Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUŽBENI SASTANAK

Merkel i Putin o projektu plinovoda preko Baltika, suprostavit će se svakom pokušaju Trumpove blokade

Angela Merkel i Vladimir Putin
Foto: Kay Nietfeld/DPA/Pixsell
1/8
18.05.2018.
u 18:33

Berlin i Moskva su u sukobu od ruske aneksije Krima prije četiri godine no dijele zajednički interes u pitanju projekta plinovoda Sjeverni tok 2, koji će Rusiji omogućiti da u sjevernu Europu izvozi više prirodnog plina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak na sastanku s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da će se suprotstaviti svakom pokušaju Donalda Trumpa da blokira rusko-njemački projekt plinovoda preko Baltika.

Berlin i Moskva su u sukobu od ruske aneksije Krima prije četiri godine no dijele zajednički interes u pitanju projekta plinovoda Sjeverni tok 2, koji će Rusiji omogućiti da u sjevernu Europu izvozi više prirodnog plina.

Dužnosnica SAD-a ovoga je tjedna rekla da projekt izaziva zabrinutosti u Washingtonu i da se tvrke uključene u njega  izlažu većem riziku od sankcija SAD-a.

"Donald nije samo predsjednik SAD-a, on je i dobar, tvrd poduzetnik", rekao je Putin na konferenciji za tisak s njemačkom kancelarkom nakon razgovora dvoje čelnika u crnomorskom Sočiju.

"On promiče interese svojih poslova kako bi osigurao prodaju ukapljenog prirodnog plina na europskom tržištu", rekao je Putin.

Angela Merkel i Vladimir Putin
1/8

"Razumijem predsjednika SAD-a. On brani interese njegovog businessa, želi pogurati svoj proizvod na europskom tržištu. No to ovisi o nama, o tome kako gradimo naše odnose  s našim partnerima. Ovisit će o našim partnerima u Europi".

"Mi vjerujemo da nam plinovod koristi i borit ćemo se za njega"

Merkel, koja je ranije u petak po dolasku u njenu rezidenciju u Sočiju od Putina dobila buket ružičastih i bijelih ruža, također se dotaknula napetosti između Berlina i Trumpove administracije.

Pored razlika glede Sjevernog toka, europske prijestolnice protive se Trumpovoj odluci da povuče SAD iz sporazuma s Iranom o nuklearnom programu te zemlje. Moskva dijeli stajlište Europe glede tog sporazuma.

"Njemačka, Britanija, Francuska i svi naši partneri u Europskoj uniji nastavljaju podržavati taj sporazum i znamo da je došlo do vrlo specifične situacije o kojoj mi Europljani moramo razgovarati s Iranom", rekla je Merkel na konferenciji za tisak.

"Znamo da sporazum nije savršen, ali je bolji nego nemati sporazum".

Upitana o razlikama sa SAD-om Merkel je novinarima rekla: "Mi imamo snažno transatlantsko prijateljstvo, koje je tijekom povijesti moralo izdržati mnoga različita mišljenja, i mislim da bi to i sada mogao biti slučaj".

"No to ne dovodi u pitanje intenzitet transatlantskih odnosa", rekla je. 

Neki su komentatori rekli da bi zajedničko protivljenje Trumpovom stajalištu spram Irana i drugih pitanja moglo voditi približavanju Europe i Rusije i popravljanju izrazito narušenih odnosa uslijed sukoba u Ukrajini.

Putinove izjave o Trumpu bile su neuobičajeno otvorene. Iako je ruski čelnik često kritizirao politiku SAD-a, uvijek je u komentarima pokazivao poštovanje prema Trumpu s kojime je, kažu dužnosnici u Kremlju, izgradio osoban odnos.

Komentara 3

BE
Beogradjan
21:11 18.05.2018.

Tramp polagano ujedinjuje Evropu i priblizava Rusiji!

Avatar superhik74
superhik74
12:37 19.05.2018.

Narancasti je najbolji (iako toga nije svjestan) prijatelj Euro_Azijskih integracija i totalne izolacije Amerike.. S obzirom da su u biti nametnuli "sankcije" cijelome svijetu, on ne shavaca da su to u biti sankcije njima samima.

AA
aabbcc
11:57 20.05.2018.

Rusi su prirodni saveznik Evropi i samo tako Evropa moze napredovati i zaustaviti propadanje nametnuto od Amera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije