja u sebi,a nema,Mesić ne bi uopće razmišljao o Petračevom pomilovanju,Ali pošto je kriminalac balkanskog kova,to mu nije strano.Fuj,fukaro svjetska

KI
kiseljali
21:25 08.12.2009.

Nikicu Jelavića za Predsjednika..

JA
jankoprekobrda
19:44 08.12.2009.

Ma kako pomilovat jos nije pojeo glavno jelo, trebalo bi mu za desert dodati barem jos dvije godine. Eto tamo se brinu o njemu, ima postelju ima hranu nemor raditi ima dotura, ima strazara koji ga cuva, ide u setnju, da je pametan ostao bi vijecno tamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije