Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVOĐENJE CARINA

Meksiko uzvratio SAD-u: Ovaj potez posebno će pogoditi pojedine države

Svinje
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/6
05.06.2018.
u 22:16

Meksiko uvodi carine od 25 posto na američke proizvode od čelika, 20 posto na proizvode od svinjetine te jabuke i krumpir, a 20 do 25 posto carina na razne vrste sira i whiskey.

Meksiko je u utorak uzvratio SAD-u i uveo carine na američki čelik i niz poljoprivrednih proizvoda, od svinjetine do whiskeya, što će posebno pogoditi savezne države u kojima su na vlasti republikanci.

Od utorka, Meksiko uvodi carine od 25 posto na američke proizvode od čelika, 20 posto na proizvode od svinjetine te jabuke i krumpir, a 20 do 25 posto carina na razne vrste sira i whiskey. Istovremeno, ukida carine na određenu kvotu uvoza svinjetine iz drugih zemalja.

Meksičko ministarstvo gospodarstva u službenom je glasniku objavilo popis američkih proizvoda na koje će se plaćati carina. Vlada u Meksiku najavila je prošli tjedan protumjere na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede carine na uvoz čelika i aluminija te odlučila uzvratiti carinama na proizvode iz onih američkih saveznih država u kojima vlast drže republikanci.

Njih u studenome čekaju izbori, a jedna od ranjivijih država je Iowa koja u Meksiko izvozi veliko količine svinjetine i u kojoj je guverner republikanac Rod Blum. Meksiko najavljenim mjerama želi naštetiti Republikanskoj stranci predsjednika Trumpa. On je u ožujku uveo carine na uvoz čelika od 25 posto i 10 posto na uvoz aluminija, navodeći kao razlog nacionalnu sigurnost.

EU, Meksiko i Kanada bili su u početnoj fazi izuzeti od carina koje su stupile na snagu u ožujku. Prošli četvrtak Washington je najavio ukidanje tog izuzeća i carine su stupile na snagu 1. lipnja. Odluka je izazvala val kritika u pogođenim zemljama, ali i među istaknutim članovima američke Republikanske stranke. Trump zagovara sklapanje zasebnih trgovinskih ugovora, a carinama nastoji da zaštititi američku industriju i radnike od onoga što on naziva nelojalnom međunarodnom konkurencijom,  što je ključna tema njegove politike "Amerika na prvom mjestu".

Svinje
1/11
Ključne riječi

Komentara 28

NE
nevjerujženikojalaže
02:05 06.06.2018.

trump je oličenje državnika koji se bori za svoju naciju. vi liberali prd...e što hoćete ali je tako.

BO
bozijavolja
18:19 06.06.2018.

U saveznoj drzavi Iowa je guvernerka KIM REYNOLDS iz Republikanske stranke. Malo ste pogresili u tekstu.

Avatar Mabolimekrac
Mabolimekrac
23:02 05.06.2018.

Da, da, trenutno u SAD najmanja nezaposlenost u povijesti, najmanje siromasnih i primatelja drzavne pomoci... Lajte, lajte, ali Amerima stvarno ide...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije