Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u Berlinu

Merkel želi uvesti nove poreze, Cameron se protivi

Angela Merkel David Cameron
GUIDO BERGMANN
18.11.2011.
u 14:44

Merkel želi uvesti reformu Lisabonskog ugovora da bi se oporezivale financijske transakcije i kako bi članice s neurednim financijama plaćale veći porez, što se ne sviđa Cameronu

Njemačka premijerka Angela Merkel i britanski premijer David Cameron sastaju se danas u Berlinu gdje će razgovarati o promjenama koje Njemačka želi uvesti u Europsku uniju, javlja Reuters.

Merkel, naime, želi uvesti reformu Lisabonskog ugovora da bi se oporezivale financijske transakcije i kako bi članice s neurednim financijama plaćale veći porez, što se ne sviđa Cameronu. On bi, naime, mogao i poduprijeti taj plan, ali pod uvjetom da zaštiti Veliku Britaniju od tog zakona.

Podsjetimo, u svom govoru ranije ovaj tjedan Cameron je kazao da je protiv utopijskih, grandioznih planova i urgirao je u Europskoj središnjoj banci da kupuje obveznice na veliko te postane zajmodavac državama u dugovima, što Merkel ne odobrava.

Njemačka kancelarka želi da se novi zakon odnosi na svih 27 članica Europske unije, a ne samo na 17 članica eurozone.

Sljedeći mjesec održat će se europski summit u Bruxellesu, a Merkel se nada da će do tada dobiti dovoljnu potporu za svoju ideju.

 

 

Komentara 8

Avatar DonLon
DonLon
16:28 18.11.2011.

Mislim da je Velika Britanija sama sebe gurnula u stranu sto se tice Europe, a sada im ne odgovara snazan utjecaj Njemacke, jer bi i sami zeljeli imati jaci glas. Britanija nemoze prihvatiti neke od njemackih ideja, pogotovo oporezivanje financijskihh transakcija. Iako lijepo zvuci na papiru, tko poznaje situaciju odmah vidi zasto to Britancima ne odgovara. Londonski City je najjaci financijski centar svijeta, daleko snazniji od bilo kojeg drugog europskog centra, ako ne i od svih europskih centara zajedno. To je i razlog zasto Velika Britanija nije prihvatila Euro, niti zeli financijsku uniju. S druge strane, Cameron i Osborne se nemogu suzdrzati od komentara i davanja \"sugestija\" kako i sto raditi u vezi trenutne financijske krize u Europi. To, naravno, iritira Nijemce i Francuze koji na to gledaju kao na arogantno i bezobrazno ponasanje.

DZ
dzukaficuka
12:00 20.11.2011.

Samo strpljena pa ce se viditi ko je imao pravo Njemci ili Englezi.Da posijetim u proslosti su tu uvijek bili Englezi dok su Njemci uvijek bili gubitnici.Ja isto mislim da su u Engleskoj u pravu EVROPA nemoze ovako opstati ili sve 45 zemlje Evrope uzimaju EURE ili niko .Ovo sto Merkelica i Sakozi rade ja mislim da ljudi u Evropi sve vise je MRZE.Miteran je 1990 rekao Berlin ce unistiti Evropu na zalost imam osijecaj da je on u PRAVU jedino nije spomenuo da ce i njegova Zemlja ucestvovati u tom.Sta Merkelica rad je tipicno ono sto su oni u Istocnom Bloku radili dok su Rusi govorili ovi drugi su imali jezik za zubima kad bi se Rusi malo zakasljali ovi su vec napunili gace.Tu u EU+Zslo ja ne vidim buducnos za HR

OB
-obrisani-
20:04 19.11.2011.

Da Bog im se Škotska odvojila ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije