Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stroga kontrola

Merkel ne oprašta: Najavila rat Obaminim špijunima!

obama i merkel se ljube
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
16.02.2014.
u 23:02

Nijemci su otkrili da je zgrada američkog veleposlanstva u Berlinu nakrcana uređajima koji služi za praćenje, kojima su prisluškivali mobitele njemačkih kancelara

Njemačka vlada znatno će pooštriti nadzor tajnih službi na svojemu teritoriju, osobito prema agentima iz prijateljskih zemalja poput Sjedinjenih Država i Velike Britanije. Prema informacijama Spiegela, već je zgotovljen program proširenja kontraobavještajne obrane Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka.

U istom rangu s Kinom

Špijunima sa Zapada na njemačkom tlu dolaze teži dani: savezna vlada kancelarke Merkel stranim špijunima suprotstavit će posebno obučene agente. Devet mjeseci nakon što je otkriveno da je mobitel Angele Merkel prisluškivala američka tajna služba NSA, Njemačka će masivno proširiti kontraobavještajnu obranu i veleposlanstva partnerskih zemalja staviti pod “temeljitije promatranje“.

Detaljnije će promatrati strane diplomatski akreditirane predstavnike u informativnim agencijama, ali i nadzirati tehničke značajke zgrada veleposlanstva, jer su otkrili da su ove zgrade nakrcane suvremenim tehničkim uređajima, kojima prate koga god žele pa tako i sadašnju šeficu vlade Angelu Merkel, kao i prije bivšeg kancelara Gerharda Schrödera, što je otkrio američki zviždač Edward Snowden.

Podsjetimo, njemačke vlasti sumnjaju da se upravo iz zgrade američkog veleposlanstva u Berlinu prisluškivao mobitel njemačke kancelarke Merkel.
 Da Njemačka želi objaviti pravi rat stranim obavještajcima svjedoči i informacija da će se i Vojna protuobavještajna služba (MAD) u sklopu njemačke vojske također staviti u službu pozornijeg promatranja savezničkih tajnih agenata.
To će biti veliki zaokret jer će na taj način Njemačka desetljećima sustavno pratiti aktivnosti zemalja poput Kine, Rusije i Sjeverne Koreje, ali ne i svojih zapadnih partnera.

Odluka velike koalicije

Konačna politička odluka o proširenju nadzora stranih agenata bit će donesena nakon što se usuglase Ured kancelarke, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo vanjskih poslova.
 Takav zaokret u povećanju unutarnje sigurnosti zagovaraju političari svih triju vladajućih stranaka – CDU, CSU i SPD, jer se Amerikanci nisu pristali obvezati da će potpuno prestati s nadzorom njemačke političke elite. 
– Moramo okončati tu neravnopravnost i dovesti se na istu razinu – kazao je Clemens Binninger (CDU), predsjednik Parlamentarnog tijela za nadzor.

Komentara 6

HO
homofob
08:53 17.02.2014.

Pa Njemcima nitko u Washington DC ne brani prisluskivati Predsjednika Obama-u! Ako oni ne zele biti informirani sta se dogada i americkom glavnom gradu je njihova stvar!

IR
.Iran
12:44 17.02.2014.

Ovo mi je prva vijest kako Nijemci navodno nemaju niti spijunsku ni kontraspijunsku sluzbu.

VE
Vercingetorix
14:11 17.02.2014.

Špijuniranje je jednim dijelom korisno za mir u svijetu. Primjerice tijekom Hladnog rata špijuni su bili korisni u potvrđivanju da se jedna od strana pridržava potpisanih sporazuma o razoružanju. Međutim, špijuniranje saveznika je neprihvatljivo. To je izraz arogancije, unilateralizma i imperijalizma Sjedinjenih Država koje žele sve kontrolirati. Žalosno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije