Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVA DAMA AMERIKE U KAMPANJI

Melania Trump: Ne ponosimo se nekim dijelovima povijesti

Republican National Convention Day 2
Foto: CNP/ABACA/PIXSELL
1/2
27.08.2020.
u 23:20

Melania Trump pozvala je na rasnu ravnopravnost u napetoj atmosferi novih nasilnih prosvjeda

Prva dama Amerike Melania Trump kao glavna govornica drugi dan republikanske konvencije biranim je riječima svog supruga i predsjednika Donalda Trumpa opisala kao autentičnog vođu i neumornog borca za interese Amerikanaca, tvrdeći da će mu ponosno dati glas za novi mandat na predsjedničkim izborima 3. studenoga i pozivajući Amerikance da slijede njezin primjer. Svojim je govorom pokušala uljepšati sliku o svom suprugu u tri ključna područja, koja se tiču njegova naprasnog karaktera, njegova rasizma i fatalnog ignoriranja ozbiljnosti pandemije koronavirusa, a to su teme koje će odlučiti o pobjedniku američkih izbora.

Sućut žrtvama korone

– Imate predsjednika koji se nikad neće prestati boriti za vas i vaše obitelji – uvjeravala je američka prva dama slovenskih korijena, opisujući Trumpa kao “netradicionalnog političara”, koji ne ostaje samo na riječima, nego traži djela i dobiva rezultate.

– Sviđao vam se ili ne, uvijek znate što misli. A to je zato što je autentična osoba koja voli zemlju i njezine ljude i želi je poboljšati – poručila je Melania, koja je govor održala i na republikanskoj konvenciji u Clevelandu 2016., koji je obilježio skandal kada se otkrilo da je plagirala govor Michelle Obama iz 2008. Ovaj je put Melania svoj govor održala u ružičnjaku ispred Bijele kuće, sa snažnim naglaskom i uz nekoliko pogrešaka, unatoč teleprompteru.

 

No to nije izazvalo puno negativnih reakcija, osobito zbog činjenice da je govor Melanije Trump bio najumjereniji i najpozitivniji koji se uopće čuo na republikanskoj konvenciji, koja protječe u apokaliptičnim tonovima. Takav dojam nije pokvarila ni činjenica da je uoči njezina govora britanski Guardian objavio da bi se uskoro trebala pojaviti knjiga nekadašnje Melanijine prijateljice i savjetnice Stephanie Winston Wolkoff, u kojoj će ona iznijeti sadržaj snimaka na kojima Melania navodno pogrdno govori o Ivanki Trump i ostaloj odrasloj Trumpovoj djeci, pa i o samom Trumpu.

Većina govornika u Charlotti, gdje se konvencija tehnički održava, iako se većinom odvija virtualno, natječe se u oslikavanju Trumpovih demokratskih protukandidata Josepha Bidena i Kamale Harris u što crnjim tonovima, uvjeravajući da u slučaju njihove pobjede Americi prijeti kaos i propast – a vrijedi i obrnuto, jer se i demokratska strategija temelji na poruci da još četiri Trumpove godine znače propast za Ameriku. Melania, međutim, nije nikoga napadala, osim što se nekoliko puta obrecnula na medije.

Štoviše, u svom se govoru samokritički osvrnula i na američku prošlost i progovorila o antirasnim prosvjedima koji već mjesecima potresaju Ameriku, pozivajući na rasnu jednakost u napetoj atmosferi novih nasilnih prosvjeda u Wisconsinu, nakon što je policija ustrijelila Afroamerikanca Jacoba Blakea, koji će ostati paraliziran.

– Ne ponosimo se nekim dijelovima naše prošlosti – priznala je Melania Trump, koja je američko državljanstvo dobila 2006. Osim toga, prva je dama i jedna od rijetkih koja na republikanskoj konvenciji o pandemiji koronavirusa nije govorila kao o već izvojevanoj pobjedi, spomenuvši “bol” koju je u SAD-u izazvala pandemija i izrazivši sućut žrtvama, kojih je gotovo 180 tisuća. I dok su njezine poruke uglavnom naišle na pozitivne reakcije, najviše kritika izazvala je lokacija govora, znameniti ružičnjak Bijele kuće, koji je Melania nedavno dala preurediti.

Naime, nije uobičajeno da se Bijela kuća i njezini resursi koriste za stranačke svrhe, a još burnije negativne reakcije izazvao je potez aktualnog državnog tajnika Mikea Pompea, koji se delegatima konvencije i TV auditoriju obratio govorom snimljenim za vrijeme službenog posjeta Jeruzalemu, što je nezabilježeno u novijoj američkoj povijesti. Pompeo je prekršio gotovo stoljetnu tradiciju da se američki državni tajnici ne upleću u američku unutarnju politiku, čime je prekršio i istovjetnu uputu vlastitim službenicima da se ne petljaju u politiku i izbore, jer je to u suprotnosti sa zakonom. Zbog toga demokrati najavljuju istragu protiv Pompea, za kojeg se govori da bi se mogao kandidirati na izborima za četiri godine.

Zabrinjavajuće TV brojke

Bivša demokratska predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton, koju je Trump pobijedio 2016., poručila je Bidenu da ni u kojem slučaju, pa ni ako Trump bude imao malu prednost, ne priznaje poraz u izbornoj noći, smatrajući da bi se objava konačnih rezultata mogla oduljiti zbog glasanja poštom. Unatoč Trumpovim neutemeljenim napadima na glasanje poštom, vjeruje se da će ove godine čak polovica birača glasati tako, dvostruko više nego prije četiri godine.

Unatoč republikanskoj ofenzivi, Biden je i dalje, sudeći prema posljednjim anketama, u znatnoj prednosti pred Trumpom, koji bi danas trebao i formalno prihvatiti republikansku nominaciju. Na sličan zaključak upućuje i podatak da je uvodna večer republikanske konvencije privukla 17 milijuna gledatelja, gotovo tri milijuna manje nego demokratska konvencija prije tjedan dana, pri čemu je osobito zanimljiv podatak da je prvi dan republikanske konvencije 2016. godine gledalo 26 posto više gledatelja nego sada.

Komentara 1

SO
Sotona
00:51 28.08.2020.

Trampa će smijeniti smo iz jednog razloga . Nakon suđenja laži podval a da ga je Putin izabrao i neumorno se neprestano trude da ga demoliraju . Sa svojim novinarima opozicija ga stalno manipulira kombiniraju polu lažima a koji uglavnomuglavnom imaju za zadatak da izvače pojedine sekvence iz njegovih govora te to sami tumače na svoj način sa jeftinim zlo komentarima i tumačenjima koja se uvijek svode u negativnosti ....Največa smetnja je Tramp smo zato što ne ratuje ne vodi ratove kao svi do sada redovito i masivno . On bi da se povuće već nakon skoro 20 godina iz Afganistanske okupacije . Želi skoro od svuda da Amere doma dovede. Neče da rastura sirotinju gladne S. Korejance . Neče da sluša ni Izraelce da rastura Iran. Dok su prijašnji fini predsjednioci znmo Somaliju u kratkom roku preko 1000 crnih ukokali onako smo pobjedili . Siriju u kameno doba pomakli raju rastjerali , Irak rasturili Afgane pobjedili i Srbiju oslobodili od Kosova i Metiohije i Libiju stabilizirali muški ... Turcima uvali već 10 godina koliko 4 ili 6 miljuna izbjeglica da se zanimaju sa njima i da u živaju jer EU ih ni ne pomišlja da pusi u kuči u Siriju a u EU isto naravno ne Poslali proizveli milijune izbjeglica nobelove nagrade zaradili za to . Sve to Tramp baš ne smatra dobrim i zato je on loš Kauboj !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije