Naslovnica Vijesti Svijet

Merkel: Švicarska i Britanija trebaju imati odvojene ugovore o vezama s EU-om

EU želi zamijeniti oko 120 bilateralnih ugovora po određenim sektorima s novim "okvirnim sporazumom" u skladu s kojim bi Švicarska automatski usvojila mnoge nove zakone EU-a.
02. studenoga 2016. u 22:23 2 komentara 410 prikaza
Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u srijedu da se razgovori Europske unije sa Švicarskom o slobodnom kretanju ljudi ne bi trebali ni na koji način povezivati s pregovorima s Britanijom o njezinom izlasku iz EU-a.

Njezina izjava nakon razgovora sa švicarskim predsjednikom Johannom Schneider-Ammannom, koji je u posjetu Njemačkoj, pokazala je da dvije zemlje slično misle što se tiče nalaženja rješenja za Švicarsku koja pokušava suzbiti imigraciju iz EU-a, što je vruća tema i u Britaniji.

Bilo kakvi ustupci Švicarskoj pažljivo će se pratiti radi pokazatelja što može očekivati Britanija dok se priprema za pregovore o vezama s EU-om nakon izlaska iz Unije.

"Kad bih se pokušala staviti u kožu Švicarske, ne bi mi se svidjelo da se na to odjednom baci novo svjetlo zbog druge odluke u drugoj zemlji", rekla je Merkel na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa  Schneider-Ammannom u Berlinu.

"Zbog toga bi trebali voditi ove razgovore sa Švicarskom kao da pitanje Velike Britanije nikada nije postojalo. Mogu samo reći da se stajalište Njemačke nije promijenilo nakon odluke Velike Britanije. To su dva potpuno različita pitanja."

Schneider-Ammann je rekao kako se nada da bi se dogovor o slobodi kretanja mogao postići ove godine.

On je kazao u intervjuu za radio prije sastanka da se pitanje slobode kretanja ne može povezivati sa širim sporazumom koji Bruxelles želi zaključiti s Bernom. Po njegovim riječima, Švicarska neće biti pritisnuta da žrtvuje svoj suverenitet.

EU želi zamijeniti oko 120 bilateralnih ugovora po određenim sektorima s novim "okvirnim sporazumom" u skladu s kojim bi Švicarska automatski usvojila mnoge nove zakone EU-a.

Merkel je rekla da je sveobuhvatni sporazum potreban barem u srednjoročnom razdoblju.

Švicarska mora iduće godine provesti rezultate referenduma iz 2014. na kojemu su birači zatražili kvote za radnike iz EU-a. Takva ograničenja prekršila bi bilateralne ugovore koji daju Švicarskoj povećan pristup jedinstvenom tržištu EU-a u zamjenu za slobodu kretanja građana

>> Britanci nakon Brexita traže i hrvatsku putovnicu

>> Britansko gospodarstvo tek neznatno usporilo nakon Brexita

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

  • Nemanadimak:

    opet ista stvar, veliki imaju protekciju a mali stroge lihvarske zakone kojih se moraju pridržavati i ukoliko ne ispune očekivano novčano ih se kažnjava što to ne učine sa švicarskom i britanijom? što njih ne oderu?

  • cronada:

    E pa nije to bas tako jednostavno sa "kaznama", EU ne moze tako postupiti prema Svicarskoj jer CH nije clanica EU!!!