Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procjene

Britansko gospodarstvo tek neznatno usporilo nakon Brexita

brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
27.10.2016.
u 12:41

Britansko gospodarstvo poraslo je u tromjesečnom razdoblju nakon referenduma o izlasku iz Europske unije tek neznatno sporije nego u prethodna tri mjeseca, pokazale su u četvrtak prve procjene statističkog ureda.

U razdoblju od srpnja do rujna gospodarstvo je poraslo 0,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su aktivnosti uvećane 0,7 posto.

Na godišnjoj razini aktivnosti su u trećem tromjesečju porasle 2,3 posto, najsnažnije u više u godinu dana, pokazuju preliminarne procjene statističkog ureda. "Nema previše naznaka izrazitijih posljedica po gospodarstvo neposredno nakon referenduma", zaključili su u ONS-u prema izvješću BBC-ja.

Zadovoljstvo brojkama

Snažnu podršku gospodarskim aktivnostima pružio je uslužni sektor, koji je u trećem tromjesečju porastao 0,8 posto. Unutar sektora isticali su se segmenti transporta, skladištenja i komunikacija, prenosi BBC.

Izrazivši zadovoljstvo brojkama, ministar financija Phillip Hammond kazao je: "Temeljni su faktori u britanskom gospodarstvu snažni i današnji podaci pokazuju da je gospodarstvo otporno".

Glavni ekonomist statističkog ureda Joe Grice tumači: "Snažan rezultat u dominantnom uslužnom sektoru ponovo je amortizirao nastavljeni pad aktivnosti u građevinskom sektoru. U industriji su aktivnosti stagnirale".

Britanski građani izglasali su izlazak iz Europske unije na referendumu krajem lipnja. Mnogi su ekonomisti na početku prognozirali da će odluka o izlasku iz EU gurnuti gospodarstvo u blagu recesiju. Središnja banka procijenila je u rujnu da će gospodarstvo u trećem tromjesečju porasti samo 0,2 posto, navodi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije